Nekromanti Nya frågor

inte

Veteran
Joined
7 Feb 2001
Messages
135
Location
Boden
Jag satt och läste på forumet och kom på några frågor, plus att jag har några som jag funderat på ett tag nu.

1. När man slår fram en förläning enligt reglerna i 'Riddaren' ska man då räkna på att ens vassaler ska ha del av dom byar och gods man slår fram. Eller har vassalerna extra gods och byar, utöver dom man slår fram???
2. Det står i 'Riddaren' att det i Consaber finns stränga regler över hur en adelsmans hov ska se ut, kan man få veta hur dom reglerna ser ut ???
3. Det finns ett par dvärgiska ordspråk skrivna i modulen 'Dvärgar' finns dessa översatta till Rukh någon stans???

tack för svar på förhand
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Svar på fråga 3

"3. Det finns ett par dvärgiska ordspråk skrivna i modulen 'Dvärgar' finns dessa översatta till Rukh någon stans???"

Nej.
 

General

Veteran
Joined
26 Aug 2002
Messages
88
Location
Mölnlycke ....(GBG)
Svar på fråga 1

När man slår fram en förläning enligt reglerna i 'Riddaren' ska man då räkna på att ens vassaler ska ha del av dom byar och gods man slår fram. Eller har vassalerna extra gods och byar, utöver dom man slår fram???

Ja, alla länsherrar ska ha en del av det du slått fram...
Men vasaller borde väl räknas dit... :gremtongue:
 

Dan (Neo)

Veteran
Joined
2 Apr 2001
Messages
105
Location
Broträsk
Viktigt svar!!! [Ni som använder Riddaren - läs!]

1. När man slår fram en förläning enligt reglerna i 'Riddaren' ska man då räkna på att ens vassaler ska ha del av dom byar och gods man slår fram.
Nej! Om länsherren däremot under spelets gång vill dela ut jord till en vasall tas detta givetvis från den "framslagna" förläningen.

Eller har vassalerna extra gods och byar, utöver dom man slår fram???
Ja! (Om länsherren har vasaller)

[color:\\"purple\\"] Just detta tror jag har orsakat en del förvirring. Samma sak gäller storleken på t ex ett grevskap. Det som "slås fram" är grevens mark och inget annat (med undantag för skattebönderna då). Till detta kommer sedan baroners, godsherrars, kungens och kyrkans/templets mark, eventuella städer och ren vildmark vilket förstås ökar invånarantal och areal markant i det egentliga grevskapet. Dessutom kan det hända att det finns alvskogar, tirakområden eller liknande i grevskapet. Ett grevskap kan alltså beteckna två helt olika saker: dels grevens privata mark, dels ge ett namn åt hela det område där greven, dennes vasaller, en kyrklig primod, och vissa städer, kloster och kungsgårdar finns. [/color]
 
Joined
1 Oct 2002
Messages
926
Location
Lund, Skåne
Re: Viktigt svar!!! [Ni som använder Riddaren - läs!]

Okej, men ungefär hur många grevskap finns det i ett Hertigdöme, och hur många baronier finns det ungefär i ett grevskap. Och hur många soldater kan man räkna med från varje greve och baron (i procent av den totala befolkningen i det aktuella godset)?

Snälla svara!

Mvh Victor Palm

I'll be back
 

Dan (Neo)

Veteran
Joined
2 Apr 2001
Messages
105
Location
Broträsk
Re: Viktigt svar!!! [Ni som använder Riddaren - läs!]

Soldarn: Åtta hertigdömen, 23 grevskap, 70 baronier. (Ger alltså ca tre grevskap per hertigdöme, och tre baronier per grevskap)

Consaber: Fem (?) hertigdömen, 27 grevskap, 58 baronier och sedan lagom med jordägande riddare och godsherrar för att täcka upp hela Consabers uppodlade areal och skrapa ihop rikets totala folkmängd. :gremsmirk: (Kom ihåg att räkna Consabers baroner som grevar o s v när du slår fram en förläning i Consaber)

Alla adelsmän ställer upp med en eller flera riddare i händelse av krig. Därtill kommer ofta hyrda soldater, väpnare o s v. Varje adelsman håller emellertid någon form av stående garnison.

En milis bildas sällan annat än i krigstid, även om kontinuerlig träning kan pågå även i fredstid. Exakta antal beror på många faktorer: hur många skattebönder/frälsebönder finns det i förläningen? Vilken årstid rör det sig om (finns folk att avvara)? Hur motiverade är bönderna att dra ut i krig? Vilka rättigheter har bönderna (varierar kraftigt) och hur efterföljs dessa? Dock: det är sällan frågan om "man ur huse", så till vida inte fienden redan hunnit bränna grannbyn - men då är det ofta "fly till borgen" eller "fly till skogs" som gäller...
 

inte

Veteran
Joined
7 Feb 2001
Messages
135
Location
Boden
Re: Viktigt svar!!! [Ni som använder Riddaren - läs!]

Vad jag har förstått är en länsherre helt skattebefriad gentemot sin herre (förutom ovanliga specialfall som tex gruvor). Han betalar sin "skatt" genom att kunna ställa upp med trupper för sin länsherre vid behov. Min fråga är därför: Finns det någon lag över hur mycket folk en vassal ska ställa till sin herres förfogande och när han måste ställa dom till herrens förfogande ???. Eller skrivs det unika kontrakt för varge vassal och om det är så är det då någonsin möjligt att omförhanlda dessa kontrakt ???
 

Dan (Neo)

Veteran
Joined
2 Apr 2001
Messages
105
Location
Broträsk
Re: Viktigt svar!!! [Ni som använder Riddaren - läs!]

Vad jag har förstått är en länsherre helt skattebefriad gentemot sin herre (förutom ovanliga specialfall som tex gruvor).
(Gåvor, fester eller tornerspel är så gott som obligatoriska om man vill stå på god fot med sin herre. Man kan se dessa som en form av skatt.)

skrivs det unika kontrakt för varge vassal och om det är så är det då någonsin möjligt att omförhanlda dessa kontrakt ???
I samband med att länsherren övertar/förlänas en förläning upprättas också regler för vad han måste prestera i gengäld. Det varierar alltså från fall till fall. Dessa regler kan "omförhandlas" inom vissa ramar - den som har makt kan se till att använda den, men varje utnyttjande av makt innebär också att man tänjer på gränser för vad som är acceptabelt politiskt/ekonomiskt/rent hedersmässigt, vilket kan få konsekvensker som den andra parten, och hans allierade, tycker annorlunda. Stabilitet är viktigt i ett i grunden svagt sammanhållet samhälle som det feodala, så en mäktig herre kan inte ändra på regler hur som helst utan att dra blickarna till sig från sina respektive herrar eller riskera att reta undersåtarna till olydnad eller uppror.
 
Top