Nekromanti Äta så mycket du vill från buffén?

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Såg idag att det inträffat ett buffékaos: http://na.se/nyheter/karlskoga/1.251...-pa-tallrikar-
Om det nu är ”ät så mycket du orkar” – borde det inte vara det då?

Själv kanske jag plockar på mig 2-3 tallrikar när jag är ute på buffé. Hur mycket äter ni? Har ni någonsin blivit portade/varnade? Vet ni om andra som blivit det? Har ni sett andra som tar för sig berg av mat?

Vet också att det var något fall i Stockholm(hittar dock inte artikeln) med två lattemammor som attackerade sushibuffén – dom åt inte riset, utan plockade bara bort fisken som de åt, och därmed plockade de på sig jättemånga. Personalen uppmanade då dom att istället beställa Sashimi http://sv.wikipedia.org/wiki/Sashimi från menyn och sluta plundra sushifaten.
Dom lydde inte –så då var det bara att gå hem. Sedan dök en artikel upp med dom två kränkta lattemammorna ståendes med armarna i kors framför restaurangen.

Började jag söka efter lite äldre artiklar i ämnet:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15548407.ab
http://www.expressen.se/nyheter/at-f...d-fran-krogen/
http://www.bt.se/nyheter/boras/chock...28677499%29.gm
http://www.bt.se/nyheter/boras/resta...28677510%29.gm
http://www.businessinsider.com/yes-y...o-much-2012-10
http://www.whas11.com/news/editors-p...230592191.html
 

Arntsen

Warrior
Joined
2 Mar 2002
Messages
351
Location
Skiptvet/Østfold/Norge
Fast det där i Karlskoga handlar väl inte om att dom inte fick äta hur mycket dom ville väl? Till skillnad från de andra. Sen dom där lattemammorna, är det socialt acceptabelt beteende? Där kan jag faktiskt förstå restaurangen.

Jag brukar nog snitta på ungefär 4 tallrikar, har aldrig fått några sura miner, däremot har det hänt att personalen sagt "jag trodde aldrig du skulle få i dig allt det där".

Nu är det ganska sällan jag äter buffé, sällan jag äter ute över huvud taget och visst har man sett folk som roffar åt sig helt vansinniga mängder mat, vilket jag kan tycka är slöseri, men har restaurangen en ät så mycket du orkar buffé, får dom stå sitt kast.
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Arntsen;n26313 said:
Fast det där i Karlskoga handlar väl inte om att dom inte fick äta hur mycket dom ville väl? Till skillnad från de andra. Sen dom där lattemammorna, är det socialt acceptabelt beteende? Där kan jag faktiskt förstå restaurangen.

Jag brukar nog snitta på ungefär 4 tallrikar, har aldrig fått några sura miner, däremot har det hänt att personalen sagt "jag trodde aldrig du skulle få i dig allt det där".

Nu är det ganska sällan jag äter buffé, sällan jag äter ute över huvud taget och visst har man sett folk som roffar åt sig helt vansinniga mängder mat, vilket jag kan tycka är slöseri, men har restaurangen en ät så mycket du orkar buffé, får dom stå sitt kast.
I Karlskoga så lastade de stora berg på tallrikarna, fast personalen sa att man kan ta flera omgångar istället. Sedan ville de fylla flera matlådor till bredden och ta med sig - ej ok.

Rätt svinigt är att ta massa käk som man sedan lämnar ouppätet.
Vissa resturangers sushimeny har regler som '10 x 3' och liknande.

När det är "ät så mycket du orkar" måste man nog besinna sig lite - det finns faktist oskrivna regler och det borde vara underförstått att man inte kan svulla hur mycket som helst.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,292
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
En buffé ska givetvis vara fullständigt limitless, allt annat är jävla utsugarfasoner. Detta vet kineserna bättre än några andra, och startade bland annat ett awesomely bisarrt uppror mot Pizza Huts 'bara en tallrik sallad'-policy: så här är hur du shaftar systemet, Kina-stylee:

 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Ymir;n26362 said:
En buffé ska givetvis vara fullständigt limitless, allt annat är jävla utsugarfasoner. Detta vet kineserna bättre än några andra, och startade bland annat ett awesomely bisarrt uppror mot Pizza Huts 'bara en tallrik sallad'-policy: så här är hur du shaftar systemet, Kina-stylee:

Nej det borde vara någon policy som max 3 hämtningar eller nåt. Och inga Mount Everests av mat heller för den delen. Dryck får man ibland hämta själv - och där tillkommer en kostnad för påfyllning.

Exempelvis blev polacken som höll på att sätta restaurang Sands i Borås(artikeln ovan) i konkurs, utskrattad när det var dag för tallrik nr 4 eller nr 5.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,599
Location
Ludvika
Jag är en stor man och äter massor om jag sätter den sidan till (när det kommer till buffer har jag nån dum id? om att jag måste få så mycket valuta för pengarna som möjligt), men jag har aldrig någonsin fått annat än glada miner från personal även fast jag ofta skippar saker som ris eller nudlar. Men det ska sägas: jag tar aldrig mer än vad jag äter upp. Jag har ingrn som helst förståelse för varför man inte skulle få äta precis så mycket man vill, så länge man äter upp det man tar (har också hört om lattemamma/sushi-incidenten: helt rätt av personalen att slänga ut dem). Det är fan inte okej att ta med sig mat därifrån i det läget. Inte heller att äta massor, sitta kvar i tre timmar utan att äta och sen äta ännu mer. Om man dock faktisk äter (på riktigt) hela tiden har jag ingey problem med det om inte stället annonserat om en tidsgräns (många har ju buffe mellan vissa fasta tider).
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Rymdhamster;n26365 said:
Jag är en stor man och äter massor om jag sätter den sidan till (när det kommer till buffer har jag nån dum id? om att jag måste få så mycket valuta för pengarna som möjligt), men jag har aldrig någonsin fått annat än glada miner från personal även fast jag ofta skippar saker som ris eller nudlar. Men det ska sägas: jag tar aldrig mer än vad jag äter upp. Jag har ingrn som helst förståelse för varför man inte skulle få äta precis så mycket man vill, så länge man äter upp det man tar (har också hört om lattemamma/sushi-incidenten: helt rätt av personalen att slänga ut dem). Det är fan inte okej att ta med sig mat därifrån i det läget. Inte heller att äta massor, sitta kvar i tre timmar utan att äta och sen äta ännu mer. Om man dock faktisk äter (på riktigt) hela tiden har jag ingey problem med det om inte stället annonserat om en tidsgräns (många har ju buffe mellan vissa fasta tider).
Precis! Därför behövs någon portionspolicy som max antalet tallrikar, max antal kycklingspett, max antal sushibitar(som redan finns)
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,599
Location
Ludvika
Kärlekscraft;n26370 said:
Precis! Därför behövs någon portionspolicy som max antalet tallrikar, max antal kycklingspett, max antal sushibitar(som redan finns)
Nej, det behövs inte överhuvudtaget. Går du back på din buffe har du satt ett för lågt pris. Jag gillar att smaka på allt på en buffe, men var för sig och inte i en stor hög. Så jag går många gånger och tar lite varje gång. En buffe som sätter en begränsning på antal gånger jag får ta om tänker jag inte betala för. Jag vill också äta av det jag tyckter om. En buffe som sätter begränsningar på hur mycket jag får äta av varje sak tänker jag inte betala för. Har du inte råd med att folk äter av det som finns på buffen ska du inte ha det på buffen utan på menyn eller vid sidan av på nått annat sätt.
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Rymdhamster;n26378 said:
Nej, det behövs inte överhuvudtaget. Går du back på din buffe har du satt ett för lågt pris. Jag gillar att smaka på allt på en buffe, men var för sig och inte i en stor hög. Så jag går många gånger och tar lite varje gång. En buffe som sätter en begränsning på antal gånger jag får ta om tänker jag inte betala för. Jag vill också äta av det jag tyckter om. En buffe som sätter begränsningar på hur mycket jag får äta av varje sak tänker jag inte betala för. Har du inte råd med att folk äter av det som finns på buffen ska du inte ha det på buffen utan på menyn eller vid sidan av på nått annat sätt.
Kan jag hålla med om, men det är bergsbyggandet som det behöver sättas stopp för. Att exemplevis gå flera gånger för att prova olika rätter - en åt gången. Ska det inte vara några problem med. Sen kan det vara att vissa restaurangägare inte tagit med i ekvationen att det finns storätare som tänkter utnyttja varje kryphål - och inte bara normalätare som ödmjukt tar någon enstaka tallrik.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,599
Location
Ludvika
Jag ser inga problem med de som bygger berg om de nu gillar det. Så länge de äter upp. Jag har själv aldrig upplevt någon personal som haft åsikter om mängden, utan på att folk är respektlösa mot maten genom att gegga ihop allting eller för att de inte äter upp vad de tar. Om jag tar lite varje gång med går sju eller åtta gånger medan någon annan tar lika mycket mat som mig men på bara två omgångar tycker jag mest bara är upp till personlig smak. Även om även jag tycker det är rätt respektlöst att bara mosa ihop allting. Vart rätt för sig är min melodi.
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Rymdhamster;n26381 said:
Jag ser inga problem med de som bygger berg om de nu gillar det. Så länge de äter upp. Jag har själv aldrig upplevt någon personal som haft åsikter om mängden, utan på att folk är respektlösa mot maten genom att gegga ihop allting eller för att de inte äter upp vad de tar. Om jag tar lite varje gång med går sju eller åtta gånger medan någon annan tar lika mycket mat som mig men på bara två omgångar tycker jag mest bara är upp till personlig smak. Även om även jag tycker det är rätt respektlöst att bara mosa ihop allting. Vart rätt för sig är min melodi.
Visst, får de bygga berg - om de nu äter upp det. Men samtidigt: inte heller meningen att de ska gluffa i sig allt som står framme, ok om man tar lite åt gången - som för att prova allt. Men att knycka åt sig 20 st kycklingspett eller äta upp alla räkorna(man tar bara av dom) är respektlöst mot de andra gästerna - dessutom trissar de upp priserna om det äts för mycket.
 

Korpen

Hero
Joined
4 Jun 2002
Messages
1,213
Location
Stockholm
Kärlekscraft;n26380 said:
Kan jag hålla med om, men det är bergsbyggandet som det behöver sättas stopp för. Att exemplevis gå flera gånger för att prova olika rätter - en åt gången. Ska det inte vara några problem med. Sen kan det vara att vissa restaurangägare inte tagit med i ekvationen att det finns storätare som tänkter utnyttja varje kryphål - och inte bara normalätare som ödmjukt tar någon enstaka tallrik.
Bergsbyggande är inget problem; för de som äter mer än genomsnittet kompenseras av de som äter mindre än snittet. Sen har man problemet att om man som restaurang börjar vakta på sånt så kommer det lätt uppfattas som otrevligt och då kommer inte kunder tillbaka och att det är väldigt svårt att hålla koll på hur mkt folk äter på en buffé (vilket ökar kostnaderna eftersom du har någon som måste hålla koll på hur många gånger folk går och tar och hur mkt de tar). Så det finns ingen vinst i att begränsa en buffé på det sättet. Däremot så kan man slänga ut en kund som är rövhattig och t.ex bara äter fisken på sushin eller tar wok, plockar ut köttet för att sen slänga nudlarna och gör om processen. Sånt är bara respektlöst.
Rymdhamster said:
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,599
Location
Ludvika
Kärlekscraft;n26382 said:
Men samtidigt: inte heller meningen att de ska gluffa i sig allt som står framme,
Mat är till för att ätas upp. Om den inte går åt slängs den.
Kärlekscraft;n26382 said:
Men att knycka åt sig 20 st kycklingspett eller äta upp alla räkorna(man tar bara av dom) är respektlöst mot de andra gästerna - dessutom trissar de upp priserna om det äts för mycket.
Om någon rätt ständigt är slut lagar de för lite av den. Och man kan alltid be personalen säga till när de ställs fram nytt. Priserna borde sättas utifrån något slags snitt. Går snittet upp är det klart priserna ska gå upp. Jag ser verkligen inte varför småätarna ska ha mer rätt att sätta snittet än storätarna, det är efterfrågan som borde diktera.
Kärlekscraft said:
Lagar de alldeles för lite mat är det en annan femma, men såna som LÄNSAR faten är ett problem. Prissättningen går upp då, vilket drabbar alla. Poängen är inte att man bara får äta lika mycket som om man beställde ifrån menyn - det är tillåtet att äta en 2-3 tallrikar/som jag gör/ där några sushibitar följer med(med riset) - som jag gör!.

Och med dessa 2-3 tallrikar inklusive några hela sushibitar är jag proppmätt. Problemet kvarstår för somliga individer som tycks ha ett litet svart hål i mitten av magsäcken som fortsätter vräka i sig ett par tallrikar till - det går inte ihop, är som att resturangen tänkt sig att alla gäster får varsitt stort glas läsk: men nån typ bestämmer sig för att dricka upp hela flaskan som var till för flera gäster.
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Korpen;n26385 said:
Bergsbyggande är inget problem; för de som äter mer än genomsnittet kompenseras av de som äter mindre än snittet. Sen har man problemet att om man som restaurang börjar vakta på sånt så kommer det lätt uppfattas som otrevligt och då kommer inte kunder tillbaka och att det är väldigt svårt att hålla koll på hur mkt folk äter på en buffé (vilket ökar kostnaderna eftersom du har någon som måste hålla koll på hur många gånger folk går och tar och hur mkt de tar). Så det finns ingen vinst i att begränsa en buffé på det sättet. Däremot så kan man slänga ut en kund som är rövhattig och t.ex bara äter fisken på sushin eller tar wok, plockar ut köttet för att sen slänga nudlarna och gör om processen. Sånt är bara respektlöst.
Problemet är oftast också att den balansen inte balanseras: överätare äter så mycket att det inte kompenserar lillätarens matintag. Som de två personerna som blev portade i Brittanien: "De äter mat för minst 4 personer!".

Vanligtvis äter lillätaren bara EN tallrik - och det är vanligtvis rätt mycket, sett till hur mycket lillätaren vanligtvis äter.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,292
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Jag tycker alltså, om det inte framgick, att om man som kineserna bygger matberg for the fun and joy and awesome of it, så är det okej och helt i anda med buféers syfte. Om man däremot bygger matberg för att vara en röv, sure, då är man väl en röv, men det är svårt för restaurangerna att policy:a eftersom de själva blir rövhattar om de stoppar kineserna från att bygga salladsberg. Så det är bättre att som restaurangägare helt enkelt ta med i beräkningen att vissa kanske kommer bygga matberg, men 99% av alla mänskor kommer bete sig normalt på buffén och bara ta så mycket de kan äta. Det är inte som det är maten på en buffé som kostar oavsett - om ni inte går på typ filéfrossa på Rådhuskällaren, och där har de likfullt fan inga drakoniska regler om hur mycket man får ta, utan det är bara att köra... men även där tror jag fan det är restaurangens hyra och personal som kostar pengar, och för de kostnaderna spelar det ju ingen roll öht om enstaka personer abuse:ar buffén.
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Ymir;n26396 said:
Jag tycker alltså, om det inte framgick, att om man som kineserna bygger matberg for the fun and joy and awesome of it, så är det okej och helt i anda med buféers syfte. Om man däremot bygger matberg för att vara en röv, sure, då är man väl en röv, men det är svårt för restaurangerna att policy:a eftersom de själva blir rövhattar om de stoppar kineserna från att bygga salladsberg. Så det är bättre att som restaurangägare helt enkelt ta med i beräkningen att vissa kanske kommer bygga matberg, men 99% av alla mänskor kommer bete sig normalt på buffén och bara ta så mycket de kan äta. Det är inte som det är maten på en buffé som kostar oavsett - om ni inte går på typ filéfrossa på Rådhuskällaren, och där har de likfullt fan inga drakoniska regler om hur mycket man får ta, utan det är bara att köra... men även där tror jag fan det är restaurangens hyra och personal som kostar pengar, och för de kostnaderna spelar det ju ingen roll öht om enstaka personer abuse:ar buffén.
Matbergen är fortfarande ett problem - hur ska det gå om gäster plockar ut all frukt och sallad som i videon från Pizza Hut och bygger pyramider av det. "Ät så mycket du orkar" måste ha en gräns - och inte att någon flinande frossare ska påpeka att det är ett kryphål. För övrigt kommer restaurangen att markera om man går över gränsen, som i dessa fall, och porta en - och gott är det!
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,599
Location
Ludvika
Kärlekscraft;n26390 said:
Lagar de alldeles för lite... [det är för bökigt att citera folk ordentligt när de skriver inlägg i komentarer om man skriver på telefon]
Om en enda person kan länsa en rätt i en enda omgång har man lagat för lite av den. Eller så borde man kanske sluta ge folk uppläggningstråg istället för tallrikar att äta ur. Men nån som upprepade gånger länsar ett fat innan någon annan gäst hinner diy kan man be ta om fler gånger men mindre portioner varje gång. Dock tycker jag inte att det är okej att säga åt den personen att denna inte FÅR äta kycklingspetten/räckorna/sushin. Jag tycker inte heller att det är okej att säga åt personen att denna bara får äta ett visst maxantal.
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Rymdhamster;n26400 said:
Om en enda person kan länsa en rätt i en enda omgång har man lagat för lite av den. Eller så borde man kanske sluta ge folk uppläggningstråg istället för tallrikar att äta ur. Men nån som upprepade gånger länsar ett fat innan någon annan gäst hinner diy kan man be ta om fler gånger men mindre portioner varje gång. Dock tycker jag inte att det är okej att säga åt den personen att denna inte FÅR äta kycklingspetten/räckorna/sushin. Jag tycker inte heller att det är okej att säga åt personen att denna bara får äta ett visst maxantal.
Självfallet är det fel om de lagar alldeles för lite mat och har minimala skålar - men då säger man vanligtvis till, så hämtar de ut mera mat. Man kan också säga till folk indirekt genom att sätta upp små skyltar precis som skolbespisningen där det anges att man får ta max 5 pannkakor eller 2 bitar pizza.

Man får heller inte länsa, som att ta all mat ur ett specifik kärl som lastas på ens stora tallrik - som att stjäla vartenda kycklingspett och sedan knappt ta någon annan typ av mat.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,292
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Kärlekscraft;n26398 said:
Matbergen är fortfarande ett problem - hur ska det gå om gäster plockar ut all frukt och sallad som i videon från Pizza Hut och bygger pyramider av det. "Ät så mycket du orkar" måste ha en gräns - och inte att någon flinande frossare ska påpeka att det är ett kryphål. För övrigt kommer restaurangen att markera om man går över gränsen, som i dessa fall, och porta en - och gott är det!
hur är det ett problem? frukt och sallad kostar ju knappt nånting (i synnerhet inte i Kina), och individerna som bygger pyramider av det kommer vara en på tusen. Matbergen är bara ett hot mot Pizza Huts inkomster om ägarna till Pizza Hut är vinstmaximerande rovkapitalister av värsta sort, vilket de ju givetvis är, och sådana har vi inget till övers för. Det rör sig liksom inte om någon organiserad kampanj för att se till att Pizza Huts bufféer går med förlust, och jag kan lova dig att snubbarna som räknar ut buffépriserna har säkerställt bortom alla tänkbara matematiska tvivel att bufféerna kommer gå med vinst oavsett. Det är bara en fråga om hur mycket vinst och hur snål man är med hundradelar av kronor i vinstmarginalen, och då blir det till syvende och sist restaurangernas eget val om de vill vara tillåtande och schyssta, eller pedantiska rövhattar. Jag vet vad jag hade valt...
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Ymir;n26403 said:
hur är det ett problem? frukt och sallad kostar ju knappt nånting (i synnerhet inte i Kina), och individerna som bygger pyramider av det kommer vara en på tusen. Matbergen är bara ett hot mot Pizza Huts inkomster om ägarna till Pizza Hut är vinstmaximerande rovkapitalister av värsta sort, vilket de ju givetvis är, och sådana har vi inget till övers för. Det rör sig liksom inte om någon organiserad kampanj för att se till att Pizza Huts bufféer går med förlust, och jag kan lova dig att snubbarna som räknar ut buffépriserna har säkerställt bortom alla tänkbara matematiska tvivel att bufféerna kommer gå med vinst oavsett. Det är bara en fråga om hur mycket vinst och hur snål man är med hundradelar av kronor i vinstmarginalen, och då blir det till syvende och sist restaurangernas eget val om de vill vara tillåtande och schyssta, eller pedantiska rövhattar. Jag vet vad jag hade valt...
Frukt och sallad kostar dock en del här.
Och det är fortfarande inte ok att bygga berg.
Kärlekscraft said:
Som det här också: http://eater.com/archives/2013/02/2...ds-for-ordering-250-worth-of-french-fries.php
Men det har betalat för alltihopa - så det är egentligen inget problem!!
Kanske införa något system för hur mycket man vill äta - med stigande prisskala tills man kommer till att äta hur mkt som helst.
 
Top