Ett rimligt sätt att tänka kring det är som tillgång och efterfrågan. Alltså, vad kan man göra på värdshuset, och vad vill folk ha? Bägge beror på omständigheterna. En del "värdshus" är bara att folk i byn kan peka på ett hus som tar emot betalande gäster när de dyker upp, och då får man äta vad de hade till middag ändå. En del är karavanseraljer med allehanda sorts lyx, och då är det säkert uppdelat efter rank också. Men låt oss säga vårt typiska rollspelsvärdshus, Det färgade djuret. Man har antagligen ett hyggligt kök (med bakugn) och brygghus, och resande av olika sorter - äventyrare (vilken andel det är beror på världen), smärre köpmän och deras vakter, questgivers som sitter i ett mörkt och prånglar ut skattkartor... ni vet, det vanliga. Bröd är den viktigaste maten, precis som överallt annars. Man har det hemgjorda ölet, som antagligen är i alla fall passabelt, och svagdricka (andra jäsningen). Kanske vin, cider eller annat beroende på var det ligger - har man en sådan specialitet kan det ge värdshuset litet mer egna vibbar. Man har litet olika maträtter utifrån pris - en gryta med bönor, grönsaker och kanske litet kött är en ekonomivariant att äta till brödet och ölet. Man har inte en fast matsedel, utan gör vad som funkar för tillfället, och det beror på säsong, prisklass och var värdshuset ligger. Grillad fisk och kött kanske är det lyxigare. Sannolikt finns det lokala specialiteter. Och har värdshusvärden fått tag på två knippen kapuner kommer han (eller hon - det är ett bra änkejobb, bland annat) att se till att prångla ut dem mot gästerna.
I en fantasyvärld kan man också behöva ha specialmat för andra raser.
Värdshuset kommer antagligen också att se till att man kan kränga färdkost till resande - bröd, torkat eller rökt kött, ost (så mycket ost!), frukt (färsk eller torkad beroende på säsong) och kanske grönsaker, och mer av de alkoholhaltiga dryckerna.