Det här är jag guru på!
Mina tips (ingen speciell ordning, eller en speciell oordning, take your pick):
* Köp inte billigaste, de är en pest att lägga. De lite dyrare klickar i mycket bättre och enklare.
* Glöm inte att lämna lite glipa runt kanterna, hur mycket beror på rummets storlek. Jag hade typ 9 m, så jag fick ha lite mer.
* Glöm inte att räkna kostnaden för lister och aluminiumtrösklar. Senast jag gjorde ett rum så blev det mer pengar än golvet.
* Köp en billig spikpistol till trösklarna, så slipper du bli tokig.
* När du lägger depron (den där skumplastgrejan) under klickgolvet, gör det lätt för dig och fäst den med lite snuttar av dubbelhäftande mattejp. Tro mej, den hundralappen är väl spenderad.
* Depron behövs, annars blir det som att gå på ett betonggolv som låter som en trumma.
* Använd aluminiumlister för att hantera höjdskillnader och skarvar. Kör rätt list för den typ av problem du behöver lösa.
* Skruva aldrig listerna genom golvet. Golvet kommer att röra sig när årstiderna ändrar sig, och kommer att bukta eller spricka om du skruvar det. Om du måste skruva genom golvet, vilket händer ibland, borra ett så stort hål du kan i klickgolvet utan att hålet sticker ut (säg, 15 mm) som skruven går genom, så bevarar du rörligheten.
* Om du får en spricka i någon skarv, senare, så få inte panik. Du behöver inte riva upp allt. Ta en bit dubbelhäftande tejp (se punkt ovan) och sätt på plankan. Sätt en kloss på tejp. Ta en klubba och banka på klossen tills plankan är på plats, ta sedan loss klossen och tejpen.
* Bästa verktyget som jag uppfunnit själv: En gummi-"puck" av 10 mm packningsgummi som jag stoppar i handflatan på arbetshandsken. På så sätt behöver jag inte släpa med en gummiklubba, jag kan bara banka till med handen när saker ska på plats. Har du inte bra gummi, ta en bit wellpapp från golvförpackningarna och vik några gånger.
* Andra verktyg du bör ha:
** Linjal, vinkelhake, måttband, snickarpenna.
** Sticksåg för ickeraka former.
** Fogsvans eller fintandad cirkelsåg för raka snitt.
** Borrmaskin.
** Spikpistol (typ Lidls för 300 spänn räcker).
** Kniv och sax (för förpackningar och depron).
** Knäskydd. Tro mig, du vill ha knäskydd. Jag gjorde cirka 200 m2 på en helg utan knäskydd, och tillbringade dagarna efteråt med att ligga i soffan och låta "Det är synd om mig!!!".
** Dammsugare. Du vill inte ha spån under golvet, så separera rena och smutsiga ytor när du jobbar.
** Gersåg. Behövs för att kapa listerna rätt. Räcker med en billig handsåg i gerställning.
** Liten pensel. Även om man köper färdigmålade lister så blir det snyggare med ett lager färg.
** Hörselskydd. Sågarna låter, respektera det.
** Bågfil eller vinkelslip för att kapa aluminiumlister.
** Bord du inte är rädd om som arbetsbord. Seriöst, arbetsbord är viktigt.
* Det lägger på typ 10 mm golvhöjd.
* Behöver du korta dörrar, så finns det många sätt att göra det.
** Har du en sänksåg, använd den.
** Har du en vinkelslip, köp en grovkornig flapdisk till den. Spänn sedan fast en referenskant av något slag där kortningen ska vara. Jag använde en snutt skräpvinkeljärn jag hade liggande. Sedan slipar du bara ner dörren till den kanten. Jag gjorde 4 dörrar på det sättet, tar ungeför 5 minuter styck. Mycket damm, men blir bra. Vinkelsplip på trä är ett mycket underskattar verktyg.
* När du hänger tillbaka dörrar, så finns det ett bra trick, i några varianter beroende på gångjärnstyp. Är det ett gammalt gångjärn, ta en hammare och knacka ner övre sprinten lite. Häng på nedre sprinten, och rikta sedan in dörren mot övre sprinten och få den på plats. Knacka tillbaka sprinten. Med nyare gångjärn går ofta inte det, men då kan man het enkelt ta vinkelslip och korta övre sprinten 5-8 mm, sedan följa samma princip. Har dörren tre gångjärn, så samma princip, men korta två gångjärn olika mycket. Så mycket enklare när man bara behöver pricka i ett gångjärn åt gången.
* Lägg inte skarvar för nära varandra i angränsande rader. Jag brukar vilja ha minst en tredjedels planka skillnad mellan raderna, give or take.
* Läs på förpackningen, det finns många bra tips där om hur du mäter och hur du överför oregelbundna former.
* Köp ett eller två paket extra. Så länge de är oöppnade så kan du lämna tillbaka dem, och man gör alltid någon fuckup.
* Angränsande till ovanstående punkt: Spara fuckups. Man behöver ofta en mindre bit senare, eller bara en bit som skydd när man bankar på något.
* Angränsande till ovanstående: Ibland så måste man göra en kant synlig, för det finns helt enkelt inget annat sätt att få sista brädraden på plats. Shit happens. Men, klickgolvet kan fnasa i kanten när man sågar. Använd då fuckup-bitar och spänn en på ovansidan av biten du ska såga, och såga genom båda, så fnasar det inte. Man akn också sätta en remsa maskeringstejp, men det är inte riktigt lika bra.
* Du kan riva av gamla golvlisterna, men det är en del jobb och kan förstöra tapeterna. Räkna inte med att du kan återanvända de gamla listerna, och nya är ganska dyrt. Så, min rekommendation är att sätta kvartsstav (list som är som en kvartscirkel i tvärsnitt) som täcker glipan vid väggen.
* Var inte överdrivet pedantisk på saker som inte syns. Gliporna vid väggarna kommer att täckas av listerna, så det behöver inte vara perfekt.
* Som med allt hantverk, tänk först, gör sen.
* När du är klar, avsluta genom att öppna en god öl och drick den medan du njuter av ett väl utfört jobb.
Alla de här punkterna till trots, så är det lätt. Bli inte stressad, det är kul, enkelt och ger ett tydligt och snyggt resultat.
Nu har jag säkert glömt något från min gigantiska reservoar av klickgolvsvisdom, så fråga om det är något mer.