Renoverade köket 2014 och köpte då IKEA´s METOD-kök, men behöll våra tidigare vitvaror. Precis som nämnt ovan så var leveranstiden på bänkskivorna (valde en svart stenkomposit) ganska lång. Bänkarna beskrivs av IKEA som "extremt slitstarka och tåliga mot repor, fukt och stötar", vilket tyvärr inte stämmer. Vi fick ganska tidigt märken i bänken på olika ställen och IKEA vägrade ta ansvar för detta och hävdade att vi måste tappat något i bänken. Har för mig att ärendet landade hos ARN, men IKEA vek sig inte ändå.
Valde en enda stor diskho för erfarenheten av två mindre säger att det blir söligare att diska av större köksredskap (i den här går t.ex. bakplåtar och ugnsformar går lätt att sänka ner). Nu finns inte exakt den diskhon i sortimentet längre men den beskevs också som extremt slitstark och tålig. Det blev dock repor i den mer eller mindre direkt. Kontaktade IKEA som menade att det alltid blir repor i en diskho, men de backade sedan och betalade kompensation (har för mig att hela beloppet för diskhon krediterades).
En sak som kan vara bra att tänka på är om man ska ha över eller underlimmad diskho. Vi valde underlimmad för att slippa kanten (där det lätt fastnar smuts/smulor), men istället kan det ju då bli smulor och smuts i skarven mellan den underlimmade och bänken. Trots det rekommenderar jag nog den underlimmade.
För att få skåpen att passa med köket så blev vi tvungna att köpa ett smalt mellanskåp som överskåp på två ställen. Dessa smala skåp är tyvärr lite för smala (använder det ena som medicinskåp och det andra som allt-i-allo-skåp, men det blir alltid stökigt i dem).
En sak som vi återkommit ofta till är att METOD-köken har en väldigt låg tröskel (8cm) vilket ger en aning mer utrymme i skåpen än för andra köksleverantörer. Det blir dock väldigt trångt under skåpen och svårt att komma åt. Vi råkade t.ex. ut för att möss (och senare råttor(!) tog sig in genom fogskummet vid röranslutnigarna och hålet var svårt att se och ännu svårare att komma åt (kunde först åtgärda ordentligt när vi fick en vattenläcka för något år sedan och blev tvugna att plocka loss diskbänksskåpet.
En annan sak när det gäller sockeln är att den egentligen bara blir snygg om man har inbyggnads-diskmaskin (annars blir det ett stort mellanrum längst ner på maskinen eftersom diskmaskiner har en högre "nederkant/sockel". Vi bytte ut vår diskmaskin något år efter att vi skaffat köket och valde då en inbyggnadsmaskin just för att det skulle bli snyggast. Den där inbyggnadsmaskinen var det dock otroligt krångel med. Köpte den då dyraste maskinen av Electrolux och satte en IKEA-lucka på den. Luckan var dock väldigt tight mot de kringsittande skåpsluckorna vilket gjorde att den inte gled upp så lätt utan skavde mot dessa. Diskmaskiner med naturlig torkning (där maskinen öppnar sig under sista delen av programmet) är inte helt genomtänkt för skåpsluckan på inbyggnadsmaskinen tål inte den varma luften från maskinen utan börjar snabbt spricka i överkant. Nu hade vi rekordmycket problem med just den diskmaskinen vi köpte (byttes ut minst två ggr pga läckage och andra fel) men när vi till sist skrotade den så valde vi ändå en diskmaskin utan skåpsfront. Det blev inte fullt lika snyggt som en inbyggnad (speciellt inte mot IKEAs sockel), men den fungerar iaf mycket bättre. Angående sockeln så är inte IKEA´s standardsockeln i plast speciellt snygg. och den finns inte i den längd vi behövde så vi sätta ihop två stycken för att få rätt längd. Ska dock på senare åt ha kommit en ny sockel i trä som iaf ser fin ut på bild så den har jag fundera på att skaffa istället.
Valde förrövrigt att bygga överskåpen upp till taket. Vi hade tidigare överskåp som slutade någon decimeter innan taket och där blev det rätt äckligt, med både stekos och damm. Att bygga in hela vägen upp till tak är klart att rekommendera.
Ett annat tips om man råkar ha pengar liggande och vill ha ett annorlunda IKEA-kök så finns det en del företag som säljer specialdesignade luckor till IKEA-kök. Ingen egen erfarenhet av detta, men det öppnar helt klart upp för att bygga kök som inte ser "IKEA" ut.
Före:
Efter: