Nekromanti Magiteori: Forskningsområden?

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,292
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Khakra är ju som bekant lektor i "magisk flödesteori". Okeej...det går att räkna ut ungefär vad det är, antar jag, men nu har den för mig intressanta frågan uppstått: vilka andra områden inom magiutövande/magiteori finns det som man kan ha titlar inom i Mundanas olika magikersamfund? Alltså, ta min tidigare redogörelse för elektorerna, dvs magikrat-väljarna, inom Ivani-tribunalen:

* Prefekt Arganthor Olbes
* Prefekt Guada Hillorn
* Primas Jehan Ra'Hamak Cartika
* Primas Taxilan av Svrox
* Prefekt Khakra
* Primas Kheran Vurgir Saladar
* Prefekt Beyuni Ilhiva
* Prefekt Gaedas Bartharum
* Primas Ashaldar Bakhor

('Prefekt' i mitt Mundana är en hög forskartiteln inom Thakalatribunalerna, men medför inget politiskt inflytande utöver att man får vara med och välja magikrat nån gång per sekel).

Så...vi vet att Khakra är prefekt/lektor inom magisk flödesteori. Men vad har de andra för specialiteter? Finns det specifika områden som en professurmotsvarighet är förknippade med (tex "Ivani-tribunalen måste alltid ha någon på den traditionella posten lektor i flödesteori"), eller beror specialiseringarna helt med individerna? Och kan man tex ha en lärdomstitel i speciella aspekter ("professur i skototropi"), eller är det speciella applikationer/magiteoretiska områden som gäller ("professur i kosmologi, professur i antitetisk alkemi"), eller vad? I en gammal akademikampanj inom legio Colonan long long ago hade jag och Lycan med tex följande områden, vad det verkar:

*Semologi
*Magifilosofi

Vilka områden delar Mundanas magiker alltså upp läran om magi i? Och finns det några angränsande discipliner och/eller fält? (Kosmologi? Teologi? Thanatologi? Teratologi?) Tacksam för alla tankar, för jag vill ha specialiteter åt de åtta återstående snubbarna ovan.
 

Marukusu

Hero
Joined
18 Mar 2004
Messages
1,681
Location
Umeå
Finns det specifika områden som en professurmotsvarighet är förknippade med (tex "Ivani-tribunalen måste alltid ha någon på den traditionella posten lektor i flödesteori")
Jag tycker inte det eftersom jag tror det finns mer utrymme för balla intriger utan såna krav. I sann teknokratisk anda så bör posterna i en tribunal alltid tillfalla den kandidat som bedöms vara mest kompetent, även om till och med Folket vet att det egentligen är bullshit och att svågerpolitik och ränkspel ligger bakom vilka som tilldelas posterna. Olika teoriskolor eller rent av aspekter kan tävla om dominans i en tribunal på samma sätt som olika partier tävlar om majoritet i en riksdag, med enorma mängder smutskastning, foul play och ibland rent av fysisk backstabbing.

Relationen och konkurrensen mellan de olika tribunalerna i riket som domineras av olika vitt skilda fraktioner (en tribunal kanske domineras helt av biotropiker medan granntribunalen domineras av nekrotropiker för att komma dragandes med en gammal klyscha) påverkas såklart även de, ibland kanske de urartar på såpass farliga nivåer att rakhori måste hoppa in för att hålla samman riket.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,292
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Det är bra tankar, men samtidigt, på något plan, känner jag att Thalamur borde vara mer än en jävla intrighärd. Alltså...riket borde också vila på traditioner, som man är stolta över och omhuldar. Traditioner andra än nepotism och backstabbing, alltså. Saker som "I VÅR tribunal har vi minsann ALLTID haft en professur i kosmotropi", liksom. Jag skulle gilla om en del sådana traditioner faktiskt är kopplade till själva titlarna, det utesluter inte backstabbing och ränkspel av närmast osannolika proportioner, liksom.
 

DesertRain

Hero
Joined
18 Oct 2005
Messages
1,008
Location
Lund
Jag kan tänka mig att det förekommer professurer inom både aspekter och mer teoretiska forskningsområden. Flödesteori är ju ett område, filamentanlys kan vara ett annat och teoretisk magi ett tredje. Eftersom Thalamur är ett så pass traditionsstarkt rike så kan jag i alla fall mycket väl tänka mig att det är lite som Ymir beskriver det, dvs att vissa poster har alltid hållits av en X och så ska det alltid vara för det har alltid varit så.
 

Fienden

Hero
Joined
11 Oct 2008
Messages
1,655
Location
Någonstans i ödemarken
Filamentologi: Läran om filament, dess existens, hur dessa sammanverkar med varandra och alstrandet av dem. Detta är liksom partikelfysik om man säger så, den mest grundläggade (och minst förstådda) byggstenen för magi.

Experimentell alkemi: Resonansrikningar och dessas praktiska användande, försök med artefaktskapande i... Icke-konventionella ting (levande?), instabilitet i artefakter, nya produktionssätt etc.


I övrigt sade Nabu nog allt.
 

Petter42

Swordsman
Joined
10 Jun 2009
Messages
635
Location
På väg ut ur den bokstavliga garderoben.
Tänker lite på teoretisk magi som i det teoretiska utförandet av magi. Alltså typ skapandet och undersökandet av besvärjelser, men i synnerhet skapandet av effekter. Det var en av de grejer Zaqun (en av mina karaktärer) var mest framstående. Även studier gällande teoretisk alkemi var han duktig på och dessutom det praktiska utförandet av dessa ämnen.
 

Fienden

Hero
Joined
11 Oct 2008
Messages
1,655
Location
Någonstans i ödemarken
Undersökandet av besvärjelser och effekter är oerhört intressant. Jag tror att det går hand i hand med studerandet av både aspekter och dess filament. Teorin och förklaringen bakom HUR filamenten bildar besvärjelser, det är coolt.
 

Björn Wärmedal

Björning Wheel
Joined
29 Dec 2007
Messages
3,613
Location
Umeå
Ymir said:
Och finns det några angränsande discipliner och/eller fält? (Kosmologi? Teologi? Thanatologi? Teratologi?)
Magister Rafali säger ju faktiskt i introduktionen till Mystik & Magi att en magiker måste involvera sig i såväl religion som politik. På det sättet borde man kunna hävda att det finns forskningsområden som i allra högsta grad har med det här att göra:
- samhällsvetenskap ur magikerperspektiv - om magikers plats i och påverkan på samhället.
- historia - speciellt med tanke på hur mycket magisk kunskap som gått förlorad genom tiderna så måste det här vara intressant.
- teologi ur en annan synvinkel: hur får gudar och demoner sina krafter? Kan man utnyttja liknande samband på något sätt?

Man kan också djupdyka i specifika effekter och försöka kartlägga vad exakt det är de gör och vad det är som begränsar dem.

Slå ett slag för de lite "mjukare" forskningsområdena runt magin!
 
Top