Grundläggande typografi kommer man långt med, vare sig det gäller
min egen ripoff av
Typografisk handbok (ett måste att läsa om man vill sätta en bok) eller bläckfiskarnas
Rekommendationer för rollspelsregler.
Varje del i dokumentet ska vara genomtänkt, hur det presenteras grafiskt, för att bidra till den mest bästa/minnesvärda förståelsen. Från övergripande i hela boken till kapitel till siduppslag. Vi kan se hur genomtänkt det är i Mörk Borg-exemplet, där kartan går genom hela kapitlet och där varje rubrik har sin egna
tydliga indelning i hur läsaren ska angripa texten.
Detta gör att det grafiska profilen är superviktig och det är också en anledning till att den som skriver texten sällan borde vara personen som faktiskt sätter layouten. Det sagt, det är alltid bra att ha en mall att skriva utifrån,
har jag märkt (ex. faser i varje akt). Det är skitsvårt att sätta en bok där monsterbeskrivningar kan skifta mellan 1-2 stycken och flera sidor med tabeller.
Sedan tycker jag att alla texter bör ha en redaktör. I viss mån kan man räkna in textredigeringar-/omstruktureringar i layouten.
Jag tycker inte bilder är jätteviktigt, även om snygga bilder bidrar till en snygg produkt. Däremot behöver man däremot avbrott i läsningen. Det kan vara korta citat som får hela siduppslag, tonrutor, tabeller, scheman, grafiska separatorer, (rubriker, kapitel), etc. Istället för bilder tycker jag det är viktigt att skapa en sidlayout som är tongivande för kapitlet eller boken som helhet.