Nekromanti Faktaböcker om "efter katastrofen"?

Ond bråd död

Swashbuckler
Joined
22 May 2000
Messages
3,014
Location
Härnösand
Är det nån som har tips på bra böcker som rör "efter katastrofen"? Allt från hur snabbt saker faller sönder och hur man överlever på att plundra hus på konservmat till mer fantastiska saker som mutationer. Praktiska saker som hur man utvinner drivmedel och reparerar bilar efter hundra år är också intressant.

Gärna böcker som finns att låna på bibliotek.
 

Christoffer

It's all pig.
Joined
18 Mar 2008
Messages
4,298
Location
Umeå
Inte så mycket en faktabok, men dock den tuffaste efter katastrofen settingen:

Under a Serpent Sun

Men ”Man after Man - An anthropology of the future” av Dougal Dixon och ”After Man - a Zoology of the Future” av samme man är två böcker om ja, framtida djur och människor. Bara tittat i After Man och den kändes rätt mycket som Sim Life, dvs elefanter med fjädrar och vargar med elefantsnablar. Men kan kanske vara något.
 

Christoffer

It's all pig.
Joined
18 Mar 2008
Messages
4,298
Location
Umeå
Den är lite udda, och det är inte kärnvapen och sådant som ställt till det, utan istället apokalypsen med demoner och hemskheter.
 

Christoffer

It's all pig.
Joined
18 Mar 2008
Messages
4,298
Location
Umeå
Future Shock kan också vara något, kanske inte direkt efter katastrofen men om människans reaktion på en för snabb teknisk utveckling. Har den i bokhyllan någonstans så är bara att låna på.
 
Joined
13 Nov 2008
Messages
162
Location
Z
Det innehåller ju inte något av de grejer du nämner, men försvarets handböcker, typ SoldF, innehåller ju mycket information om överlevnad, hur man konstruerar provisoriska skydd, hur man skyddar sig från effekterna av NBC-stridsmedel, navigation i mörker mm. Kan vara värt en titt?

Frågan är bara om deras handböcker går att få tag i om man är en stackars civilist. Fråga någon polare som varit i lumpen om han har kvar sin, kanske.
 

Flurtis

Hero
Joined
27 Feb 2004
Messages
1,076
Location
Oskarshamn
Överlevands böcker finns det en hel uppsjö bland. Både svenska och engelska. Alltifrån SAS, special unit, till vanliga vildmarksguider.

SAS Urban survival guide
When All Hell BReaks Loose av Cody Lundin
U.s. Armed Forces Nuclear, Biological And Chemical Survival Manual av Dick Couch
Life after doomsday: A survivalist guide to nuclear war and other major disasters av Bruce D Clayton
The Concerned Citizen's Guide to Surviving Nuclear, Biological and Chemical Terrorist Attack av Fred Lane

Är ett par förslag. Angående villdmarks överlevnad finns det flera tusen titlar. Jänkarna älskar sån dår överdirvet jox.

Om det är inormation till en rollspelskampanj du är ute fter så kan jag rekommendera dig att titta på den här:

http://www.amazon.com/Aftermath-Survival...17&sr=1-107

Generellt sett så är den mesta informationen överdriven i vildmarksguider. I princip är det inte sy mycket man behöver kunna för att klara sig i vildmarken, så länge det inte är i extrema klimat.

- Skydd är A och O. Gran är det absolut bästa materialet att bygga ett vindskydd av. En tätt gran samling kan till och med fungera som ett tillfäligt skydd. Ett grävt hål i marken med en hög med granar över för regnet skyddar också bra, Såvida marken är torr.

- Samla regnvatten, ifall du inte har några rena vattenkällor så är det bästa dricksvatten du kan få tag i. Är det torka så försök att hitta strömmande vatten. Strömmande vatten har nästan alltid bättre vattenkvalitet än stillastående.

-Ditt urin är oftast det renaste desinfiktionsmedel du har. Ifall du skär dig, eller annan småskaligt sår så pissa på såret.

-Torkad vittmossa fungerar utmärkt som Bandage, toalettapper och fukturdragare.

-Lär dig göra snaror. Detta är den enklaste och effektivast fångstmetoden för att inörskaffa mat.

-Undvik bärplockning, försök hitta bättre föda. Energiåtgången är inte jämn med energiintaget för att motivera bärplockning i en nödsituation. Försök lägg tid på snaror eller fiske.

-En böjd synål på en lina och daggmask är allt som behövs för att du ska ha ett väldigt primitivt fiskeredskap. Koavföring är ett väldigt bra mäsk, som man kan kasta ut runt krogen för att få in fisken.

-Riv loss björknäver. Med björknäver och lite torra kvistar kan du göra eld i full storm och regn. Jag har själv gjort eld på en fjälltop i vinande blåst och regn med enbart Björknäver och dvärgbjörk.

-En yxa är värd tio sågar. Håll ögonen öppna efter stenar som du kan använda som substitut till en yxa om du inte har någon.

-Vatten kokad tillsamans med tallbar ger ett te som tillför C-vitamin vilket är ett svårtillkomlig näringstillskot i vildmarken.

-Tugga knåda kan stilla hungerkänsla men det tar inte bort energibristen.

-Plast är värdefullare än guld när du är ute i vildmarken. Spara allt du hittar och släng inte bort något. Plast är det enda som kan hålla fukten ute.

-Sov med kläderna på så att dom torkar. Så länge det inte är minusgrader är din kroppsvärme det effektivaste sättet att torka kläder. Att torka vid en eld är tidskrävande och kräver ständig eldpassning för att det skall fungera, med kroppsvärme kan du få somn också.

-När solen står högst är det mitt på dagen. Då vet du att du har lika lång tid kvar innan det blir mörkt. Om du har en klocka så kan du känna mycket på att ta ur hur solen står klockan tolv. Därifrån kan du avläsa klockan genom solen ifall klockan skulle haverera dessutom kan du ta ut väderstreck, eller i alla fall orientera dig efter den.

Lite basic tips från en som har använt dom flesta av dom.

//Flurtis
 

Wilmer

Hero
Joined
9 Jan 2005
Messages
1,086
Location
Grindmaiden
flurtis said:
-Torkad vittmossa fungerar utmärkt som Bandage, toalettapper och fukturdragare.
Gör dock inte misstaget och ta renlav vilket den där satans Ronja Rövardotterfilmen lurat folk är vitmossa.
Vitmossa


Renlav


Det enda renlav gör är smular.
 

Ond bråd död

Swashbuckler
Joined
22 May 2000
Messages
3,014
Location
Härnösand
Tackar, det var en väldigt nyttig lista. Min förhoppning är att efterforskandet ska leda till en rollspelssetting. Nån sorts Post-apocalyps heartbreaker. :gremsmirk:
 

Andersson

Hero
Joined
28 Apr 2005
Messages
1,193
Location
Uppsala (Umeå)
Alan Weisman "Världen utan oss"/"World without us"

Alan Weisman har skrivit en mycket intressant bok om vad som händer med jorden om människan en dag bara skulle försvinna, "World without us" ("Vad händer med världen utan oss"). Den tar både upp saker som hur länge mänskliga artefakter skulle finnas kvar innan naturen tar över, och hur växt och djurliv skulle utveckla sig (t ex det något oväntade att råttorna först skulle blomstra men sedan troligen gpå ned kraftigt eftersom de anpassat och frodas sig till miljöer och mat som skapats av människan).

Boken är läsvärd i sig och som inspiration till efter katastrofen-projekt. Kom ut 2007 på engelska och 2008 på svenska så den borde finnas både på bokhandeln och biblioteket.
 

Ond bråd död

Swashbuckler
Joined
22 May 2000
Messages
3,014
Location
Härnösand
Re: Alan Weisman "Världen utan oss"/"World without us"

Den är jag riktigt sugen på. Jag såg nån dokumentär som byggde på den tror jag. Life without people tror jag den hette. Kanske inte helt fantastisk men väldigt trevlig om man kan bortse från emotionella inslag (Vilket alla dokumentärer verkar köra med idag :()
 

Ond bråd död

Swashbuckler
Joined
22 May 2000
Messages
3,014
Location
Härnösand
Re: Alan Weisman "Världen utan oss"/"World without us"

Det var ju sjutton också. Den enda bok som jag lyckades hitta på biblioteket var World without us. Är nån av böckerna så bra att man bör köpa dem?

Har folk några tips på böcker om hur snabbt saker förstörs i olika klimat?
 

Marukusu

Hero
Joined
18 Mar 2004
Messages
1,681
Location
Umeå
"Samla regnvatten, ifall du inte har några rena vattenkällor så är det bästa dricksvatten du kan få tag i."

Om vi antar att världen är postapokalyptisk p.g.a. ett kärnvapenkrig, är regnvattnet fortfarande förhållandevis rent och ofarligt att dricka eller är det fortfarande kontaminerat? Jag menar någon som vet ifall vattnet genomgår någon form av reningsprocess i samband med avdunstningen eller nåt?

Rätt noobig fråga, men vafan...
 

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
8,077
Location
Nordnordost
_Bästa_ vattnet får du nog ur borrade källor som hämtar grundvatten långt ner i jorden, föroreningar förloras när vattnet sipprar nedåt.

Men jag tror på regnvatten, iaf jämfört med att dricka ur pölar och vattendrag, då lär du bli hyffsat fri från parasiter och sjukdomar i alla fall.
 

Flurtis

Hero
Joined
27 Feb 2004
Messages
1,076
Location
Oskarshamn
Oups, du är inne på helt rätt spår här. Jag pratade förstås om vanlig nutida vildmarksöverlevnad.

Däremot blir effekten av en kärnkraftsmäll en annan sak. När själva smällen går av dunstar oerhörda mängder vatten från marken genom hettan i explosionen. Denna avdunstning är mer eller mindre ren radioaktivitet som bildar ett regnmåln som vandrar vidare och regnar ner radioaktivitet över nya områden. Här i sverige drabbades vi rätt så hårt av det här syndromet under tjernobyl olyckan då en stor del radioaktivitet regnade ner över mellan sverige. Till och med än i dag finns det kvar i vissa marker. Som för övrigt är en av anledning till att vi har vårbocksjakt i Sverige. I och med att radioaktivitet ligger kvar i grundvattnet så suger svamparna upp det på hösten. Då rådjuren äter svampen sprider sig radioaktivteten i köttet på rådjuret.

Så nej du har rätt, regnvatten är förmodligen inte den renaste vattenkällan, frågan är vilken som är det då radioaktivitet följer vatten både i flytande form och som ånga. Urin möjligtviss. Kanske vissa vattenskällor som inte har kontakt med grundvattnet.

//Flurtis
 
Top