Grillad sagoanka
Ingen skildring av ankornas släkte är komplett utan receptet på sagoanka, så som den tillagades och serverades hos den ökände rövarkonungen Torkil Långskägg i Järnskogens djupa mörker.
Ingredienser (20 portioner)
1 sagoanka
40 plommon
3 gula lökar
3 morötter
1/2 fat kalvavkok
5 ägg
1 stop kryddvin
3 stop äpplemust
2 koppar socker
Salt och peppar
Rovor och svart bröd
Tillagning
Gör upp eld i spisen. Se till att det är riktigt varmt. Tag bort vingar och hals. Skölj ur sagoankan och torka väl. Salta och peppra in- och utvändigt. Bind upp så att sagoankan får en högbröstad form och låren ligger tätt utmed kroppen.
Bryn ankan väl runt om i nykärnat smör i en stor panna på elden. Lägg den sedan på galler med ett droppbleck i spisen, ös då och då, total stektid 2 timmar. Håll ankan varm i ett lerkärl.
Under tiden som ankan står i spisen, skala och skär morot och lök i bitar, fräs tillsammans med vingar och hals. Tillsätt kalvavkoket, äggen och kryddvinet. Rör om väl, låt sjuda i en halv timme.
Tvätta plommonen och strimla det yttersta av skalet med ett järn. Koka strimlorna i sockret och ett stop vatten. Skala och skär ut skinnfria plommonbitar. Blanda äpplemusten och plommonbitarna med skalstrimlorna och sockret.
Servering
Lägg upp den varma fågeln på fat, häll såsen, skalstrimlorna och plommonbitarna över köttet. Låt konungen skära upp fågeln vid gillesbordet. Slå lite sås på tallriken eller brödskivan, lägg på köttet och servera med rovor vid sidan om. Doppa brödet i såsen. Drick mjöd eller kryddat vin till.