Nekromanti En kasse rymdfrågor

Bjorn

Hero
Joined
24 May 2000
Messages
1,221
Location
Stockholm
Tjena, jag har en hel hög med frågor om rymden i Neotech.
(Vad jag vet finns det inte speciellt mycket publicerat material om denna, eller?!?)

Hur mycket folk (ungefär) bor på månen, mars och i olika habitat i omloppsbana eller vid lagrangepunkterna???
Snackar vi några tusen eller miljoner?

Hur ser "handelsutbytet" dels med avseende på massa och dels i rent ekonomiska termer ut emellan jorden och övriga mänskliga bosättningar i solsystemet?

Är kolonierna "självförsörjande", dvs skulle de kunna överleva om jorden sloggs ut. Om inte, vad är de beroende av jorden i för avseenden? Finns den tekniska kunskapen för att bli självförsörjande i ett krisläge eller inom en snar framtid?

Hur stryrs de olika mån och marsstäderna, "tillhör" dom en terresteriell stats jurisdiktion, ett företag eller är de helt självständiga?

Vad är "basindustrierna" i rymden, vilka exporterar vad?

Hur många utbildade "rymdarbetare" finns det, hur stor andel av de som bor i rymden är verkligen rymdspecialster och hur många har mera "understödjande" funktioner?
(Antar att blir en månstad tillräckligt stor så lär man ju behöva allt från bartendrar och strippor till poliser och ekonomer. Inga av dessa behöver ju egentligen ha mycket mer en den mest basala rymdkunskapen.)


Tack på förhand
/Bjorn
 

Tippis

Warrior
Joined
17 Oct 2001
Messages
356
Location
Uppsala (ina da Flogsta Ghetto)
I jymden kan ingen höja dej skjika!

Ok, en sak i taget...

Befolkning: Om vi för en stund ignorerar att reglerna för att skapa rollpersoner inte gäller för befolkningen i allmänhet, utan tar fasta på att 2% av "världens" befolkning faktiskt växer upp i rymden, och sedan lägger på någon procent till för att symbolisera en allmän utflyttningsvåg bort från jorden, så slutar det väl på 10-100 miljoner som bort därute...

Självförsörjning: Som sägs i "basindustrier" nedan, så är alla fasta markbundna installationer antagligen mer eller mindre självförsörjande. Visst svinn förekommer naturligtvis, så regelbundna försändelser med basvaror kommer nog då och då. Vid en krissituation kan dessa baser troligen hålla ut ett par år innan läget blir allvarligt (speciellt de på Mars, som i vanliga fall bara får besök utifrån någon gång i halvåret). De mindre stationerna kan antagligen klara sig någon månad om det krisar, innan föråden tar slut. Skulle jorden försvinna, av en eller annan anledning, är det nog kört, oavsett vilket. Det finns en anledning till att en stabil biosfär uppkom på jorden, och inte på någon annan planet i solsystemet. Förvisso skulle de större kolonierna på Mars antagligen kunna bli tillräckligt självförsörjande, men om de inte har en stor stab av avancerade gentekniker, kommer det nog vara en långsam kamp mot döden...

Styrelseskick: Enligt ett gammalt dekret kan ingen enskild stat eller nation äga mark ute i rymden... däremot finns det ju (redan idag) de som hävdar att detta inte gäller personer (privata, eller juridiska), och att dessa därför kan äga rymdmark... Sök på nätet så hittar du nog företag som säljer inmutningar på Månen. Kolonierna, dvs själva byggnationerna, anses nog som ägda av den organisation som finansierade bygget, må det vara stat, företag eller privatperson. Utifrån detta bestäms sedan jurisdiktionen på samma sätt som vanligt.

Basindustrier (export): Mestadels gruvdrift efter ovanliga grundämnen och rymdturism. Dessutom är det ganska lätt att sätta upp säkra forskningsanläggningar ute i rymden - lätt så till vida att säkerheten kommer av sig själv (det är däremot inte särskilt lätt att bygga)... Det kommer knappast komma några onda solos smygande för att klippa upp stängslet och sno forskningshemligheter om man bor i valfri krater på månen. Nollgravitationsfabriker har också visat sig kunan producera material som inte lätt skapas inuti ett starkt gravitationsfält, speciellt inom områden som avancerade keramer, elektronik, biokemi och dylikt.

Basindustrier (import): Livsuppehållande system och råvaror. Med detta menas saker som mat, syre, vatten... I större byggnationer, som baserna på månen och mars, kan mycket av detta produceras inom basen, eller återvinnas, men anläggningarna för detta är enorma, så de flesta satelit-baser har inte utrymme nog... Vill man sno idén med O'Niell-baser från cyberpunk kan dessa nog vara stora nog att anses som självförsörjande. Dessutom behövs ju alltid reservdelar, nya kläder, nya arbetare (inte för att de gamla 'går åt' utan mer för att deras kontrakt tar slut... om inte SL verkligen gillar onda företag, förstås).

Arbetskraft: Det är nog, som du säger, bara på de riktigt stora landfasta baserna, samt i de rent turistinriktade sateliterna (Freeport, L5, Kristallpalatset) som det finns någon "onödig" arbetskraft, såsom bartenders och strippor. Dels för att det kostar mer än det smakar, i förnödenheter och utrymme, dels för att det är lite... ehm... vanskligt att bartenda och strippa i jymden... Det krävs lite extra kunskaper för att blanda drinkar i låg gravitation (och så är det ju inte så snyggt att servera paraplydrinkar i plastpåse, vilket är enda möjligheten). Till och med på månen är gravitationen lite väl låg för att det skall vara enkelt. De nöjen som finns till hands är antagligen mer av VR/Simstim-typ. De tar mindre plats, kostar bara lite ström, och kräver inga specialkunskaper.

De specialister som finns, är nog mest i form av piloter och läkare, och frågan är om ens piloterna räknas... Möjligtvis finns det en specialklass bland piloterna, som tar hand om de stooora farkosterna (de ser till att satellitstationerna håller sig i sin bana, eller styr interplanetära farkoster), men alla som jobbar därute, och som har ett uns av självbevarelsedrift, har pilotutbildning. De hemliga forskningslabben innehåller kanske en vanlig forskare eller fem, men för det mesta sköts alla experiment av vanliga tekniker, som styr experimentapparaturen enligt ett schema som någon forskare låååångt borta redan bestämt i förväg.

Så, åtminstone 75% av dem som finns därute kan nog klassas som "Rymdarbetare". Till detta kommer kanske 10-15% specialister, och resten är saker som barn, ordningsmakt, rymdpirater /images/icons/grin.gif, och rymdstrippor.

Extra läsning: Jag kan starkt rekommendera Deep Space till Cyberpunk (eller motsvarande, senare bok, om det finns någon). Den innehåller en massa nyttigt som man bör veta, om hur dumt det är att använda skjutvapen, cigaretter och alkohol ute i rymden, om hur elak strålning är, och om hur svårt det kan vara att vänja sig vid att prata med någon knän... (Den är antagligen out of print så det bara ryker om det, men lycka till: ISBN 0-937279-35-8)

Dessutom skulle jag kunna rekommendera Isaak Asimovs novell "Det Marsianska Undret", för en ny vinkling på självförsörjningsproblemet. Den kan kanske vara lite lurig att få tag på, men finns bland annat i novellsamlingen Robotdrömmar 1 ISBN 91-582-1342-2 (Robot Dreams på engelska, ISBN: 0441731546, finns även på SF-Bokhandeln).

Dessutom kan man hitta ganska mycket matnyttigt om hur onyttig rymden är i en helt vanligt (vettig) astronomibok... Happy hunting!
 

Bjorn

Hero
Joined
24 May 2000
Messages
1,221
Location
Stockholm
Re: I jymden kan ingen höja dej skjika!

Tack för vettiga och intressanta synpunkter.
(även om jag inte alltid håller med)

<blockquote><font size=1>In reply to:</font><hr>

Befolkning: Om vi för en stund ignorerar att reglerna för att skapa rollpersoner inte gäller för befolkningen i allmänhet, utan tar fasta på att 2% av "världens" befolkning faktiskt växer upp i rymden, och sedan lägger på någon procent till för att symbolisera en allmän utflyttningsvåg bort från jorden, så slutar det väl på 10-100 miljoner som bort därute

<hr></blockquote>



Själv så tror jag snarare på en miljon än hundra av diverse anledningar. Mycket riktigt så säger ju karaktärsgenereingskapitlet rätt tydligt att det inte genererar "genomsnittliga" Neotech-medborgare och därför är det ju inte mycket till hjälp. Tycker det är synd att inte man kunde tryckt med någon/några av de större mån eller marsstäderna i den där listan över stater som finns i N2.

Hur som helst så om man antar att det stämmer som du säger att den utomjordiska befolkningen skulle vara så stor som 10-100 miljoner så måste den nästan vara självförsörjande till väldigt hög grad (i.a.f. vad avser massa) med tanke på hur dyrt det rent fysikaliskt är att flytta större mängder upp ur jordens gravitationsbrunn. Att "skeppa upp" mat eller syre till sådana mängder människor från jordytan låter sig helt enkelt inte göras. Återvinning samt diverse aquakulturproduktion och regolithseparering lär väl vara det som gäller då.

Sedan vad gäller "självförsörjning" så menar jag givetvis inte att man skulle kunna få till en fungerande biosfär på månen eller mars, därtill är Neotechs "tech level" alldeles för låg. Däremot så kanske det inte är omöjligt att ha livsuppehållande system som går att opperera på inhemska råvaror i princip i oändligheten. Sedan så håller jag med om att den högre strålningen på sikt skulle kunna leda till genetiska problem. Faktum är att detta förmodligen är ett av de största problemen med artificiella bosättningar på lång sikt.

Vad gäller arbetskraften håller jag inte alls med dig, har man sådan befolkningssiffror som du antyder eller i vart fall gissar så kommer de största baserna och rymdstäderna vara i miljonklassen. Vill man kunna få folk att flytta till sådana platser och kunna stanna längre tid och vara produktiva så behöver man allt vad en miljonstad på jorden behöver i form av infrastruktur, näringsliv, nöjen, utbildning etc etc ja kort sagt allt. Sedan ser jag inga större problem med att servera paraplydrinkar på t.ex. Månen, Mars eller i ett större habitat med hyffsad "spinn gravity". Så länge gravitationen är stark nog för att det skall finnas ett någorlunda väldefinierat ner så ser jag inte problemet.

Vad gäller literatur så har jag redan deep space, samt även den mycket eminenta gurpsmodulen "Terradyne".

/Bjorn
 

Tippis

Warrior
Joined
17 Oct 2001
Messages
356
Location
Uppsala (ina da Flogsta Ghetto)
Befolkningsfrågor

<blockquote><hr>Vad gäller arbetskraften håller jag inte alls med dig, har man sådan befolkningssiffror som du antyder eller i vart fall gissar så kommer de största baserna och rymdstäderna vara i miljonklassen<hr></blockquote>Jo, jag kanske glömde att skriva det, för det var så mycket annat jag skrev... Jag tror inte heller på att det skulle vara 10-100 miljoner, utan snarare 1 eller 2... Med en befolkning på kanske 20-30 000 på de största installationerna, och med en massa workshacks på kanske 10-50 pers blir det ändå en del... Det var utifrån dessa (mycket lägre) siffror jag gjorde antagandena om vilka yrken som finns representerade.

Vad gäller drinkarna, så jo, med lite gravitation är det lättare, men inte problemfritt. Spin gravity ger dessutom upphov till den förrädiska (men roliga) corioliskraften som gör att saker inte riktigt rör sig åt det håll man har tänkt sig. Exempelvis måste man lära om i stort sätt all öga-hand-koordination vad gäller fallande eller kastade saker. När jag diskuterade just detta scenario med en läkare, föreslogs det att de som skall befinna sig mycket i spin-gravity opererar bort båggångarna i örat, och på så sätt slipper bli yra i huvudet av att de rör sig på huvudet på fel sätt /images/icons/sick.gif. Den del av balansen som båggångarna står för behövs ändå inte, om man inte är under vatten... ...eller i en gravitationsfri miljö... vilket naturligtvis ställer till andra problem. Enklast vore väl en cybernetisk variant som man kan slå på och av - antingen som en del av alla vanliga cyberöron (om SL är snäll) eller som plug-in (om SL vill sno de stackars spelarnas pengar).

Tro mig, corioliskraften leker man inte bort! (Jag har till och med gjort praktiska försök där man skall exempelvis spela pingis under inverkan av c-kraften... gick inte bra... Det var jobbigt bara att röra på huvudet. Vi lärde oss till och med att, med hjälp av corioliskraften, bygga olyftbara resväskor... Ett typiskt fysiker-practical joke /images/icons/grin.gif.<blockquote><hr>Sedan ser jag inga större problem med att servera paraplydrinkar på t.ex. Månen, Mars eller i ett större habitat med hyffsad "spinn gravity".<hr></blockquote>Jag sa (väl?) inte att det var omöjligt att servera drinkar i låg gravitation, bara att det var lite lurigare /images/icons/hairy.gif. Däremot är det ju värt att poängtera att gravitation, även om det rör sig om spin gravity, inte är så lätt att åstakomma. Spinnande konstruktioner är mycket dyrare än vanliga, så det är ju antagligen bara turistställena som använder det. På övriga ställen - forskningslab och poduktionsenheter - är det ju just tyngdlösheten som är ett av de viktiga inslagen, annars hade man ju lika gärna (och till ett lägre pris) kunnat gömma sig mitt i Sahara, eller på något annat oländigt ställe.

Vad jag vill säga, om jag nu skall sluta svamla, är att det finns två sätt att göra: Antingen väljer man 100-miljoner-i-rymden-varianten, och då finns det stora O'Niell-tuber, enorma marsstäder, osv osv osv, kompletta med rymdbartenders och 0-g-strippor, eller så väljer man 1-miljon-varianten, och antar att även om det finns lite förmögna turister, så är större delen tekniker. Jag väljer den andra varianten, dels för att då är inte rymden så "vanlig" som den annars skulle vara, dels för att mängden rymdbartenders minskar till kanske 20-30 stycken som är specialutbildade på att hälla färgade vätskor åt märkliga håll, och då kan man göra ett helt äventyr på att exempelvis L5 ber spelarna kidnappa kristallpalatsets 5 barspecialister... Space adventures galore!
 

Bjorn

Hero
Joined
24 May 2000
Messages
1,221
Location
Stockholm
Massuppfittning & Befolkning

Ja men då är vi ju någorlunda överens om vad som är rimliga befolkningssiffror. (Dock verkar dessa inte riktigt stämma med de indirekta siffror man kan extrahera ur infon om t.ex. transporter och karaktärsskapande i N2.)

Vad gäller spin gravity så är jag mycket medveten om de negativa effekterna av corioliskraften, jag mådde hyffsat pyton när jag gjorde de däringa labbarna själv...
/images/icons/clever.gif

Dock beror det (enligt bl.a. Nasa) väldigt mycket på diametern på det man snurrar. Har för mig att man brukar säga att ett absolut minimum av 200 meters radie är nödvändigt om man vill kunna åstadkomma 1G utan "oacceptabelt stor" corioliseffekt. Givetvis blir det bättre med större radie och/eller lägre gravitation. (Man tror sig kunna undvika alla de större negativa hälsoeffekterna av låg G redan vid ungefär 1/3 G, så varför ha mer än så???)

Sedan så har jag svårt att tro att folk kommer vilja bosätta sig (dvs inte bara åka för en jobb-tour) någonstans där det inte finns gravitation pga hur dåligt det är hälsomässigt.

Sååå till varför jag börjar anse att N2 insinueerar att rymdbefolkningen snarere är i flermiljonklassen än några hundra tusen. (Även om JAG får inte alls ihop ekonomin bakom det hela.)

1) Som redan sagts så har vi dom (iofs ickerepresantativa) karaktärsgenereringsreglerna med 2% chans till uppväxt i rymden.

2) Enligt transportkapitlet så lyfter rymdplan i princip dagligen från de större rymdhamnarna (av vilka det finns typ ett 20-tal uppräkade.) och med en rimlig gissning om att varje rymdplan rimligtvis tar någonstans mellan ett par dussin och något hundratal passagerare (har för mig att rymdplanet i operation mangala tar 170) så går i storleksordningen säg en kvarts miljon personresor till omloppsbana årligen. Själv anser jag att en sådan resemängd nästan kräver en stor rymdpopulation för att vara rationell.


/Bjorn
 

Tippis

Warrior
Joined
17 Oct 2001
Messages
356
Location
Uppsala (ina da Flogsta Ghetto)
Först så går det upp...

...se'n går det ner, se'n går det upp!

Äh! Flygsiffror! Pyttsan! Jag har redan kommit på en finfin undanflykt som förklarar alla rymdflygningar /images/icons/grin.gif: man har placerat en massa transitstationer i LEO, NEO och GSO, beroende på vilken slags trafik man ska hantera. Sedan drar man till med att 75% av de där 250 000 rymdpassagerarna bara är kontinentalflygare som ska någonstans utanför ordinarie flygrutter.

Antag att det är en ganska hög grundkostnad på att skjuta upp ett sub-orbital-flyg, vilket gör att man inte sätter in dem på allt för korta sträckor då det inte skulle löna sig ekonomiskt. Någonstans finns det säkert en gräns, som gör att vill du resa x tusen kilometer kan du ta en suborbital, som tar 1 timme. Vill du däremot resa (x-1) tusen kilometer, måste du ta något långsammare alternativ som tar 4 timmar. Usch usch usch.... Istället tar du en suborbital upp till LEO (1/2 timme) och en annan ner (1/2 timme), och däremellan stannar du 1/4 timme i baren och ser magnifika uppvisningar av rymdbartendersarnassassara.

Så! Undanflykt klar!

Angående coriolis... F=-2mw dr*/dt enligt Physics handbook, så joo... NASA kanske har rätt... Hrmph! Vad tror dom att dom är? Fysiker?! Ehh.... vänta nu... /images/icons/clever.gif
 
G

Guest

Guest
Re: Först så går det upp...

http://www.spacefuture.com/archive/artificial_gravity_and_the_architecture_of_orbital_habitats.shtml

hrm... :C) om ni nu är intresserade av såntdäringa så står det ganska så utförligt hur såntdäringa funkar i den däringa linken... fast... den funkade inte nu för mig... hur som hellst så står det en massa intressanta saker där. vilka sjukdomar som man kan få å hur stor man måste göra en station för att det ska bli bekvämt... riktigt kul. sedan kan man sitta å designa sinna egna rymdstationer.
 
Top