Nekromanti Samoriska läran och magi.

Doda

Veteran
Joined
17 Dec 2002
Messages
73
Location
Karlstad
Vad har den samoriska läran för inställning till magi? Kan en magiker agera öppet i Soldarn?

/Doda
 

Lontryuin

Veteran
Joined
3 May 2002
Messages
189
Location
Uppsala
Beror på vilken sorts magi. Samorismen, liksom de flesta andra religioner, delar in magi i Mörkermagi som skadar andra och används på folk utan deras medgivande, och annan Magi som inte gör detta.

Mörkermagiker (där troligtvis fridfulla demonologer, illusionister, pyromantiker och andra oskyldiga magiker troligtivs indelas som) skulle ha stora problem. Även andra magiker skulle nog lätt kunna benämnas som häxor och trollgubbar av befolkningen om de inte är försiktiga...

Tror jag.
 
Joined
29 Jul 2001
Messages
814
Location
Stockholm.
...det är för det mesta lugnt. Du kan räkna med att magiker är vanliga som en del av samhället...eftersom Samori inte har något uttryckligt emot magiker. I mitt Soldarn finns det ganska många iaf...ofta kombinerade biotroper/läkare/växtkunniga/avsmakare hos höga adelsmän.
 

avatarex

Helmgast
Joined
18 Dec 2000
Messages
4,233
Location
Göteborg
Kristna kyrkans inställning

De hade mycket mer emot folkliga helare (trollpackor på bygden, visa gummor osv.) än vad de hade emot magikerna (astrologer, alkemister), då folkets trolleri hotade säkerheten, men alkemisterna fick hållas, så länge som deras lära inte spreds till de lägre klasserna. Oavsett om det handlade om 'ond' eller 'god' magi.

Det var f.ö. inte alkemister och astrologer som brändes på bål som kättare under 1600-taler, utan de som (var eller misstänktes vara) bygdens visa gummor/häxor. Alkemisterna fick istället bli utskrattade som omoraliska lögnare och galningar 100 år efteråt.

Ta till dig detta, och anpassa det till Soldarn, där religionen spelar stor roll, och templet vill nog inte se sig hotade av lokala 'frälsare'. Det ska nog Zoriánorden se till.

Addendum:
Då magin faktiskt har en praktisk användning i Mundana lyckas Legio Colonan och Thakalatribunalen nå höga positioner i respektive länder. Detta hände inte i vår värld. Där blev det istället vetenskapsmän (t ex Royal Society) som fick liknande roll.
 
Top