Kruxet...
Men var går egentligen gränsen mellan magi och vetenskap i Mundana? Eftersom t ex. naturlagarna ersatts av magiska lagar i Mundana, är ju magikerna som sagts tidigare denna världs motsvarighet till fysiker. Men hur är det med kemister?
Egentligen - sett ur vår världs perspektiv - så är ju kemi enbart ett "specialfall" av fysiken. Trots allt bygger ju kemins lagar på fysikens, vilket betyder att det utan fysik, ingen kemi. Men vi kan ändå använda denna skillnaden mellan jordisk kemi och fysik för att klargöra skillnaden mellan alkemi och kemi i Mundana.
Som jag ser det, så kan man se på Mundana i två nivåer - den
metafysiska och den
fysiska . Den första utgör magins område; här råder magins lagar obehärskat och det är inom detta verklighetsfält som magikern opererar när denne väver besvärjelser, ritualer och liknande. Den andra, däremot, utgör den "faktiska" verkligheten, så som den ser ut när man går
utöver magins regler. Vill man jämföra med vår värld, kan man säga att Mundanas metafysiska nivå motsvarar vår partikelnivå, medan den fysiska motsvarar verkligheten utöver partikelnivån (t.ex. så som vi uppfattar den själva, på den "newtonska nivån"). Den ena ger den andra, men vid första anblicken verkar de ändå väldigt olika.
Skillnaden mellan alkemi och kemi kanske blir tydlig nu -
alkemi är är "kemi på maginivån", medan kemi är kemi på "keminivån"; med andra ord, alkemi blir sålunda en form av magi, eftersom den opererar på den metafysiska nivån (där magins lagar fortfarande är det dominerande), medan kemin går utöver detta och operar på Mundanas fysiska nivå (där naturlagar liknande våra egna, jordiska, gäller). Man skulle oxå kunna säga att magin är grundvetenskapen, medan kemin är den tillämpande vetenskapen. Även om man inte vet något om den tidigare, kan man ändå ställa upp regler och lagar för den senare. Jag menar, Newton kunde ställa upp sina tre lagar utan att ha någon som helst koll på Einsteins relativitetsteori! Sålunda kan en mundansk kemist ha en hel del koll på diverse kemiska processer, grundämnen och lagar, utan att för den skullen ha koll på det metafysiska, bakomliggande teorin - d.v.s. magin.
Hela problemet med distinktionen mellan alkemi och kemi - och oxå magi versus naturlagar - i Mundana är ju dock att man försöker förklara världen på ett annorlunda sätt, men ändå behålla den som den är. Med andra ord, man vill inte behöva skapa en totalt ny världsbild, med helt nya naturlagar, utan man vill behålla världen ungefär som vi upplever den i vår egna fysiska värld. Skälet är naturligtvis att det blir så mycket enklare så - att försöka skapa en
totalt ny värld, där andra naturlagar gäller, är trots allt ett oerhört arbete, som dessutom måhända inte ger speciellt mycket. Jag menar, tänk dig själv en värld där exempelvis gravitationen inte gäller? Men trots detta vill man införa helt nya fenomen, i detta fall magi. På något sätt måste man då försöka förklara hur världen kan vara så lik vår egna, när den ändå har ett helt främmande ursprung, med icke-jordiska naturlagar. Onekligen kommer det att bli en kollision.
Om man ställer vetenskapen mot magin (som i tex. Arcanum), har i alla fall jag tyckt att kemin hör till vetenskapen, men Mundanas alkemi har jag ansett vara ett mellanting, som borde vara tillåtet i ett land som främjar vetenskap (t ex. Jargien).
Enligt ovan införda distinktion mellan det metafysiska och fysiska skulle man kunna förklara varför jargien är vetenskapligt framstående, utan att acceptera alkemin. Jargierna är helt enkelt duktiga på
kemi - d.v.s. det fysiska, när man gått över magins (metafysikens) nivå. Sålunda kan de ändå vara duktiga vetenskapsmän, trots att de inte accepterar magi och alkemi.
Det största problemet med alkemi, tycker jag, är att alkemi i Mundana är så platt och trist. I vår värld är inte alkemi en naturvetenskap på samma sätt som kemin; det är en blandning mellan metafysik, filosofi och kemi, vars ultimata mål är rening och perfektion av den egna själen och jaget. De Vises Sten - eller Filosofernas Sten, som den oxå kallas - är enbart en metafor för detta. Detsamma gäller bly-till-guld-grejen - detta handlar om perfektion av fysiska material, en metafor för perfektionen av alkemistens spirituella sida. Allt detta är bortplockat i Mundansk alkemi, något som jag tycker är synd, eftersom man då gör alkemin - och framför allt
alkemisten - betydligt plattare än den kunde vara. Nåja, det var måhända lite OT, men ändå...