Quadrante
Grisbonde
Gör mig en översikt över den lågteknologiske bondens sysslor under året. Ge mig feedback. Något du skiker nej rakt ut åt, nåt du saknar?
Har du en invändning så hänvisa gärna till någon källa så jag lättare kan värdera, har du ingen säg ändå ... mest att jag vill ha mer källor.
----------
Bondens år och årets hållpunkter
Alla är vi brukare av landet, om vi inte vill vara beroende av andra för vårt uppehälle och över- levnad. Det är svårt att säga när bondens år inleds då bondes slit aldrig tar slut.
Jordbrukspraxis, högtider och det sociala byalivets sed präglar livet. Är det inte ett djur som skall handskas, sådd eller skörd, är det en måltid att laga och en gäst att ta hand om. Här nedan listas en översikt över årstidsbundna arbetsuppgifter och händelser.
Vårbruket. När vårbruket kan ta sin början beror det mycket på vädrets makter. Marken måste ha torkat så att den bär och det ska vara tillräckligt varmt i jorden. När vårbruket sätter fart blir det en av bondens mest intensiva perioder och pågå under flera veckor.
Våren
Första vårmånaden
Jordbearbetning. Tid att förbereda de åkrar som legat i årsträda, skapa en bra såbädd inför sådden. Man luckrar upp marken, med hacka eller årder, har man dragdjur (oxe, häst) nyttjas dessa, saknas det får man dra årdret själv.
Gödsla. När åkern är riven tömmer man gödselhögarna som blivit över vintern av de stallade djuren och sprider dem över öppna såbäddarna.
Reparera hägn. Nu är det även bråda tider att se över alla hägnader efter vintern, så att man snabbt kan få ut djuren på bete. Den här tiden börjar hölador och förråd sina.
Andra vårmånaden
Vårsådd. Medan en del åkerplättar fortfarande bereds sås andra. Känsliga grödor som inte tål vårfrosten sås så sent som möjligt, men man kan inte vänta hur länge som helst om säden skall växa och bönorna sluta blomma och bli ätbar skörd. Byalaget kan bestämma om gemensamma uppgifter under perioden, om det krävs för att alla ska få sina åkrar redo. En del grödor sås enskilt och andra växer bättre ihop.
Tredje vårmånaden
Byalaget ser över hägnen, har man inte ordnat för sina så blir man skyldig ordna det.
Boskapssläpp. Boskapen släpps ut på betet, får, kor, getter och grisar. Hästar och oxar hålls som dragdjur en tid till. Om man måste vandra över andras marker för att nå sina hägnade betesängar får man inte plocka med sig spillningen djuren lämnar efter sig.
Lammning och kalvning. Är vanligt under den här perioden och måste ofta skötas samtidigt som boskapssläppet. Vill man nyttja en ko som mjölkko måste ko och kalv separeras och kan man inte föda kalven är det bäst att låta slakta den. En gård kan ha både boskap inne på gården och ute på bete tills smådjuren vuxit sig stora nog att komma ut. Det här är även en tid att se över hästens skoning.
Hela perioden
Äggtäkt. Under den här perioden plockas det ägg från vildfåglar, särskilt sjöfågel.
Jakt och fiske. Får bedrivas utan större restriktioner om inte sed kräver annat.
Sommaren
Första sommarmånaden
Kålgården rensas och besås om det inte gjorts förra månaden. Kålgården ogräsrensas och sås om flera gånger under sommaren.
Nu kommer bondens nästa hektiska tid – första vallskörden.
Vallskörden används främst till gårdens djur som inte än är ute på bete. Det är det hö som är av bästa kvalitet. Man skördar om möjligt vid torr väderlek. Slår man vall för hö ska höet ligga och torka, vändas och sedan pressas till balar eller tas in som löshö. Den är inte mindre arbetsintensiv än senare slåtter men pågår kortare tid.
Byggnadsunderhåll och markarbeten på gård och land. dikning, utjämning och annat som behövs göras för att reparera, underhålla och förbereda.
Andra sommarmånaden
Sommarslåttern. Den stora vallskörden av hö från ängsmarkerna, en viktig händelse under sommaren som samlar hela byn. Det är viktigt arbete och förbereder gårdarna inför nästa vinter. Ting och lagsökan får vänta tills slåttern är över.
Torkning och insamling av hö. Efter att ha slagits, samlas det in och hängs för att torkas. Fällt hö ska undvikas att trampas och när det nått lagom torrhet fraktas till lada för förvaring.
Sensommaren & Hösten
Tredje sommarmånaden
Skörden. Nu är ytterligare en arbetsintensiv period när man ska skörda allt spannmål och separera grödor från grödor om de odlats ihop.
Bindning och torkning. Spannmålen skärs med skära och buntas till kärvar, restes upp och lämnas en tid på åkern innan de hämtas in till logen för förvaring.
När åker och vall är skördade kan de nu nyttjas som allmänt bete.
Första höstmånaden
Slutför den skörd som inte hunnits med i slutet av sommaren och inleder arbetet med att förbereda den inför vinterförvaringen.
Tröskning. För att separera agnen från kornet används ofta slaga.
Höstsådd av grödor och sädesslag som sås om hösten.
En tredje vallskörd förekommer vissa år om tillväxten varit god och frosten sen.
Andra höstmånaden
Vinterförberedelser. Man tar in djuren från sina beten innan frosten täcker markerna. Man förbereder sina åkrar inför nästa år och sina gårdar inför vintern. Man samlar ved. Hamlar träd så djuren kan äta löv ett tag till. Ser över förråden och sina redskap. Har man för många djur för det foder man har, ordnas det slakt. Kött som måsta tas hand om och beredas rätt för att hålla. Kålgården skördas och rensas.
Vintern
Alla är vi hantverkare om vintern.
Vintermånaderna
Underhåll av redskap. Vintern är en tid av inomhusarbete, tid att se över sina redskap, reparera det som är skadat, ersätta det som är trasigt, tillverka det man saknar. Allt för att förbereda sig inför nästa vår, sommar och höst. Har man inte gjort det redan under förra månaden så tätar man boningshuset, nu av nödvändighet inte som förberedelse.
Hantverk. De flesta hushåll underhåller något eller några hantverk som de nu har tiden till och man tillverkar efter beställning eller ur gårdens egna behov. Det här är även då man har tid att bereda gåvor, små som stora. List smids av flinka fingrar i vintermörkret.
lite mer text ...
Midvinter
Text
Vårvinter
Text
Har du en invändning så hänvisa gärna till någon källa så jag lättare kan värdera, har du ingen säg ändå ... mest att jag vill ha mer källor.
----------
Bondens år och årets hållpunkter
Alla är vi brukare av landet, om vi inte vill vara beroende av andra för vårt uppehälle och över- levnad. Det är svårt att säga när bondens år inleds då bondes slit aldrig tar slut.
Jordbrukspraxis, högtider och det sociala byalivets sed präglar livet. Är det inte ett djur som skall handskas, sådd eller skörd, är det en måltid att laga och en gäst att ta hand om. Här nedan listas en översikt över årstidsbundna arbetsuppgifter och händelser.
Vårbruket. När vårbruket kan ta sin början beror det mycket på vädrets makter. Marken måste ha torkat så att den bär och det ska vara tillräckligt varmt i jorden. När vårbruket sätter fart blir det en av bondens mest intensiva perioder och pågå under flera veckor.
Våren
Första vårmånaden
Jordbearbetning. Tid att förbereda de åkrar som legat i årsträda, skapa en bra såbädd inför sådden. Man luckrar upp marken, med hacka eller årder, har man dragdjur (oxe, häst) nyttjas dessa, saknas det får man dra årdret själv.
Gödsla. När åkern är riven tömmer man gödselhögarna som blivit över vintern av de stallade djuren och sprider dem över öppna såbäddarna.
Reparera hägn. Nu är det även bråda tider att se över alla hägnader efter vintern, så att man snabbt kan få ut djuren på bete. Den här tiden börjar hölador och förråd sina.
Andra vårmånaden
Vårsådd. Medan en del åkerplättar fortfarande bereds sås andra. Känsliga grödor som inte tål vårfrosten sås så sent som möjligt, men man kan inte vänta hur länge som helst om säden skall växa och bönorna sluta blomma och bli ätbar skörd. Byalaget kan bestämma om gemensamma uppgifter under perioden, om det krävs för att alla ska få sina åkrar redo. En del grödor sås enskilt och andra växer bättre ihop.
Tredje vårmånaden
Byalaget ser över hägnen, har man inte ordnat för sina så blir man skyldig ordna det.
Boskapssläpp. Boskapen släpps ut på betet, får, kor, getter och grisar. Hästar och oxar hålls som dragdjur en tid till. Om man måste vandra över andras marker för att nå sina hägnade betesängar får man inte plocka med sig spillningen djuren lämnar efter sig.
Lammning och kalvning. Är vanligt under den här perioden och måste ofta skötas samtidigt som boskapssläppet. Vill man nyttja en ko som mjölkko måste ko och kalv separeras och kan man inte föda kalven är det bäst att låta slakta den. En gård kan ha både boskap inne på gården och ute på bete tills smådjuren vuxit sig stora nog att komma ut. Det här är även en tid att se över hästens skoning.
Hela perioden
Äggtäkt. Under den här perioden plockas det ägg från vildfåglar, särskilt sjöfågel.
Jakt och fiske. Får bedrivas utan större restriktioner om inte sed kräver annat.
Sommaren
Första sommarmånaden
Kålgården rensas och besås om det inte gjorts förra månaden. Kålgården ogräsrensas och sås om flera gånger under sommaren.
Nu kommer bondens nästa hektiska tid – första vallskörden.
Vallskörden används främst till gårdens djur som inte än är ute på bete. Det är det hö som är av bästa kvalitet. Man skördar om möjligt vid torr väderlek. Slår man vall för hö ska höet ligga och torka, vändas och sedan pressas till balar eller tas in som löshö. Den är inte mindre arbetsintensiv än senare slåtter men pågår kortare tid.
Byggnadsunderhåll och markarbeten på gård och land. dikning, utjämning och annat som behövs göras för att reparera, underhålla och förbereda.
Andra sommarmånaden
Sommarslåttern. Den stora vallskörden av hö från ängsmarkerna, en viktig händelse under sommaren som samlar hela byn. Det är viktigt arbete och förbereder gårdarna inför nästa vinter. Ting och lagsökan får vänta tills slåttern är över.
Torkning och insamling av hö. Efter att ha slagits, samlas det in och hängs för att torkas. Fällt hö ska undvikas att trampas och när det nått lagom torrhet fraktas till lada för förvaring.
Sensommaren & Hösten
Tredje sommarmånaden
Skörden. Nu är ytterligare en arbetsintensiv period när man ska skörda allt spannmål och separera grödor från grödor om de odlats ihop.
Bindning och torkning. Spannmålen skärs med skära och buntas till kärvar, restes upp och lämnas en tid på åkern innan de hämtas in till logen för förvaring.
När åker och vall är skördade kan de nu nyttjas som allmänt bete.
Första höstmånaden
Slutför den skörd som inte hunnits med i slutet av sommaren och inleder arbetet med att förbereda den inför vinterförvaringen.
Tröskning. För att separera agnen från kornet används ofta slaga.
Höstsådd av grödor och sädesslag som sås om hösten.
En tredje vallskörd förekommer vissa år om tillväxten varit god och frosten sen.
Andra höstmånaden
Vinterförberedelser. Man tar in djuren från sina beten innan frosten täcker markerna. Man förbereder sina åkrar inför nästa år och sina gårdar inför vintern. Man samlar ved. Hamlar träd så djuren kan äta löv ett tag till. Ser över förråden och sina redskap. Har man för många djur för det foder man har, ordnas det slakt. Kött som måsta tas hand om och beredas rätt för att hålla. Kålgården skördas och rensas.
Vintern
Alla är vi hantverkare om vintern.
Vintermånaderna
Underhåll av redskap. Vintern är en tid av inomhusarbete, tid att se över sina redskap, reparera det som är skadat, ersätta det som är trasigt, tillverka det man saknar. Allt för att förbereda sig inför nästa vår, sommar och höst. Har man inte gjort det redan under förra månaden så tätar man boningshuset, nu av nödvändighet inte som förberedelse.
Hantverk. De flesta hushåll underhåller något eller några hantverk som de nu har tiden till och man tillverkar efter beställning eller ur gårdens egna behov. Det här är även då man har tid att bereda gåvor, små som stora. List smids av flinka fingrar i vintermörkret.
lite mer text ...
Midvinter
Text
Vårvinter
Text
Last edited: