"Hur var ölglas konstruerade på Eon-tiden?"
Det finns flera varianter.
1) Svarvad. Man tar en bit trä, stort som ett ölstop plus lite till och svarvar det till något ölstopliknande. Sätt fast ett handtag (frivilligt), och voila!
2) Bunden. Man binder helt enkelt en väldigt liten "tunna" - en träplatta i botten håller formen. Lodräta brädlemmar hålls på plats av ett band nertill och ett band upptill, som dras åt. Formen får man av den runda bottenplattan samt att brädlemmarna dras åt mot varandra. Handtag är frivilligt.
3) Lerkrus. Dreja ett lerkrus av önskad form, sätt fast ett handtag (frivilligt) och bränn och glasera i en ugn. Detta torde vara en av de vanligaste varianterna.
4) Tenn. Tenn kan gjutas och sedan formges på ett ganska enkelt sätt. Detta är de absolut dyraste krusen (näst silver- och guldkrus, förstås, som dock tillverkas på liknande sätt).
5) Koppar. Koppar kan också gjutas (liksom tenn), men vanligare är att man knackar och löder kopparplåt till önskad form. Det går inte åt lika mycket metall som för tenn, och tenn är dyrare, men däremot krävs det lite mer arbete för koppar.
I samtliga fall används inte spik, även om en nit är tänkbar i de två trävarianterna för att få fast handtaget. Tunnplåt är inte ett alternativ eftersom det är för dyrt utan att vara praktiskt eller snyggt nog. Tenn är lämpligare som material eftersom man lätt kan få det snyggt på ett sätt som det är svårt att få med tunn järnplåt.
- Krille
<A HREF="
http://www.foxtail.nu" target="_new">
http://www.foxtail.nu</A>