Nekromanti Hur ser Eons bröd ut?

Conan

انتفاضة
Joined
15 Aug 2000
Messages
2,164
När jag spelledar och spelarna tar in på halvdana värdshus brukar de serveras mörkt och torrt bröd. De har klagat en del över det. De menar att det där med att allt bröd ska vara så mörkt och grovt inte är rimligt med tanke på vilka sädesslag som odlas (jag vet bara att man brukar säga att ljust bröd på medeltiden var en lyxvara). De hävdar därtill att de mesta bröd som serveras borde vara relativt nybakat då de i regel finns bagare i byar och städer.

Har de en poäng?
 

Poseur

Swashbuckler
Joined
16 Jan 2007
Messages
2,233
Location
Falun
Om man tar in på halvdana värdshus får man väl räkna med torrt, mörkt och grovt bröd ja det tycker jag. Denna sorts bröd var förövrigt väldigt vanlig under vår medeltid också och används inte endast som basföda utan ofta även som tallrik så då krävdes det att den var kompakt för att den resterande maten inte skulle sögla rakt igenom "tallriken". Absolut är brödet nybakat, antingen i värdshuset eller i stadens bagerier ( om de är i en stad) men brödet är fortfarande inte fluffigt och sådär luftigt som exempelvis ett grekiskt lantbröd som är nybakt. Bröden som bakas är en form som är väldigt kompakt. Ytterligare en sak är ju att ALLA mjölsorter som finns är fullkorn, malt med hela kornet och ger bara det ett mer bastant och fiberrikt bröd. Vetebröd av fint vitt mjöl, sk kärnmjöl är det bara adeln, kyrkan och förmögna köpman som unnar sig.

Men beroende lite på vart man spelar i Mundana och hur grisigt och medeltida Europa man vill ha det så finns ju en del olika sädesslag och hur vanliga dessa är. Råg må varit vanligt här i norden under medeltiden, men gissningsvis är nog vete vanligare i Egypten under samma tid.
Däremot, de flesta länder i Mundana har ju en ganska "modern" matkultur, iaf jämfört med medeltida Europa och många länder har beskrivna brödsorter i Geografica Mundana. Men vill man vara lite mer medeltida Europa tycker jag mycket väl man kan köra på grovt, mörkt bröd.
 

ThemVSyou

Veteran
Joined
3 Aug 2011
Messages
151
Location
Västerås
Jag skulle nog säga att dem har en poäng att allt bröd som serveras måste inte vara grovt och färskheten beror ju på när det bakades och när det serveras men att det är mörkt på halvdana värdshus kan du ha en poäng i för att jag har för mig mörkt bröd va billigare eller nåt medans vitt va en lyxvara och kanske serverades mer på "rika" värdshus det är som jag ser det
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Nja. Du har rätt i att vete är en lyxvara, så om man inte särskilt betalar för det lär man få något rågbröd som är halvmörkt till mörkt. Det lär också vara ganska grovt av naturen, på grund av hur man mal mjöl (eller snarare inte filtrerar mjölet). Det lär inte vara sötat bröd heller – honung är också en lyxvara och raffinerat socker är inte att tänka på.

Däremot borde brödet vara relativt nybakat om det är på ett värdshus som har någon omsättning alls. Ofta lär brödet bakas på värdshuset så fort man har fått upp värmen i spisen. Specialiserade bagare lär nog bara finnas i städer och de största byarna. Om byn är rätt normalstor (dvs typ 500 invånare) så finns det med stor sannolikhet ingen bagare, och man får baka själv. Däremot är omsättningen förmodligen såpass hög att brödet inte hinner bli gammalt när det dräller in äventyrare varenda dag.

Man kan göra grovt och mörkt bröd om man vill. Det är vanligare i gårdar, när det inte är så stor omsättning på brödet att man behöver baka varje dag. Då vill man ha ett grovare bröd som håller ett tag. Det är dessutom praktiskt att ha som färdkost.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,599
Location
Ludvika
Underskatta inte hårt bröd. Jag ser framför mig riktiga storbak av runda brödkakor med hål i mittrn som hängs upp på stänger i skafferiet. Kan sedan blötläggas i soppan för en matigare upplevelse. En storskål kålsoppa med en brödkaka i.
Rymdhamster said:
Eller för all del faktiskt knäckebröd.
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
ThemVSyou;n29945 said:
Jag skulle nog säga att dem har en poäng att allt bröd som serveras måste inte vara grovt och färskheten beror ju på när det bakades och när det serveras men att det är mörkt på halvdana värdshus kan du ha en poäng i för att jag har för mig mörkt bröd va billigare eller nåt medans vitt va en lyxvara och kanske serverades mer på "rika" värdshus det är som jag ser det
Alla har rätt här: brödet ska vara segt, hårt, mörkt och TUNGT. Det fina, vita bröd som dagens människor gluffar är bara till för de rika & mäktiga. Sedan har vi i dagens Sverige också en riktig kass brödkultur med undermåliga produkter i affärerna - såvida du inte går till ett riktigt bageri, fast det är väl lite off-topic. :wink:
Kärlekscraft said:
Sedan kan väl också bagarna sälja torrt bröd som närmar sig bäst-före-datumet billigt, men de får se upp: gillena & skråna gillar inte fifflare. Och i ett avsnitt i serien 'Hornblower' http://en.wikipedia.org/wiki/Hornblower_(TV_series) blir bagaren i byn giljotinerad för att ha sålt gammalt bröd. *Flabb! Skratt!*
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Rymdhamster;n29948 said:
Underskatta inte hårt bröd. Jag ser framför mig riktiga storbak av runda brödkakor med hål i mittrn som hängs upp på stänger i skafferiet. Kan sedan blötläggas i soppan för en matigare upplevelse. En storskål kålsoppa med en brödkaka i.
Sedan kan man också titta på andra kulturers bröd: pitabröd, bröd gjort på majs(majs odlas bl.a. i Asharien), bröd gjort på torkade,malda ärtor som blivit till mjöl, naanbröd med vitlök(Indien!), bröd från turkiet, mellanöstern, pakistan, de ursprungliga indianerna, balkan etc! Bröd gjort på och med jordnötter i(importvara)!
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,292
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Man bör dock komma ihåg att Mundana jämfört med vår världs medeltid har haft tusentals fler år av jordbruk på sig att förädla grödor, så många sädesslag på Mundana borde sannolikt vara av bättre kvalitét än de var på medeltiden i vår värld. Vilken effekt detta borde ha på just bröd kan jag dock inte säga, jag vet noll om bakning. Mundana verkar även, av matbeskrivningarna i Geografica att döma, (kanske mycket tack vare sin öst-västliga sträckning) ha en högre grad av globalisering av nyttoväxter jämfört med vår värld, dvs, olika grödor har haft möjlighet att sprida sig till en mångfald av olika kulturområden vilket ger folk ett bredare utbud av näringsämnen och därmed skapar friskare folk och rikare och mer avancerade civilisationer.

Som sagt, ute på hal is så fort det kommer till bakning, men med dessa resonemang i åtanke vore det kanske inte orimligt att även bröd av relativt god kvalitét är ganska lättillgängligt och billigt i Mundana? Med andra ord, jag är försiktigt skeptisk till det resonemang ni kört i den här tråden, att vitt bröd är en ren lyxvara.
Kärlekscraft said:
Du har nog rätt i att finare/dyrare brödsorter inte bara är tillgängliga för de rika & adeln. Kanske för helgerna också, och inte bara under bröllop,högtider och festligheter för allmogen?
Pendragon said:
Det är nog mest en fråga om hur stora/många kornen blir på axen, samt hur härdiga de är mot missöden (väder, temperatur, allmän missväxt etc). Noggrannare urval än så gör nog inte medeltida bönder med blotta ögat, så jag kan tänka mig att förädlingen har planat ut på nån nivå sämre än våra moderna grödor, men bättre än medeltida. Min okvalificerade gissning då.
 

smulgul

Veteran
Joined
18 Apr 2014
Messages
40
Bröd blir fluffigt av jäst, och om värdshuset har tillgång till sådan så är det nog i form av en bit surdeg som sparas efter varje bakning just för jästens skull, så, gå ner till det lokala bageriet och köp en limpa fullkorns-surdegsbröd, fluffigare bröd än så tror jag knappast att äventyrarna kommer att få tag på.
 

DeBracy

Eventuellt helt fantastisk
Joined
21 May 2003
Messages
5,856
Det behövs mer än bara jäst för att ett bröd ska bli fluffigt. Mängden glutenprotein avgör fluffighetspotentialen, och vete har betydligt mer av den varan än de andra sädesslagen. I butik idag finns ett par mjöl som ska vara extra bra på det här (Vetemjöl special, Manitoba cream) men de har i regel inte bara högt innehåll av glutenprotein utan även en del tillsatser (som askorbinsyra) för att ge ännu bättre fluffkraft. Går man på Ymirs linje om mångtusenårig raffinering som gott kan få vara bättre än den i vår värld så kanske det finns nåt område som är känt för sitt extra starka vete som ger högre bröd än något annat (vi snackar väl i omfång av 5-10 % kanske, det är inte magi trots allt).

En annan sak som kan vara intressant att fundera på är vad man menar när man säger "mörkt" bröd. De flesta fullkornsmjöl jag bakat med ger ett innankråm som är grått. Det vanligaste för att få de riktigt bruna bröd som vi ser i affärerna idag är att ha en mörk sirap i dem, och det går väl bort i Mundana? Däremot kan väl vört vara aktuellt om man kan avvara lite från ölbryggningen och prompt vill ha ett mörkare, sötare bröd.

Vad jag förstår verkar bagaren ha haft monopol på att grädda bröd på samma vis som mjölnaren hade monopol på att mala säd om vi tittar på England och Frankrike när de var som allra mest feodala och medeltidiga och så. Poängen var förstås att godsherren skulle lyfta skatt för den grejen också. Förekom garantarat att folk tjyvmalde och tjyvbakade hemma skulle jag tro, men det typiska medeltida hemmet har inget som liknar en brödugn.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,599
Location
Ludvika
Debbie: var det verkligen ett monopol som gällde för gemene man? Var inte det mer en yrkesrelaterad begränsning? Dvs vem som helst får mala och baka för egen förbrukning, men man får inte göra det åt andra kot betalning, typ.
 

Korpen

Hero
Joined
4 Jun 2002
Messages
1,213
Location
Stockholm
Rymdhamster;n30068 said:
Debbie: var det verkligen ett monopol som gällde för gemene man? Var inte det mer en yrkesrelaterad begränsning? Dvs vem som helst får mala och baka för egen förbrukning, men man får inte göra det åt andra kot betalning, typ.
Vad gäller malning så var det som regel väldigt strikt var man fick mala och inte, så där var det inget egentligt tjuvmalande. Sen fanns det ingen gräns mellan att göra något yrkesrelaterad och för eget bruk, det är ett modernare koncept. Speciellt i städerna så kunde det vara extremt reglerat hur stora bröd skulle vara och hur mycket de fick väga, eftersom man som regel betalade för brödet med mjöl.

En bidragande faktor var att ved ofta kunde vara rätt dyrt, så det vara inte försvarbart att göra av med en massa för att hetta upp en ugn för bara ett par limpor hemma.
obak said:
Skråekonomin var extremt reglerad, vad gäller skomakare så var det ex stadgat inte bara hur många pliggar som skulle användas för att fästa sulorna utan även antalet slag de skulle baknas in med. Tanken var att undvika konkurrens, motsattsen till dagens tänke o fri konkurrens
obak said:
Skråekonomin var extremt reglerad, vad gäller skomakare så var det ex stadgat inte bara hur många pliggar som skulle användas för att fästa sulorna utan även antalet slag de skulle baknas in med. Tanken var att undvika konkurrens, motsattsen till dagens tänke o fri konkurrens
 

pingas

Warrior
Joined
28 Dec 2008
Messages
323
Location
Skåne
Grovt ja men inte särskilt mörkt. De flesta bröd idag blir mörka av att man tillsätter sirap. Då menar jag riktigt mörka bröd som kavring t.ex.
Är det ett riktigt dåligt värdshus eller om folk i mundana svälter så kanske degen har blandats ut med sågspån eller hö.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,599
Location
Ludvika
pingas;n30094 said:
Är det ett riktigt dåligt värdshus eller om folk i mundana svälter så kanske degen har blandats ut med sågspån eller hö.
För att inte glömma barkmjöl, malda rötter och rötter.
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Sen kan säkert de finnas olika typer av bröd.. tänk på egyptiskt bröd, indiskt, mm. Som inte har så mycket gemensamt med barkbröd. ;) Mundana är en stor plats.
 

Telephalsion

Swordsman
Joined
13 Jun 2009
Messages
681
Jag vet inte varför, men jag tänker mig hällekakor, tunnbröd (mjukt och hårt) samt "pizzadeg" när jag tänker Thalamur, och idén om en Truhk med ett paket husman gör mig lite glad.


Vänta, stopp, paus. Takkalorr har vulkaner va? Pizza! lätt en tirakisk uppfinning! Det låter ju som Sahkkra!
Mundo said:
I love it. Gurd-pizza, tirak-pizza och thruk-pizza, olika storlekar såklart. (Barn, normal och familjepizza för resten av världen)
Kärlekscraft said:
Låter som en idé! http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_pizza
I Mundana får den väl kallas "bakat bröd" eller "öppen brödpaj", 'pizzan' är liksom inte som pizzan som vi känner till med tomatsås och riven ost - utan istället med vitlök, olivolja och andra sorters topping, alt kan man köra en tomattoppnig där tomaterna körs med andra ingredinser i en mortel likt jargiernas/romarnas 'garum'. Eftersom tomater finns utspritt i Mundana.
 

DeBracy

Eventuellt helt fantastisk
Joined
21 May 2003
Messages
5,856
Korpen;n30072 said:
Vad gäller malning så var det som regel väldigt strikt var man fick mala och inte, så där var det inget egentligt tjuvmalande.
Tjyvmalningskommentaren kom från nåt vagt minne av att ha hört nåt om konfiskerade handkvarnar modell uråldrig. Det är ingen teknik som genomsnittliga medeltidsmänniskor skulle hinna föda sig med tippar jag, men det kanske skulle kunna gå att fantisera ihop nåt scenario där det kan ingå i alla fall. :)

Jag kan mycket väl tänka mig att "alla ska grädda sitt bröd här och det kostar" vuxit fram ur att man redan gräddade sitt bröd gemensamt av de skäl som Korpen nämner. Såg nåt program för ett gäng år sen då man fortfarande gräddade sitt bröd i gemensam ugn (kan det ha varit i Indien?) och folk kom också dit med sina långkok och ställde vid ugnen. Rätt fiffigt tycker jag.
 
Top