Nekromanti Jag vill ha din kaka! (Recept)

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm

100g smör
30 rutor after eight
2 ägg
2dl strösocker
1,5tsk bakpulver
2,5dl vetemjöl
3msk kakao

Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och smält 12 after eight i smöret, vispa runt lite så det blir en jämn smet.
Vispa ägg och socker. Blanda ner smör/after eight geggan i äggsockersmeten. Häll sedan mjöl, kakao och bakpulver och veva runt tills det blir en fin smet av det.
Häll i en form när du kan ta bort kanterna (det kanske går i en annan, men jag gillar sådana formar) och sen in i ugnen på 175 grader, 15-20 minuter beroende på hur high tech din ugn är. Ta ut kakan och ta nu den resterande after eighten (här blir det ofta problem för mig, då det blir ett visst... svinn, after eighten försvinner på något vis medan kakan är i ugnen :gremconfused: ) och lägg på den ännu varma kakan. In med kakan igen, upp till fem minuter så after eighten smälter. Ta ut ur ugnen och släta ut med en... kniv eller slev eller hockeyklubba, vad du har redo. Låt svalna. Voilá, after eight-kaka!

Beter sig som en kladdkaka, men after eightig. Mängden After eight i glasyren kan minskas, den blir ganska mintig ändå.


Storuggla, gott gött gôtt
 

Attachments

Jarl

Hero
Joined
17 Sep 2003
Messages
1,790
Egentligen en sommarkaka, men what the hell. Jag har moddat receptet med vit choklad för att dämpa syrligheten en aning och runda av smaken.

Citronkladdkaka

Ingredienser:
150 g smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron
1,5 dl vetemjöl
100g vit choklad

Sätt på ugnen på 150 grader.

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop ägg och strösocker.
Riv skalet från citronen och pressa ut saften.
Blanda ner tillsammans med ägg och socker.
Smält smöret tillsammans med chokladen, låt svalna aningen.
Tillsätt vaniljsocker och smör. Vispa.
Vänd sedan i vetemjölet.

Häll ner smeten i en smörad och ströad form – helst med avtagbar kant.

Grädda ca 35 minuter, 150 grader i mitten av ugnen. Kakan ska bli lite kladdig, åtminstone i mitten.

Servera gärna med färska jordgubbar och grädde (annan frukt funkar säkert också, inte för söt dock).

 

Minne

Veteran
Joined
11 Dec 2008
Messages
81
Location
Uppsala
Sätt på ugnen. 175 grader blir oftast bra. Du känner din ugn bäst.
Smörj och bröa/mannagryna en stor kakform.

Smält 250 g smör/margarin i kastrull eller mikro.
Vispa ihop 2-3 st ägg (beror på storleken) med
4 dl farinsocker eller mörk sirap, hälften muscovado om man vill lyxa till det.

Blanda ihop 8 dl vetemjöl med:
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl korinter
Samt malda kryddor:
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk kryddpeppar
½ tsk ingefära
½ tsk kryddnejlika
½ tsk pomeransskal

Svep ihop med äggsockermixen, ös i smöret, gör så slätt det går. En näve hackade bär av valfri sort samt yttersta lagret av clementinskal och apelsinskal passar också bra i, ev även citronskal. Har inte testat det än.
Sist häller man i 2 dl filmjölk, vispar slätt, häller i formen.
Kör in längst ner i ugnen en timme och en kvart. Testa med sticka i mitten när det gått en timme och lägg över folie om den ser väldigt mörk ut då.
Plocka ut och låt svalna i formen på galler när kakan är klar.

Glasyr:
Blanda ner 2 tsk vaniljsocker och 5 msk mjöl i 1 dl mjölk som du värmer på spisen under vispning tills det är som en tjock redning.
Låt svalna till rumstemperatur.
Vispa 200 g rumstempererat smör med 1 dl strösocker tills det är krämigt och grynigheten är eliminerad.
Vispa ihop redningen med smörblandningen, det ska påminna om vispgrädde.

Täck den helt avsvalnade kakan med glasyren, dekorera med mintchokladflarn om du är perverterad.

Omnomma med gott sällskap.
 

gizmo

temporary sunshine
Joined
27 Oct 2008
Messages
825
Location
Stockholm
ska det va vegan

Jag håller just på att baka en kaka.
Vi har nämligen något att fira på jobbet imorn. Men nu är det så att en ev mina kollegor är vegan. Då får alltså sådana redaktionskakor inte innehålla vad som helst, vilket betyder att mina fina gamla inkörda kakrecept är värdelösa.

Jag vägrar använda ersättningsprodukter som fake egg eller sådant, jag tycker det är skumt. Det går utan. Hitta på och testa. Och om jag nu ändå hittar på, tänkte jag, kan jag lika gärna göra ett inlägg av det.

Kakan heter Williamina Pie, efter den veganska kollegan.
Jag har gjort varianter av den förut, men den blir hittepå och annorlunda varje gång. Man vill ju leka lite när man bakar.

Först ska det göras en mördeg. Vi får utesluta smör och ägg, men lite fett måste det vara, då nöjer vi oss med solrosolja. Det blir lite mer brödaktigt än vanlig mördeg, men det duger bra.
Mängden av det hela beror på hur stor kakformen är och hur tjock man vill ha den, och om man vill ha lock på eller inte. Jag körde nu ikväll med:
<ul style="list-style-type: disc">[*]250 g mjöl
[*]socker efter känsla (jag brukar ha nästan inget socker alls i mördeg, men nu att vi inte ha det göda smöret det balanceras ut på det sättet)
[*]2-3 matsked olja
[*]så mycket vatten som behövs - på en sådan mängd börjar jag med 100 g och lägger till efter behov [/list]
Om man vill, kan man tillsätta någon smak i degen. Kanel t.ex. Ikväll hade ja en lime kvar som började bli torr och borde användas för något, då gick det alltså juice av en lime in i degen.

Sedan knådar man det till en deg, rullar ut och klär en pie form. Vill man ha lock på, rullar man ut en sådan också.
Eftersom det inte finns smör i degen iaf, struntar jag i det där med att låta mördegen vila i kylan. Det skadar säkert inte, men jag tror inte det gör någon större skillnad.

Under tiden degen tillverkas, dricks det ett glas rödvin. Det höjer kreativiteten under nästa steg.

Då ska det göras en fyllning. Solklart: frukt och nötter. Här kan man nu välja vad man känner för/har i huset: torkad frukt, färsk äpple, bär, olika sorters nötter.. fritt fram. Själv tycker jag att valnötter är oslagbara i piesammanhang. Idag blev det:
<ul style="list-style-type: disc">[*]valnötter
[*]några ensamma pecannötter som var kvar
[*]en större mängd torkade fikon, inlagda ett tag i hett vatten
[*]russin
[*]äpple [/list]
Skar i bitar, blanda. Men nu håller ju det inte ihop av sig själv, vi behöver klistermassa. Vanligtvis ägg plus någon mjölkprodukt. Båda faller bort. Istället, tre komponenter: A) någon tjock vätska plus B) någon vätska med smak plus C) något av spånmålskonsistens. Det finns massor av kombinationsmöjligheter, här några förslag:
<ul style="list-style-type: disc">[*]A) soyagrädde, kokosmjölk, lönnsirap, annan sirap.. (obs: honung funkar INTE för de flesta veganer)
[*]B) citronjuice, annan juice, cognac, något annat alkoholiskt..
[*]C) malna nötter, kokosflingor..[/list]
Det rör man in i frukt-nöt blandningen så att det blir typ grötkonsistens. Det får duga.
Varianten ikväll kör med kokosmjölk, rätt mycket citronjuice, lite cranberrysirap (ingen aning varför jag hade den i skåpet) och malna hasselnötter.

Nu fyller man pajen. Ska man ha lock på (det kan vara bra med en sådan äggfri fyllning som kommer bli lite lösare) är det fördelaktigt att pricka några hål i det.
Det kan vara bra att pensla något på locket. Igen går varken grädde eller ägg, men soyagrädde men kanel är rätt ok. Idag blev det sirap med citron.

Baka vid 200 grader tills den känns färdig. I mitt fall var det en halv timme, men det beror ju på storlek. Man får väl börja hålla lite koll på den efter drygt 20 min.

Under tiden kan det drickas ytterligare ett glas rödvin.

Om man hade lite deg och fyllning över har man samtidigt gjort en miniversion av samma pie, och har nu möjlighet att testa om den blev presentabel innan den ska serveras.
 
Top