"Har fått en fundering på hur mycket koll polisväsendet egentligen har (vet att det är up ptill var och en SL) dvs om spelarna gör en hel del grova brott i Spanien, men sedan smiter till Argentina (går att byta med vilka länder som helt på olika kontinenter)."
Det beror på om båda länderna är anslutna till Interpol och om de båda länderna har utlämningsavtal mellan varandra.
Fall 1: båda länderna tillhör Interpol, länderna har utlämningsavtal. Polisen i Spanien upptäcker att de efterspanade har flytt landet Tecken tyder på att de är på väg till Argentina. De lämnar in en internationell efterlysning hos Interpol. Argentinska polisen gör en egen undersökning och lyckas eventuellt gripa skurkarna. Den spanska ambassaden meddelas om detta. Spansk personal besöker skurkarna i häktet och Spanien begär skurkarna utlämnade. Argentinarna går med på detta, skurkarna skickas till Spanien och ställs inför rätta.
Fall 2: Ett eller båda länderna tillhör Interpol, länderna har inte utlämningsavtal. Som i 1 ovan, utom det att skurkarna inte har begått något brott i Argentina och att den argentinska polisen inte har något skäl till att gripa skurkarna. Om endera landet inte är medlem i Interpol så får ambassaden begära gripandet hos UD i det andra landet. Spanien utövar lite påtryckning på Argentina, som eventuellt håller skurkarna under bevakning. Spanien går till internationella brottsdomstolen som till slut kanske ålägger Argentina att gripa skurkarna. Skurkarna flygs i så fall till Haag och ställs inför rätta där.
Fall 3: Det ena landet är inte med i Interpol, inget utlämningsavtal finns. Tuff skit. Om Spanien inte är med i Interpol så blir det svårt att gå till internationella brottsdomstolen, och om Argentina inte är med i Interpol så är internationella brottsdomstolen rätt handikappad. Skurkarna lever rätt säkert i Argentina.
"Kontrollerar en vapenhandlare "alltid" mot Interpol eller blir det mot det nationella polisverket?"
Det torde vara mot det nationella polisverket, om medborgaren inte är utländsk. Om landet är medlem i Interpol lär det inte vara någon skillnad.
"Hur mycket energi lägger polisen ner på att spåra upp brottslingar?"
Det beror på brottets art och hur prestigefyllt det är. Mord på en hallick i slummen är mindre sexigt än seriemord på prostituerade, som i sin tur är mindre sexigt än mord på en senator. Ju sexigare ett mord är desto mer energi läggs ner. Dessutom tillkommer brottets allvarlighet. Ju mer allvarligt desto mer resurser.
Uppskattning:
Inbrott, rån, slagsmål: Polisen tar prover, frågar grannar och lägger fallet på hög. Skulle man råka gripa någon som råkar passa bevisen, eller om det är uppenbart vem som är den skyldige, så går man till rätten.
Ekobrott, bedrägeri: Utredningen sköts av en eller två pers bakom skrivbord som analyserar data. Större delen av utredningen sker i telefon eller via datorn.
Grova våldsbrott: Inledningsvis släpps en hel armé lös på brottsplatsen för att finkamma efter bevis. Sedan blir det en person eller en liten kommitté som utreder bevisen.
Sexualbrott: Som grova våldsbrott samt en kasse vittnespsykologer som genomför förhör och bedömer offrets trovärdighet.