Nekromanti Hur mycket dricker vanligt folk? Vad dricker man till frukost på ett värdshus?

Conan

انتفاضة
Joined
15 Aug 2000
Messages
2,164
Min SL har, inspirerad av programmet historieätarna, försökt torgföra idén om att rollpersonerna bara ska dricka alkoholhaltiga drycker hela tiden, i syfte att undvika kontaminerat vatten.Men vad dricker vanligt folk i Mundana egentligen? Borde väl inte vara nåt fel på bybrunnarna, och att hålla på och hembränna en massa borde väl vara slöseri på resurser?
En annan, men relaterad fråga. Vad dricker man till frukost på ett värdshus?
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Evokee;n51430 said:
Min SL har, inspirerad av programmet historieätarna, försökt torgföra idén om att rollpersonerna bara ska dricka alkoholhaltiga drycker hela tiden, i syfte att undvika kontaminerat vatten.Men vad dricker vanligt folk i Mundana egentligen? Borde väl inte vara nåt fel på bybrunnarna, och att hålla på och hembränna en massa borde väl vara slöseri på resurser?
Är en myt att folk aldrig drack vatten.
http://io9.com/no-medieval-people-di...y-w-1533442326
http://leslefts.blogspot.se/2013/11/...ater-myth.html
http://www.slate.com/blogs/quora/201...lar_drink.html
http://history.howstuffworks.com/mid...beer-water.htm
http://books.google.se/books?id=KKrh...0water&f=false

Mundana är ju iofs lite mer högstående än våran nordliga Medeltid, det nämns bl.a. i artiklarna som jag har länkat, att vid misstanke om dålig kvalité så kokades vattnet först.
Annars är det öl med låg alkoholhalt, svagdricka, brännvin, mjöd, mjölk - i viss mån, mandelmjölk, någon typ av vinig vinäger-dricka, grappa - dryck som görs utav pressade druvrester.

Mer finns här: http://en.wikipedia.org/wiki/Medieval_cuisine
Även om wikipedia påstår att folk undvek vatten hela tiden - vilket är fel! Är precis som du säger - förekomsten av brunnar och friskt källvatten som porlar bland klipporna.
 

Poseur

Swashbuckler
Joined
16 Jan 2007
Messages
2,233
Location
Falun
Utanför städerna är det generellt helt okej att dricka brunsvattnet. Men varför chansa, och det är ganska "tråkigt" med vatten. Annars är svagdricka, öl, vin, vinäger eller någon blandning där utav vore det vanligaste att dricka för de flesta. Vin i sydligare breddgrader och öl i nordligare. Men generellt ganska svagt öl & vin, möjligen också utblandat med vatten. Att slösa på resurser, ja om man bränner skiten till sprit. Men brygger man öl på:et så går inge till spillo alls, mökligen är det också mer användbart än att bara baka bröd på det. Som linne sägs ha sägs "öl är flytande bröd".
Slöseri på resurser är liksom oexisterande när det kommer till just ölbryggning, öl håller längre än bröd och går relativt fort att göra ett svagt öl som man kan krydda upp med lite olika örter om man känner för det och det är näringsfullt och har ganska låg alkoholhalt ( typ folköl/svag starköl om det får jäsa till sig ordentligt). Öl och liknande är således en god basvara samt att det är trevligt och lite sådär extra socialt och man blir inte sjuk utav det. Står det för länge och blir gammal, har man fått vinäger och det funkar också, i maten och att dricka. Båda kan spädas med vatten och gör vattnet säkert(säkrare).

Vad man dricker till frukost är samma sak som man dricker annars. Öl, vin, vinäger, svagdricka, cider eller mjöd, varav de senare är lyxigare. Utspätt med vatten om så, men det är samma sak som alltid.

I byarna är det alltså dock helt okej att dricka vattnet. Brunsvatten i städerna går också för det mesta att dricka. Oftast är det ingen big deal och för det mesta överdriven.

Generellt då.

Edit: Kärlekscraft uttrycker överdrivenheten väl i istt inlägg ovan.
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Evokee;n51430 said:
En annan, men relaterad fråga. Vad dricker man till frukost på ett värdshus?
Samma som jag skrev om ovan.
Tänk bara på att menyerna var rätt begränsade och inte som våra dagars restauranger, till lunch & middag kunde det t.ex. bara finnas en gris som grillades på ett spett och en jättestor gryta med soppa/stuvning som serverades. Tillsammans med lite konservativa livsmedel som saltat/torkat/rökt/picklat kött & fisk, bröd, ost, måhända lite frukt & grönt - färskt/torkat/lagrat.
 

Glasgow_kiss

Veteran
Joined
29 Jul 2010
Messages
117
Location
Göteborg
Mina rollpersoner brukar ha vatten i sina vattenflaskor och vattenskinn. Dessa fylls på i brunnar eller ute i naturen. Oftast är det bra vatten i brunnarna men vill SL kan det alltid vara smittat någon gång. På värdshusen serveras det vatten eller mjölk till frukost beroende på vilken kvalité det är på värdshuset. Oftast komjölk men närmare bergstrakter kan det serveras getmjölk istället. Till detta serveras det vid frukost oftast gröt eller bröd (hårt eller mjukt beroende på kvalité på värdshuset).
Alkoholhaltiga drycker kostar alltid extra. Möjligtvis serveras det bordsvin på finare värdshus till middagen, vanligt vin utspätt med vatten eller vanligtvis vatten.
 

obak

Hero
Joined
17 Jul 2013
Messages
1,251
Så om din SL försöker ge dig skit för att din rollperson är småfull så fråga honom hur redlös han själv blir på en folköl? Dessutom så har din rollperson druckit flera liter öl dagligen sedan barnsben och har en väl uppbyggd tolerans, plus att fienden antagligen också druckit precis lika mycket öl och därom borde ha samma negativa modifikation.
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Glasgow_kiss;n51443 said:
På värdshusen serveras det vatten eller mjölk till frukost beroende på vilken kvalité det är på värdshuset. Oftast komjölk men närmare bergstrakter kan det serveras getmjölk istället.
Det där med färsk mjölk var nog lite sisådär...
Inga kylskåp fanns och ingen pastörisering, så mjölken som dracks kom i princip direkt från spannet. "Bara gamlingar, sjuka och barn drack mjölk i större utsträckning". Vet inte hur sant det är - lite mjölk måste nog ha slunkit med hos de vuxna och friska. Dock gjordes det mesta av mjölken om grädde, smör eller ost eller som bakningsingrediens- yoghurt och någon typ av gräddfil också som jästes med bakteriekultur! Färsk mat var inte heller så vanligt. Hade man färskt kött så kokades det vanligtvis istället för att grillas. Grillad kyckling var en väldigt adlig rätt tydligen, Richard Lejonhjärta blev typ avslöjad och infångad av tyskromarna pga han mumsade på den rätten offentligt.
 

Fahnen

Swordsman
Joined
24 Apr 2003
Messages
459
Rollpersonerna i min grupp bor mer eller mindre på ett värdshus i Drunok och dricker i regel öl till frukosten. Att skölja ner gröten, vällingen eller brödet med. Mycket praktiskt att kunna använda samma bas till alla frukosträtter. Man kan förövrigt göra öl av bröd om man så vill genom att lägga vatten i blöt (okej exakt så enkelt kanske det inte är ;)). Kvass, ett ryskt/ukrainskt öl, har jag för mig är gjort på bröd. Hade de inte varit i en avkrok i Drunok hade säkert menyn varit mer varierad och lite lyxigare, den primära anledningen att det serveras just blaskigt öl är för det är stämmningshöjande. Kör på det som ni tycker passar bäst, oavsett om det rör sig om färsk mjölk eller starksprit. Även om det är lätt att utgå från vår egen medeltid så är Mundana ganska annorlunda och behöver inte följa samma normer.

Angående att dricka färsk mjölk så har jag hört att det gjorde man inte för det var alldels för dekadant och syndigt. Mjölk förädlades till mer hållbara produkter som lättare kunde förvaras. Hårdost tex lär gå utmärkt att förvara i rumstempratur (detta enligt en ostmakare).

Förövrigt angående att äta kyckling så jobbade min mor en gång i sin ungdom med en kvinna som varit tjänstefolk åt rika människor. Hon berättade att medan herrskapet serverade sin gäster kyckling så fick tjänstefolket hålla till godo med rådjur och liknande man hittat i skogen.
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Fahnen;n51451 said:
Rollpersonerna i min grupp bor mer eller mindre på ett värdshus i Drunok och dricker i regel öl till frukosten. Att skölja ner gröten, vällingen eller brödet med. Mycket praktiskt att kunna använda samma bas till alla frukosträtter. Man kan förövrigt göra öl av bröd om man så vill genom att lägga vatten i blöt (okej exakt så enkelt kanske det inte är ;)). Kvass, ett ryskt/ukrainskt öl, har jag för mig är gjort på bröd. Hade de inte varit i en avkrok i Drunok hade säkert menyn varit mer varierad och lite lyxigare. Angående att dricka färsk mjölk så har jag hört att det gjorde man inte för det var alldels för dekadant och syndigt. Mjölk förädlades till mer hållbara produkter som lättare kunde förvaras. Hårdost tex lär gå utmärkt att förvara i rumstempratur (detta enligt en ostmakare).
Precis: mjölken gjordes om till andra produkter. Men jag tror att mjölken var mer "barnmat" än syndigt. Aldrig läst någonstans att det skulle ha varit syndigt. :rolleyes: Finns för övrigt andra sätt att brygga öl på, där man har lite andra ingredienser.

Fahnen;n51451 said:
Förövrigt angående att äta kyckling så jobbade min mor en gång i sin ungdom med en kvinna som varit tjänstefolk åt rika människor. Hon berättade att medan herrskapet serverade sin gäster kyckling så fick tjänstefolket hålla till godo med rådjur och liknande man hittat i skogen.
Låter udda. Rådjurssadel och annat vilt är höjden av matlagningskrås bland de högre klasserna. Såvida det inte rör sig om "roadkills" och andra kavader.
 

MattiasLejbrink

Swordsman
Joined
20 Jan 2012
Messages
757
Location
Stockholm
Sambandet mellan att kokning av vatten dödar bakterier och att bakterier orsaker sjukdom kom inte förrän mycket senare. Däremot drack man såklart vatten om det fanns en bra källa. Precis som nämnts ovan mättar ju öl/svagdricka och det är en viktig källa till energi. Någonstans mellan 50 och 90% av energiintaget under medeltiden kom för övrigt från bröd, så ni kan tänka er vilka effekter en förstörd skörd fick! I princip garanterad död för gamla och en hel del barn.

I västerländska feodalsamhällen är jakt och fiske förbehållet adeln ("de kungliga jaktmarkerna"). Bönderna/de livegna (i brist på bättre ord för engelskans "serf") hade rätt att plocka fallna grenar men inte röra träd eller djur. Fiske fick oftast ske på vissa utsatta dagar då herremannen tillät detta. Förutom bröd hade de flesta grisar, kor, hönor, kycklingar och ibland kanske en oxe som dragdjur. Samt en egen liten odling för kryddor osv. Man åt rätt mycket nötter och svamp, ofta fick barnen gå och leta samtidigt som de plockade kvistar för eldning.

Den mesta frukten fanns i herremannens fruktträdgård som sköttes av bönderna som en del av de feodala kontraktet.

Värdshusen har, om de liknar europesik medeltid, en unik rätt att köpa och sälja mat och dryck som annars skulle vara endast för adeln (tex kött). För detta betalar de en ganska hög skatt till herremannen, som i sin tur vidarebefordrar via sheriffen till greven och sedan kungen. Få bönder har råd att äta där men kanske en hel del äventyrare :) Kryddor är import och svindyrt, så för de som vill bre på är det kryddad mat som gäller.

Ifall Mundana är mer av en renässansvärld finns god tillgång på kött i städerna eftersom bönderna drar in sina djur dit och säljer för att kunna köpa verktyg, kryddor (salt), och någon enstaka lyxvara. Siffror som finns bevarade ger i handen att man åt rätt mycket kött i städerna. Men det gäller nog som sagt borgarna.

Ursäkta för osammanhängande stream of consciousness med oklart syfte. :p
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
MattiasLejbrink;n51479 said:
Sambandet mellan att kokning av vatten dödar bakterier och att bakterier orsaker sjukdom kom inte förrän mycket senare. Däremot drack man såklart vatten om det fanns en bra källa.
Om du kollat mina källor så står det angivet att vattnet kokades vid misstanke om det var skämt och dåligt - definitivt om det såg/luktade grumligt. Det här att folk geggade runt i skit hela tiden förr, köper jag inte riktigt...."Infödingar" kanske inte rikigt har lika mycket bildning, men de har något annat: intuition. Även om de inte känner till bakterier & virus så finns det nog en koppling med att hålla sig ren och förhålla sig friskare. Vissa djur är exempelvis väldigt renliga[kattkräk]. För övrigt sjönk hygiennivån under Renässansen jämfört med Medeltiden, bl.a. pga att badhus stängdes[omoraliska aktiviter].

MattiasLejbrink;n51479 said:
Ifall Mundana är mer av en renässansvärld...
Inte riktigt, se Mundana mer som en senmedeltidvärld med inslag från antiken och de mer avancerade civilisationerna som muslimska världen,Kina, Indien, Sydostasien etc.
Tänk dig år 1600, det är 1600-tal, men Renässansen som vi känner till, kickades aldrig igång och den högutvecklade medeltiden fortsatte. High-level equilibrium trap-style http://en.wikipedia.org/wiki/High-le...uilibrium_trap
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Kärlekscraft;n51544 said:
Inte riktigt, se Mundana mer som en senmedeltidvärld med inslag från antiken och de mer avancerade civilisationerna som muslimska världen,Kina, Indien, Sydostasien etc.
Tänk dig år 1600, det är 1600-tal, men Renässansen som vi känner till, kickades aldrig igång och den högutvecklade medeltiden fortsatte. High-level equilibrium trap-style http://en.wikipedia.org/wiki/High-le...uilibrium_trap
Om jag ska quota mig själv ska man väl också se Mundana som en Renässansenvärld. Fast ta bort kläderna, skjutvapnen, kanonerna, krutet, "återupptäckten utav ett antikt arv", stridstekniker etc. Och ha istället med ökad jordbruksavkastning, bättre husbyggen. ökad köttproduktion, bättre infrastruktur, ökad storskalighet, större arméer, bättre byråkrati & lagstiftning, större städer osv osv..
 
Top