Nekromanti Thalaskiska titlar och ämbeten

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,292
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
I min Thalamurkampanj har jag kommit att känna att det finns alldeles för få titlar i Thalamur. Alltså...det finns liksom för lite saker (för medborgare) att -bli-. Detta är särskilt tänkvärt om man kör med mer invånare (eller Demografica Mundana), för det -kan- liksom inte finnas primasämbeten så det räcker åt alla, och thakaltiteln blir därför vägs ände.

Det här är liksom verkligen inte en särskilt komplex, genomtänkt eller inspirerande hierarki:

Thakal - (Lektor) - Primas - Magikrat.

(Jämför med Legio Colonan, som har det mycket roligare).

Spelgruppen har därför under olika Thalamurkampanjer etablerat lite fler titlar/ämbeten i det thalaskiska samhället, men ingen som haft nån tydlig plats i hierarkin. Vi skapade senare, under magikrat-valscenariot länkat till i början av inlägget, även en sådan titel. Det vi spånat fram hittils är alltså, totalt sett:

Prokurator:
Ursprungligen skatteindrivare, men när skattesystemet övergick till en mer komplex byråkrati förskjöts titeln till en svårdefinierad funktionärspost som ofta arbetar direkt under en primas eller magikrat, och är en verkställande figur inom de högre byråkratiska skikten i Thalamur (jämför tjänsteman).

Protektor:
Från början högt rankade livvakter åt magikerna inom en Tribunal, numera högborna krigare, sändebud eller motsvarande som tjänar tribunaler i en mer officiell kapacitet (jämför föööörsiktigt med riddare).

Prefekt:
Föreståndare för en fakultet inom en akademi. Prefekter är en lärdomstitel som är jämförbar med primas men inte innebär något förvaltande av landområden. Prefekter kan dock fortfarande utöva politiskt inflytande så tillvida att de är med och väljer magikraten inom den tribunal de tillhör. Khakra är prefekt.

Nu vill jag ha er hjälp att skapa fler intressanta titlar/ämbeten och fördjupa administrationen och maktkampen i Thalamur. Observera att jag inte kör med ätterna som de beskrivs i boken (för jag hatar dem), men det innebär inte att det inte kan finnas dels titlar kopplade till mäktiga släkter och deras traditioner, och dels titlar kopplade till tribunalerna och administrationen av riket - det enda som inte funkar för mig är grejer som förutsätter en omedelbar koppling ätt-tribunal; jag vill se ett mer flytande och dynamiskt förhållande mellan tribunalerna och de gamla förnäma ätterna i riket. Vi har självfallet militära grader också, men de tycker jag Thalamurboken täcker ganska bra.

so hit me with stuff! Ta till allt ni kan om Thalamurs och Colonans historia och samhälle för att spåna fram nåt awesum!
 

Björn Wärmedal

Björning Wheel
Joined
29 Dec 2007
Messages
3,613
Location
Umeå
Thalamur har ju en väldigt organiserad militär, så där borde det ju drälla av titlar. Alltifrån traditionella militära befäl till specialbefattningar inom styrkor av magiker eller styrkor som är blandat magiker/vanliga soldater.

Det borde dessutom finnas en hel mängd rent administrativa titlar både inom militären och inom samhället i stort.

De har ju en helt fantastiskt fungerande byråkrati och administration, men inte direkt några databaser eller webbgränssnitt... hur löser de det, liksom?

Inom den akademiska världen borde de kanske ha titlar för assisterande lärare?
 

Laowai

Hero
Joined
29 Sep 2009
Messages
1,164
Location
Stockholm
När det kommer till militära titlar kan man ju titta på usa's arme för inspiration, de har tusen miljoner titlar i olika varianter för olika sysslor. Master chief är ju till exempel någon sorts upphöjd quarter master om jag inte minns fel. Flera sådana specialiserade titlar lär ju finnas.
Motsvarande bör inte vara överdrivet svårt att hitta på namn till för thalaskerna.
Den första tanken som slog mig när jag läste inlägget var däremot en ämbetsman som har hand om att vattnet är rent och når alla invånare.
Känns ifs mer jargisk byråkrati när jag tänker efter.
 

Hrimfar

Veteran
Joined
23 Aug 2010
Messages
124
Location
Skåneland
Jag är också förtjust i obskyra ämbeten, gärna sådana som sitter på livstid och har endast någon underlig (men ibland mäktig) befogenhet. Därav Ipsalon, eller den förste ordföranden.

Under den kejserliga perioden förde den coloniska kejsaren sig med ett råd om 12 stycken lärda män. När så kejsardömmet upphörde och rådgivarna steg upp och tog över mak....upprätthöll kejsardömmet i väntan på kejsarstavens återfinnande kom ämbetet som Ipsalon i skymundan. Den första ordföranden, eller som magikraterna numera kallar ämbetets innehavare; "sekreteraren" hade som uppgift att sammankalla rådet samt att se till att sammanställa information och beslut som rådet tog i bekväma, läsbara luntor till kejsaren.

Trots att Thalamur aldrig sett någon kejsare återvända har ämbetet fått bli kvar. Det skulle inte se bra ut om man avskaffade det ämbete vilket fungerade som kanal från rådet till kejsaren. Därav återstår också ämbetets befogenheter; rätten att sammanställa och tolka de beslut som magikraterna tar samt att sammankalla rådet.
 

Tell

Hero
Joined
21 Feb 2008
Messages
1,083
varför inte låna lite av antiken? i synnerhet den romerska republiken, eller bysans?

Rex Sacorum - romersk helig konungapräst, som från början offrades istället för kungen, vid missväxt. Gavs tidigt makt att utföra alla kungliga ritualer, och blev därför kvar när republiken instiftades.
Mundanamotsvarighet i makt: skriver under alla lagar, hanterar de artefakter som är inställda på att "bara kejsaren" får använda dem.

Basileus - grekisk titel från den mörka tidsåldern, som sedan återanvändes. Troligen ursprungligen en i huvudsak enväldig administratör av en stad med omland, även om detta är omdiskuterat. Kom senare (som du vet) att användas för kungar.
Mundanamotsvarighet i makt: Administratör för oländigare distrikt, med enväldig makt. Troligen övervakade av en intendent, modell fransk stormaktstid, vilket dessutom ger dig en titel till.

δεσπότης (despot - ser häftigare ut på grekiska) - samlingsnamn på alla ättlingar av någon av de tidigare kejsardynastierna, från vilkas medlemmar en ny kejsare förväntas emmergera, om det någonsin sker. Naturligtvis är så många av ätternas och akademiernas medlemmar medlemmar av denna klass att titeln i praktiken blir betydelselös, men ge dem några privilegier - av karaktären att ingen får sitta när de står - och du har juste socialt sprängstoff. Dessutom är det en häftig titel. (I vår värld var titeln förbihållen direkta arvtagare till tronen i första och andra led)

Questor - en titel som användes för roms revisorer och finansiella övervakare, vilket faktiskt togs över av många akademier. Trevlig titel som kan användas på precis samma sätt.

Proedros - obskyr bysantinsk titel, som ungefär kan översättas med överhovmästare. Figuren som förväntas få alla hovmän att hålla sams och göra rätt saker; sällan en avundsvärd position. Detta inkluderar nämligen att hindra dem från att mörda varandra.
Mundanamotsvarighet i makt: förändra bara uppdragsgivaren, och ge istället varje viktigare plats sin egen förvaltare med denna titel.

Aedil - romersk. Chef för avlopp, trafik, polis, och brandkår i en stad. En per stad. Oftast rika och populära, eftersom de dessutom har ansvar för att underhålla mobben i städerna. Kan stjälas rakt av.

Vestes - återigen bysantinsk. Motsvarar ledare för klädkammaren, och möjligen husgreådskammaren. Ansvar för allt det materiella, om än främst för textilierna. Detta kan ses som ett oviktigt ämne, men ger tillträde överallt, och måste fungera. Utmärkt titel för intrikanta. Ge varje plats sin egen.

Papias - återigen bysantinsk (ville kolla saker och hamnade på vikipedia, denna titel är ny för mig, så korrigera mig om jag har fel). Kejserlig portvakt. Ansvarar för säkerheten kring dörrar, och dikterar när dessa skall öppnas och stängas. Urhäftigt ämbete, som jag varmt rekommenderar - fundera över hur det kan användas, om någon som rp förolämpat innehar titeln.

slutligen är Censorn alltid en klassiker. Framförallt makten att utesluta personer ur adelsklassen eller fråntaga dem titlar för opassande beteende är klart underskattad. Att de dessutom har ansvar för folklängderna (och censuren) gör dem bara mäktigare.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,292
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
För att flera av de där namnen inte låter thalaskiska nog (och ediler har jag redan använt till annat, de är nomotropiska primalväsen).

That being said, till exempel censor var en bra idé, och ordet fungerar väl hyfsat i en thalaskisk kontext. Questor och Proedros kunde också funka kanske, eventuellt.

Men Basileus etc låter för grekiskt, och Papias och Rex Sacorum för latinskt. Jag erkänner att det är helt schizo huruvida grekisk språkklang i Mundana hör hemma i Colonan eller Jargien, och att jag självt inte direkt bidragit till att minska denna förvirring (mycket för att jag tycker grekiska personnamn är enormt häftiga och därför inte kunnat hålla mig från att använda dem i båda kulturerna), men thalaskiska verkar ju helt väsenskilt från coloniska av någon keff anledning. Det är ju självfallet helt subjektivt vilka latinska ord jag upplever funkar resp inte funkar i Thalamur, dock.

Bra idéer på koncept oavsett...jag ska klura lite.
 

Tell

Hero
Joined
21 Feb 2008
Messages
1,083
om problemet är att de utalas för grekiskt, varför inte använda dialektala varianter, eller oklarheter i transkriberingen? Urmodellen är Casire-u, vilket låter mindre grekiskt. Ett alternativ är att vara väldigt ohistorisk och använda ordet Wanax istället, vilket är synonymt under senare år (men innan rom).

Papias kan bytas mot Minsurator, utan svårigheter (typ tältchef, vilket var en undertitel).

Aedil härleddes ur Adis. Är det mer användbart?

Rex Sacrorum (stavade fel förut) låter verkligen latinskt. Den enda sidotitel de höll var emellertid - Nemorensis, och det låter också latinskt. Kan inte komma på någonting bättre där.
 
Top