Arfert said:
För gråskalebilder (eller färg) gäller 300 dpi för tryck. Tiff, PSD, jpg spelar ingen roll för tryckkvaliteten (jag har testat alla varianter åtskilliga gånger). Ögat ser ingen skillnad.
Nja, en liten varning för JPG. Om du scannar eller tar ett foto och sedan använder den rakt av, inga problem. Om du däremot jobbar lite med bilden, sparar, jobbar lite till, sparar osv, så blir den sämre och sämre för varje gång du sparas, eftersom den tappar information vid varje sparning.
Snabbskola om bildformat:
* JPG. 16,8 miljoner färger, dataförlust i komprimeringen. Lämpar sig bra för foton, lämpar sig dåligt för allt som har skarpa kanter eller story ytor i samma färg, tex screenshots, diagram eller linjeteckningar. Den komprimerar bilder effektivt genom att acceptera viss kvalitetsförlust. Denna kvalitetsförlust är gjord på ett sådant sätt att den inte märks på foton, men i andra samband är den synbar, speciellt vid utskrift. Har också en del irriterande begränsningar i storlek på bilderna, om jag minns rätt så är max storlek 32768 pixlar på båda ledderna, vilket är ett stort problem i en del sammanhang.
* BMP. Upp till 16,8 miljoner färger, ingen dataförlust i komprimeringen men ringa eller ingen komprimering, egentligen komprimerar den bara bra om man har stora ytor i samma färg. Bra för att programmera mot, eftersom formatet är okomplicerat, men är i övrigt ett föråldrat format som inte innehåller något som inte andra gör bättre.
* GIF. Upp till 256 färger, kan animeras, bättre komprimering än BMP men inte lysande, stöd för genomskinlighet. Föråldrat format, rekommenderas egentligen bara för thumbnails, där overheaden för de modernare formaten tar oproportionellt mycket utrymme.
* PNG. En moderniserad GIF. Upp till 16,8 miljoner färger, bra komprimeringsgrad, förlustfri komprimering och stöd för alphakanal (genomskinlighet i 256 steg). Bästa alternativet för teckningar, skärmbilder, kartor, diagram osv. Ger bäst bildkvalitet för foton, men ger då betydligt större bilder än JPG.
* TIFF. Ett äldre format, precis som BMP ganska okomplicerat. Rekommenderas normalt sett som arkivbeständigt format på grund av sin enkelhet, det kommer att vara lätt att tolka bilderna i framtiden, eftersom avkodningen är trivial. Har egentligen inga andra fördelar.
* PSD. Paintshops egna hitte-på-format (dvs inte standardiserat). Ett format som är bra att arbeta i, då det tillåter lagring av lager och liknande arbetshjälpmedel. På grund av att det är icke-standard så bör man dock lämna det när man gör sin slutsparning, för att vara säker på att mottagaren kan hantera det. Ger stora filer på grund av all info som trycks ner i filen.
* RAW. Samlingsnamn för en shitload olika format direkt från kameror. Innehåller ofta mer information än vad andra format gör, tex 10 eller 12 bit per pixel istället för vanliga 8. Bra att utgå från, men ta ner det till ett annat format innan du skicka bilden till någon annan, eftersom RAW som sagt inte har någon standardisering eller samordning alls.
Så, mina rekommendationer i TL;DR-variant:
* Foton: RAW men spara i JPG, alternativ JPG, men arbeta i PNG och slutspara i JPG.
* Teckningar, screenshots, diagram osv: PNG.
* Thumbnails: GIF.
* Arkiv: TIFF.
* Arbete i Photoshop: PSD.