Nekromanti Ge röst åt dina Slp

Eagle

Swordsman
Joined
14 Oct 2002
Messages
532
Hej

Under några dagars tid har jag funderat över hur jag ska gå tillväga för att ge mina spelledarpersoner röster, med brytning och andra karaktäristiska drag. Av de inlägg jag läst på forumet så verkar det vara fler som upplever detta som ett område de behöver bli bättre på. Jag har kommit på några idéer som jag hoppas kan vara till nytta för några av er.


1. Utländsk brytning

Dem av er som känner någon som har sina rötter från Latinamerika eller någon annan del av världen behöver bara fråga dem om några av de typiska "felen" som de gör när de talar svenska. Eftersom de ägnat sig flera år åt att lära sig svenska så är de väl medvetna om sina egna eller sina föräldrars brister i det svenska språket och kan berätta det för dig. Anteckna deras synpunkter, öva och tillämpa dessa fel när du pratar svenska.

Du kan också blanda in några vanliga ord på det aktuella språket såsom hälsningsfraser, svordomar, korta uttryck för glädje, ilska och sorg.


2. Använd språkband

På biblioteket finns det språkband för att lära sig spanska, engelska, arabiska och många andra språk. När du repeterar orden från ljudkassetten så kommer du inte bara lära dig språkets accent utan också få ett litet grepp om språkets takt och rytm. När du har lärt dig stilen på språket (inte nödvändigtvis vokabuläret), genom att höra hur språket låter, så kan du låna vissa "element" för att ändra svenska ord. Som t.ex. att uttala svenska ord med utländska vokalljud a, e, i, o, u, y, å, ä, ö) eller använda andra unika ljud som hör till språket.


3. Titta på Tv och Filmer för att få inspiration

Hur många av er har sett Matrix? Ingen kan väl glömma rösten av agent Smith. Han talade med en monoton stämma och varierade nästan aldrig sin röst nämnvärt. Men eftersom han talade med olika hastighet så blev han aldrig tråkig att lyssna på. Andra bra exempel om ni vill inspireras av olika sorters röster är Mupparna, Tecknade filmer, Monty Pyton och Robin Williams. Lyssna, pausa, upprepa, spola tillbaka och fortsätt öva. Använd sedan samma typ av röst, men säg orden på svenska istället.


4. Tänk på det fysiska när du formar ett ord

Tungan är viktigare än vad man tror. Genom att positionera tungan i olika lägen i munnen när du säger ett ord samt styra rösten genom att ta i från magen, så kommer du känna att du kan kontrollera olika röst och tonlägen.


5. Byt ut bokstäver

För att skapa en ny röst åt din slp så välj en eller flera bokstäver och byt ut dem mot en eller flera andra. Tj -ljud kan bli Sj- ljud. Ordet TJenare, blir med de nya bokstäverna: SJenare.

En annan version av detta är att undvika att uttala en viss bokstav. Försök t.ex. att säga Hästhandlare utan att använda bokstaven H


6. Förläng bokstäver

Bestäm dig för en bokstav - och vad än din slp än säger i början eller slutet av ett ord - så förlänger du bokstaven. Det kan t.ex. låta något i stil med: detta: "vvvarför vvvvill du vvveta det?" Detta är INTE samma sak som att stamma. Till skillnad från stamning så har du ett mjukt uttal av bokstaven hela tiden.

7. Här följer några exempel på olika röster som du kan öva dig på och använda till dina slp:

a) Stamma

b) Läspa: Används med fördel till en slp som inte är så smart

c) Gnällig

d) Väsande: Förläng ordet varje gång du säger S ljud

e) Snobbig: Tala med hög ton och nasal röst med näsan.

f) Tanklös: Använd hmmm, aahhh, mumlande och pauser
halvvägs genom en mening. Avsluta ibland en mening mitt i utan att tala den till punkt.

g) Arg Monoton: Gnissla tänder medan du talar och försök att inte använda något tonfall över huvud taget.

h) Hysterisk: Överdramatisera. Tänk klassisk shakespear.

i) Tredje person: Referera allt och alla du pratar om till tredje person. Har för mig att Golum gjorde så i Sagan om Ringen.

j) Smackande: Smacka med läpparna medan du talar

k) Stängd mun: Håll käkarna stängda och tala mellan tänderna

l) Slem: Samla slem i munnen och börja sedan prata, och försök att inte dräggla.

m) Djup röst

Jag hoppas att dessa tips kan hjälpa er att bli duktigare på att skapa röster åt era spelledarpersoner. Rösten ger förhoppningsvis era spelledarpersoner en tydligare profil, som gör att rollpersonerna lättare lägger dem på minnet. Jag är själv en nybörjare på detta med att skapa röster, men jag hoppas att jag med träning ska bli bättre med tiden.

Jag önskar er alla lycka till :gremsmile:
 

Red Dust

Veteran
Joined
18 May 2000
Messages
129
Location
Gotland/ Lund.
Re: Ge röst åt dina Slp (och inte bara röst)

Det slog mig precis att de flesta har rösten som största "problem" att illustrera. Då måste jag även tillägga att kroppsmimiken är precis lika viktig.

Några exempel:

Nervös bankir som blir rånad under pistolhot- flacka med blicken och kryp ihop, "torka" gärna pannan med handflatan för att illustrera svetten i pannan som torkas av med en näsduk.

Hård revolverman- gör "Clintanblicken" så gott du kan och stirra gärna spelarna i ögonen (helst utan att vara den förste som viker sig.)

Jovialisk rik snubbe- pös ut med magen och försök att tänka på alla närvarande som dina bästa vänner (gärna med uttryck som "kära Ni" och "På min ära".

En bonde som fått en välbehövlig paus- Ta dig gärna om hakan och var uppmärksam på vad spelarna säger (det är förmodligen ett tag sedan han/hon hade besök senast.) Var vänlig och hjälpsam

Listan kan göras längre.....

Jag personligen brukar ha en ganska "ambulerande" spelstil, vilket gör att jag har mycket lättare att kunna ta med kroppsmimiken i agerandet av SLP:n än om jag sitter ned. Dessutom är det en klar fördel när man verkligen vill få spelarna att förstå att SLP:n är jättestor eller om man är tvungen att "skälla" ut dem

M.v.h.

Red Dust (som spelat teater en (1) gång i sitt liv, och detta var ett nationsspex...).
 

Red Dust

Veteran
Joined
18 May 2000
Messages
129
Location
Gotland/ Lund.
Mer om kroppsmimik

Jag fick en förfrågan om att utöka förslagen på kroppsmimik, och här finns några till:

Bråkstake- Hissa upp byxorna och "spotta" tuggtobak, agera självsäkert.

Spejare ute i bushen- Sök med blicken runt omkring hela tiden (ifall det finns ett bakhåll), och tala med låg röst och koncist.

Stadsdoktorn- Det skadar inte att vara lite ostadig på händerna (om man inte fått sin dos sprit). Illustrera gärna att du tar dig ett järn rakt ur flaskan.

General Store ägaren- Sätt tummarna i hängslena och le i mjugg (förnöjt).

Arméofficer- En klassiker är att peka med hela handen och inte med ett finger. Agera som om du tar av dig handskarna och daska dem gärna mot byxbenet.

Jag kommer säkert på fler i sinom tid, men dessa får ni nöja er med för denna gången.

M.v.h.

Red Dust.
 
Top