Nekromanti mala spannmål?

Bullowar

Veteran
Joined
20 May 2001
Messages
72
Location
Vrigstad, Småland
Om man antar att det finns en väderkvarn i närheten av en liten by (i ett feodalt samhälle), är det då troligt att byborna använder denna för att mala sitt egna spannmål som dom fått från skörd eller handel? Eller finns det någon form av bolag som sköter det hela mot betalning av något slag? Förmodligen är det väl också någon som äger kvarnen.

Slutligen, hur ofta malde man spannmål egentligen. Var det en gång per skörd, eller blir det lite i morteln hemma vid varje tillfälle det ska användas? Fast det kanske inte går att ge ett generellt svar på den frågan. Men kanske lite på ett ungefär.

tacksam för svar
 

P|uT0NiUm

Swashbuckler
Joined
19 May 2000
Messages
2,145
Location
Inaktiv
*gissar vilt*

Jag tror att länsherren äger kvarnen, det han får ut av det är att bönderna kan producera mer - och eftersom att tionde går till länsherren så tjänar han på det.

Som sagt, jag gissar vilt. Däremot så har jag ingen aning, inte ens en vag gissning, om hur ofta man malde det...
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
"Om man antar att det finns en väderkvarn i närheten av en liten by (i ett feodalt samhälle), är det då troligt att byborna använder denna för att mala sitt egna spannmål som dom fått från skörd eller handel?"

Tämligen. De får inte mala sin säd någon annanstans om det finns en kvarn. Kvarnen ägs med stor sannolikhet av länsherren och för att bönderna ska få använda den så får de betala kvarnskatt. Kvarnskatten går till att driva kvarnen (dvs mjölnaren) samt till länsherren.

För övrigt är kvarnen förmodligen vattendriven, inte en vinddriven väderkvarn, och finns det ingen stor kvarn så används en handkvarn.

Bolag och olika former av samägande finns knappt. Verksamheter ägs av den som driver den (snarare, verksamheten drivs av en person och den som driver den äger produkten av verksamheten), antingen direkt eller genom ombud. Kvarnen drivs ofta av länsherren med mjölnaren som ombud. Smedjan drivs av smeden direkt. I båda fallen är det en person som äger verksamheten.

"Slutligen, hur ofta malde man spannmål egentligen. Var det en gång per skörd, eller blir det lite i morteln hemma vid varje tillfälle det ska användas? Fast det kanske inte går att ge ett generellt svar på den frågan. Men kanske lite på ett ungefär."

Mjöl håller inte sådär jättebra jämfört med sädeskorn, så man malde oftast lite när det behövdes. Speciellt innan de stora kvarnarna, när en handkvarn i köket var det enda som fanns, så malde man för dagsbehovet. När det kom stora kvarnar så började man mala för vecko- eller månadsbehov.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
"Vem är det då som sköter själva malandet? Är det den som ska ha mjölet, eller är det en mjölnare som maler åt samtliga?"

Om det är en stor kvarn så är det mjölnaren. Annars är det den som har handkvarnen. :gremwink:
 
Top