Nekromanti Filosofinördar- se hit!

Nässe

Myrmidon
Joined
3 Jan 2006
Messages
3,635
Location
Malmö
Hej!

Jag och en komips arbetar på en rollspelrelaterad text där vi behöver ha en universitetsföreläsare som pratar om frihet utifrån någon filosof. Det bästa vore om det finns någon som menar att frihet är ngt man skapar i ett begränsat utrymme och att det är upp till individen att utifrån sina förutsättningar skapa frihet.

Föreläsaren pratar indirekt om den totalitäre regim som håller landet i järnklor- och vi vill ha honom till att lägga fram dessa teser och sen själv säga- typ- I helvete heller. Frihet är ngt som bla bl- dvs att frihet beror på omgivningen- en kritk av regimen, man måste göra landet fritt. men det är roligare att börja med något som ser ut som han indirekt försvarar regimen.

Hjälp ngn, tips på vartåt man ska börja titta?

/ Nils
 

Möller

Hubert Hortlax
Joined
28 Sep 2008
Messages
3,202
Det där låter som Jean-Paul Sartre.

Han var verksam i den franska motståndsrörelsen under andra världskriget, och pratar väldigt mycket om frihet.
 

Nässe

Myrmidon
Joined
3 Jan 2006
Messages
3,635
Location
Malmö
Grymt! Hittade den här artikeln om Sartre och frihet och att han säger att man måste utnyttja den frihet som ges, även under förtryck- annars är man en del av förtrycket. Låter på pricken rätt!

Tack.

(tar gärna emot fler förslag på filosofer som pratat om människans frihet)
 

Hjalle

Swashbuckler
Joined
29 May 2004
Messages
1,867
Location
Stockholm
Machiavelli, Thomas Hobbes, John Stuart Mill, Arendt och, förstås, Immanuel Kant, är några som tänkt tankar om frihet... I och för sig ofta i politisk kontext. Men ändå.
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
8,003
Location
Barcelona
Rousseau, i sin "det sociala kontraktet", framlägger idén om frihet som något som bara kan förekomma inom det reglerade sociala livet; Frihet, med andra ord, som en medborgerlig dygd som kontrasteras mot den av drifter och impulser styrda "naturliga" människan. En av hans berömda teser i detta sammanhang är att "människan måste tvingas att bli fri".

Kant bygger vidare på Rousseaus idé i "kritik av det praktiska förnuftet" och definierar frihet som underkastelse under en moralisk lag som lyder lika för alla människor och om vilken man kommer till insikt enbart genom förnuftet. Den som inte lyder den moraliska lagen anses styras av "patologiska" motiv -- självbevarelse -- och är därför inte fri utan styrd av orsak-verkanprocesser.

I lagom bastardiserad form skulle dessa två tänkare kunna bilda stoff för den första delen av din filosofilärares föredrag. Kolla in Hobbes också.
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
8,003
Location
Barcelona
En annan tänkare som kan användas för att försvara ett reaktionärt frihetsbegrepp är Hegel. Hans idé är att frihet är liktydigt med självmedvetande, vilket låter konstigt men mejkar sense om man betänker att Hegel är en idealist som anser att medvetandet är grunden för verkligheten: Då blir självmedvetande liktydigt med att medvetandet är grunden till sig självt, det vill säga fritt. Självmedvetande kan enligt Hegel bara realiseras i det utvecklade borgerliga samhället, som gör det möjligt för medvetandet att förstå sig och hela sin utveckling till fullo.

Som du märker är Hegel rätt knepig, men han har inspirerat politiska tänkare från vänster till höger och tar man sig tid att sätta sig in en smula i honom kan han erbjuda en hel del idéer för den som vill tota ihop sin egen statsfilosofi.

Friheten och den fria viljan är ett tema som genomsyrar hela den västerländska filosofiska traditionen, vilket förmodligen har sin upprinnelse dels i kristendomen med dess fokus på den individuella själens frälsning, dels i grekernas och romarnas republikanska ideal som återvände under renässansen och upplysningen och lät den framväxande borgarklassen artikulera sina politiska behov. Med andra ord kan du hitta stoff i stort sett var du än slår ned i filosofins omfattande korpus.
 
Top