Nekromanti FA-skattsedeln och dess konsekvenser?

krank

Lättkränkt cancelkultur-kommunist
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,186
Location
Rissne
Fråga: Om jag skaffar FA-skattsedel (dvs enskild firma + har också en anställning), vilka effekter får det?

- Om vi antar att jag aldrig kommer att fakturera någon, eller bli fakturerad (Publit tar hand om inkomna ordrar och allt sånt, vad jag förstått)
- Hur påverkas det sociala skyddsnät - kan man ha enskild firma och samtidigt få t.ex socbidrag? Eller räknas man tekniskt sett såsom icke arbetslös?
- Stämmer det att man måste ha ambition att "gå runt" med firman man startar?

Den info jag hittat säger i stort sett:
- Kyss dina sociala trygghetssystem adjö. Blir du arbetslös får du böras av firman eller avveckla den, vilket är krångligt som fan.
- Ja, du måste ha ambitionen att tjäna pengar. Det är strängeligen förbjudet att sälja grejer utan att vilja gå med vinst.

Nån som kan bekräfta?
 

Sapient

Swashbuckler
Joined
26 Mar 2011
Messages
2,492
Location
Stockholm
Jag hade FA-skatt ett tag för ett antal år sedan. En del har ändrats sen dess, men inte de övergripande reglerna. (Och är iofs. sannolikt på gång igen, så en del koll på dagens regler har jag också skaffat mig.)

Nej, du behöver inte säga adjö till allt vad social trygghet heter - inte så länge du får lön via ordinarie jobb. Då gäller den inkomsten för SGI (sjukpenninggrundande inkomst). Det täcker sjukskrivningar odyl.

För arbetslöshet gäller a-kassa. Kolla där vilka regler som gäller om i din a-kassa om du också har enskild firma. (Kan vara så att du får extra karenstid osv.) Och sidoinkomster från firman medan du är arbetslös minskar din a-kassa.

Socialbidrag kan däremot vara betydligt svårare. Ett grundläggande krav för det är att man saknar andra resurser. Det ger lite olika krav beroende på bolagsform.
- Med enskild firma är ens egen ekonomi och firmans integrerad. Det bolaget äger, äger du och vice versa. Alltså måste du göra dig av med eventuella likviderbara tillgångar. (Men i gengäld är firman i sig inget värt, så kan du visa att den saknar tillgångar och ingen verksamhet bedrivs, kan du behålla ett eventuellt varumärke eller dylikt).
- Med aktie- eller handelsbolag måste dock firman avvecklas. (För ett aktiebolag ska ju alltid finnas ett aktiekapital, och äger du firman är den tillgången din.)

Men för att komma i den sitsen, ska du ha gjort slut på a-kasse alt. sjukskrivningsdagar, vilket (även om det nu finns en gräns) kräver en del tid - mer än ett år. Om du har verkamhet i firman är det större risk att Försäkringskassan säger att du har arbetsförmåga. (Resp. att a-kasserersättningen dras ned, som jag nämnde ovan.)

Att avveckla en enskild firma är dock inte så mycket krångel. (Man anmäler att verksamheten upphört, gör sig av med tillgångar, betalar skulder och upprättar ett bokslut. Det är faktiskt svårare att avveckla en förening - man måste ju ha minst två årsmöten... :gremsmile: ) Ett aktiebolag kan man i princip alltid sälja av - det är ju alltid värt minst sitt aktiekapital. Handelsbolag kan vara mer krångel, men i princip samma som enskild firma. (Men HB är lite speciella...)

Även om ett annat bolag sköter distribution et.c. är det sannolikt att du behöver fakturera dem för att få dina pengar. (Mycket eller lite...)

(Det brukar vara ett skydd för DEN firman, om inte annat. Att regelbundet betala ut ersättning för utfört arbete kan i sig nämligen räknas som ett anställningsförhållande - det kräver INTE ett anställningskontrakt. En faktura kan dock aldrig anses som lön. kan vara bra för dig också att veta, ifall du en dag ska betala en illustratör eller dylikt...)

Slutligen, ambitionen att tjäna pengar... Ja och nej. Också det beror (lite) på bolagsform. En enskild firma är som sagt ingen separat ekonomi från din egen. Där kan du gå med förlust hur länge som helst. Men du måste dra in NÅGOT. Annars kommer nämligen Skatteverket anse att du inte bedriver verksamhet i firman och då måste du avveckla den eftersom det annars kan vara ett försök att komma undan skattskyldighet.

Ett aktiebolag är dock en separat ekonomi (och egen juridisk person). Det kan därför inte gå med hur mycket förlust som helst. Man får t.ex. inte förbruka aktiekapitalet - då måste firman avvecklas. Men du kan gå med förlust under ett enskilt år så länge firman har andra tillgångar. Men aktiebolag är meningslöst att starta (och kostar att driva även med låg verksamhet) så det är inte mycket idé att ge sig på utan ambition att tjäna åtminstone några korvören på det.

Har du mer frågor så svarar jag gärna å gott jag kan...
 

Björn den gode

Swashbuckler
Joined
5 Jun 2001
Messages
3,430
Location
Göteborg
När det gäller a-kassan så kan man säga att grundregeln är att du inte kan få a-kassa om du har ett eget företag (f-skattsedel). Sen finns det ett antal undantag, om du till exempel haft företaget i mer än ett år samtdigit som heltidsarbete så anses det bevisat att du klarar av att sköta det vid sidan av heltidsarbete och kan få det godkänt som så kallad bisyssla och du kan då fortfarande få a-kassa (om du inte tjänar för mycket pengar på företaget dvs) så länge du inte börjar arbeta mer tid i företaget.

Om du haft företaget i minst ett halvår och det varit i begränsad omfattning (max 17h per vecka, och max 1970kr tror jag det var i inkomst per vecka) och du har arbetat varje månad så kan du få fortsätta med detta så länge du inte börjar arbeta fler timmar än du gjort tidigare (och inte tjänar för mycket pengar) och ändå få a-kassa.

Om du startar ett företag efter att du blivit arbetslös så får du inget, samma om du skulle starta ett företag nu i vår och bli arbetslös i sommar. (Om du då inte lägger ner företaget).

Så ja för att sammanfatta, starta ett företag samtidigt som du skriver på ditt CV är en dålig idé. Hade du startat det för ett år sen hade det antagligen varit lugnt.

Och brasklappen, alla a-kassor har samma regler (lagar och förordningar) att följa, men tolkningen kan variera något, så för att vara säker, kontakta din a-kassa.
 

krank

Lättkränkt cancelkultur-kommunist
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,186
Location
Rissne
Björn den gode said:
Så ja för att sammanfatta, starta ett företag samtidigt som du skriver
på ditt CV är en dålig idé. Hade du startat det för ett år sen hade det
antagligen varit lugnt.

Och brasklappen, alla a-kassor har samma
regler (lagar och förordningar) att följa, men tolkningen kan variera
något, så för att vara säker, kontakta din a-kassa.
Uppfattat, som jag trodde. Plus att, som jag förstått det, så blir förutom A-kassan också soc ett big no-no.
 

Vitulv

Årets spelledare 2011 och 2013
Joined
23 Dec 2000
Messages
7,060
krank said:
Björn den gode said:
Så ja för att sammanfatta, starta ett företag samtidigt som du skriver
på ditt CV är en dålig idé. Hade du startat det för ett år sen hade det
antagligen varit lugnt.

Och brasklappen, alla a-kassor har samma
regler (lagar och förordningar) att följa, men tolkningen kan variera
något, så för att vara säker, kontakta din a-kassa.
Uppfattat, som jag trodde. Plus att, som jag förstått det, så blir förutom A-kassan också soc ett big no-no.
Socialbidrag är väl å andra sidan inte särskilt aktuellt, med tanke på att du har a-kassa?

Alltså, det jag menar är att du först ska vara arbetslös i vad, 18 månader? innan socialbidrag blir aktuellt. Den risken känns ganska liten, men om allting skiter sig så är alltså det värsta som händer att du får lägga ned firman? Det känns som ett mindre problem i sammanhanget om den ändå är till för att i första hand bedriva hobbyverksamhet (om jag har förstått dig rätt).
 
Top