Om man tar in på halvdana värdshus får man väl räkna med torrt, mörkt och grovt bröd ja det tycker jag. Denna sorts bröd var förövrigt väldigt vanlig under vår medeltid också och används inte endast som basföda utan ofta även som tallrik så då krävdes det att den var kompakt för att den resterande maten inte skulle sögla rakt igenom "tallriken". Absolut är brödet nybakat, antingen i värdshuset eller i stadens bagerier ( om de är i en stad) men brödet är fortfarande inte fluffigt och sådär luftigt som exempelvis ett grekiskt lantbröd som är nybakt. Bröden som bakas är en form som är väldigt kompakt. Ytterligare en sak är ju att ALLA mjölsorter som finns är fullkorn, malt med hela kornet och ger bara det ett mer bastant och fiberrikt bröd. Vetebröd av fint vitt mjöl, sk kärnmjöl är det bara adeln, kyrkan och förmögna köpman som unnar sig.
Men beroende lite på vart man spelar i Mundana och hur grisigt och medeltida Europa man vill ha det så finns ju en del olika sädesslag och hur vanliga dessa är. Råg må varit vanligt här i norden under medeltiden, men gissningsvis är nog vete vanligare i Egypten under samma tid.
Däremot, de flesta länder i Mundana har ju en ganska "modern" matkultur, iaf jämfört med medeltida Europa och många länder har beskrivna brödsorter i Geografica Mundana. Men vill man vara lite mer medeltida Europa tycker jag mycket väl man kan köra på grovt, mörkt bröd.