Nekromanti Nästa kultur och Folkfråga, denna gång Tokon

Khûrz

Veteran
Joined
10 Jul 2003
Messages
19
Location
Inte hemma IAF
Någon som råkar ha lite djupare koll på Tokons klaner eller så. Planerar en mindre kampanj i Tokon och det vore kul om man kunde få lite bredare koll på klanerna, fejderna och folket. "Consaber" modulen säger inte sådär jättemycket.
Och om nån måste påpeka, jag har använt sökfunktionen och hittade inget särskilt bra, nån kanske minns något bra inlägg?
 
Joined
29 Nov 2001
Messages
1,337
Location
Göteborg
Förvånansvärt nog så kan en titt i Alver och Geographica Mundana vara en idé.
I Alver finns informationen om Léaramalverna, och i Geographica finns det ett kapitel om Alarinn. Båda dessa fungerar ganska bra för tokonsk kultur efter som den är riktigt lik den alviska i området.
 

Khûrz

Veteran
Joined
10 Jul 2003
Messages
19
Location
Inte hemma IAF
...men det säger ingenting om vilka som är de största av tokons klaner, i vilka riktningar intrigerna går eller vilka, förutom Ard-Righ som kan betraktas som "starka makthavare". Du kanske missuppfattade min förfrågan, jag skulle ändå fixa merparten av allt själv men förhoppningen var att någon/några skulle ge lite ny vinkel på det hela och kanske berätta hur någon annan gjort när man spelat i Tokon. Det brukar oftast gå bättre när fler än en hjärna tänker, typ :gremcrazy:
 

quisling

Warrior
Joined
24 Jan 2004
Messages
206
Location
Göteborg
Angående Tokons kultur så har jag spelat några kampanjer i Consaber, då Tokon figurerat (vilket är svårt att undvika..). I det ena fallet spelade vi i norra Consaber, rollpersonerna var fredlösa och blandades in i en lokal maktkamp mellan en lokal tokonsk makthavare och den pereniske fogden. Det sätt på vilket jag då använde Tokon var dock inte så att man fick någon insyn i de olika klanerna, utan jag antog att det lokala området befolkades av en enda klan. Det är min uppfattning att i glesbefolkade områden i norr (allt är relativt..) kan rimligen hela byar tillhöra en enda klan. Däremot använde jag mig av en motsättning, i grunden sprungen ur en aversion mot kronan och det feodala väsende den representerar, ställd mot det klansamhälle Tokon sedan gammalt levt i (desto starkare i norr). I detta fall fick fogden representera kronan och rollpersonerna, varav ingen var Tokon, kom i kontakt med vissa av Tokons seder och bruk. Däribland det starka inflytande druiderna har som religiösa och realpolitiska aktörer. För min del är det isländska samhället innan och kristnandet och under århundarndena närmast därefter den stora förebilden, med inslag av keltisk (läs: diverse fantasylitteratur, besitter inga sakkunskaper på det området) druidkult.

I den nuvarande kampanjen ligger dessvärre inte heller fokus på klaner och fejder dem emellan. Den utspelar sig nämligen i Calnia och där är de Tokon som lever i staden och dess omnejder egentligen enade kring en enda sak: åter igen, konflikten mellan kronan, kyrkan och Tokons trosföreställningar och ideal. Visserligen har många av de stadslevande Tokon lämnat bakom sig mycket av klanvärderingar, men många håller fortfarande på det kulturella arvet och när konungen för första gången inte deltog i firandet av Malkhainn (av diverse, än så länge för rollpersonerna okända skäl) ledde det till våldsamma upplopp och protester i staden då de församlade Tokon från Calnia med omnejd drog in från eldarna och firandet in i staden. Detta har lett till ytterligare splittring mellan folkgrupperna, men inte heller de Tokon som bor i staden är överens (kanske kan klanmotsä'ttningar spela roll där). Konungen och drottningen har dock tvingats till vissa populistiska utspel för att hålla landet något så när enat, med tanke på de stundande utrikeskonflikterna. Detta har i sin tur ogillats av somliga kyrkliga företrädare, däribland primoden av Calnia (vilket för oss in på de religiösa motsättningarna).

Rollpersonerna kan med fördel blandas in i vilken som helst av dessa konflikter, men i vårt fall har det inte varit det centrala. Gällande fejderna mellan klanerna kan jag bara rekommendera diverse historisk litteratur rörande Island. Däribland "Fortaelling og aere" av Preben Meulengracht Sorensen och "Frillor och fruar : politik och samlevnad på Island 1120-1400" av Audur Magnúsdótti (finns på de flesta universitetsbibliotek).
 

Tell

Hero
Joined
21 Feb 2008
Messages
1,083
jag antar att jag inte borde...

Om jag minns rätt är tokon dels politiskt uppelade i en nord och en sydstam, vilka avskyr varandra som pesten. Detta är skälet till att de accepterar politisk kontroll av sabrierna, dessa är helt enkelt uppskattade i förhållande till grannen. Angående klansamhället skulle jag på försök tänka Polen i syd och senskotska klanallianser i norr, den enskillda klanen är politiskt obetydlig.
Det mesta tokon gör tolkas religiöst, de erkänner inte dödens existens och är övertygade om att verkligheten är gudomlig...

Lycka till!
 
Top