Nekromanti Tudilue, skräckfans!

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Läser ni rävsvans-forumet? Jag har lagt upp en tråd där om övernaturlig skräck i klostermiljö (Eller ja.. Än så länge står det ju inte så mycket där, det är meningen att andra ska komma med det.. /images/icons/smile.gif)

Iallafall, eftersom skräckfansen verkar tacksamma för alla skräcktrådar tänkte jag bara tipsa om det. (Ni kanske inte orkar gå utanför skräckforumet? Nä, nu får jag sluta med mina generaliseringar och fördomar.. /images/icons/wink.gif)
 

Seraphim

Warrior
Joined
1 Sep 2001
Messages
271
Location
Norrut.
Bouliou, heter det! (+länk för lata skräcknissar)

"eftersom skräckfansen verkar tacksamma för alla skräcktrådar"

- Antyder du att det inte är fart på "vårt" forum? /images/icons/mad.gif

"Ni kanske inte orkar gå utanför skräckforumet?"

- Helt riktigt. Det är alldeles för mycket svammel på de andra forumen! /images/icons/cool.gif
I lathetens intresse bifogar jag en länk till alla slacker-skräckare: "Mer om en klosterkampanj", klicka inte här.

"övernaturlig skräck i klostermiljö"

- Jahaja. Ta Umberto Eco, lägg till H.P. Lovecraft - rör om med lite William Peter Blatty och låt stå i kylskåpet en timma. Om det sedan inte faller dig på läppen kan du smaksätta med ett stycke Poppy Z. Brite.
Alla som befinner sig på skräckforumet och inte vet vilka författare jag pratar om bör överväga om de ska stanna kvar! /images/icons/wink.gif

[color:red]- §eraphim</font color=red>, problemlösare no.1
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Re: Bouliou, heter det! (+länk för lata skräcknissar)

Antyder du att det inte är fart på "vårt" forum?
Nej, jag antydde tvärtom.. /images/icons/wink.gif

- Jahaja. Ta Umberto Eco, lägg till H.P. Lovecraft - rör om med lite William Peter Blatty och låt stå i kylskåpet en timma. Om det sedan inte faller dig på läppen kan du smaksätta med ett stycke Poppy Z. Brite.
Måste jag läsa böcker först?! *Kviiiiiiid*
 

Seraphim

Warrior
Joined
1 Sep 2001
Messages
271
Location
Norrut.
Meh!

"Måste jag läsa böcker först?! *Kviiiiiiid*"

- M'allåh! Du är väl rollspelare! Att läsa många böcker är ett krav och att läsa böcker av dessa författare (och andra) är required reading. Din titel ifrågasätts... /images/icons/wink.gif

Säg såhär då:
Ta lite "In the Name of the Rose" (sv. titel: I rosens namn | Sean Connery, Christian Slater | Annaud, 1986), blanda det med en gnutta "The Exorcist" (sv. titel: Exorcisten | Ellen Burstyn, Max von Sydow | Friedkin, 1973), smaksätt med "The Ninth Gate" (Johnny Depp | Polanski, 1999). Frys tillsammans med "Hellraiser" (Doug Bradley | Barker, 1987).
Tillsätt "Sleepy Hollow" (Johnny Depp | Burton, 1999) efter behov. Sådär då. Problemet löst (igen).

[color:red]- §era.</font color=red> - Why do I bother?
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Mycket bättre

Jag läser aldrig skräckböcker eller någon av författarna du tog upp. När du blandar ihop drinkar av filmer känner jag mig mycket mer tillfreds med ingredienserna.

När jag står i köket väljer jag dock att byta ut "The Ninth Gate" mot "Rosemarys Baby", där Polanskismaken är mycket friskare i mina gommar. "Hellraiser" har visserligen en pikant och mycket särpräglad smak, men jag undrar om du inte ändå skall göra en rockad i kryddhyllan och lyfta ut den mot "Evil Dead" eller "Omen"? (Jag antar iofs att du nämde Hellraiser bara för att göra en parallell till Kult... Finns det ingen bra Kultaktig skräckfilm?)

Men okej, ska man läsa skräck så ska man... Om du får rekommendera EN bok till mig, vilken skulle du välja då? (Ta inte någon bok som man BORDE välja av en erkänt stor författare, utan välj en personlig favorit) Vad du än väljer så lovar jag dyrt och heligt att jag skall läsa den och inte döma ut skräckliteraturen som inspirationsmedium förrän jag vet vad jag pratar om.

(Den enda skräckliteratur jag känner till i nuläget är från Edgar Allan Poe och några lökiga vampyrnoveller från WW som en gammal flickvän bad mig ögna igenom. Ja, å så ett par Stephen King förstås och "Everville" av han, hellraiserförfattaren, vad han nu heter. Jag tycker allt har sugit förutom gamle E.A.Poe)
 

Seraphim

Warrior
Joined
1 Sep 2001
Messages
271
Location
Norrut.
Ju fler kockar... [½OT]

"Jag läser aldrig skräckböcker eller någon av författarna du tog upp."

- Shame on you! Har du verkligen trippat in på rätt forum!? /images/icons/wink.gif

Arvidos: "övernaturlig skräck i klostermiljö"
Rising: Rosemarys Baby, Omen/Evil Dead, In the Name of the Rose, The Exorcist, ev. Sleepy Hollow (!?)


Påminn mig att inte komma över och äta när du lagar mat... /images/icons/shocked.gif

Okej. För att först motivera mina val (öhm.. kanske skulle ha gjort det från början /images/icons/crazy.gif);
In the Name of the Rose är en självklar grundplåt för vårt (!) äventyr, där har du mysteriet (på gränsen till övernaturligt), miljöer (skitigt, men samtidigt heligt) och isolationen. Även SLP-modeller finns här.
Fortsättningen med The Exorcist ger oss en övernaturlig skräck med "verkliga" grunder (nåja); inte något som ligger "over the players heads".
I The Ninth Gate får vi ytterligare miljöer. Dessutom tillkommer mer mysteriekänsla och en situation som går från "mundane" till någonting ur spelarnas kontroll.
Med Hellraiser får vi den surrealistiska känslan. Vid återblick kan kanske Dark City kan vara ett bättre alternativ för det gränsverkliga, lite beroende på hur "far-off" man vill gå. Personligen uppskattar jag ett äventyr som inte håller standarden (i det här fallet ett äventyr som landar hårt i Rosens Namn).
Ur Sleepy Hollow kan vi importera det grådaskiga och bidra till det smutsiga. Vi kan också gå ifrån "I-Rosens-Namn"-stereotypen och även flytta oss lite i tid. Vi kan också hämta fler SLP-modeller härifrån; de är bra då de är väldigt karaktäristiska och lätta att relatera till.
Det är mitt grundrecept för den här kakan.

En kommentar till dina val, Rising: Jag kan förstå din sympati för Rosemarys Baby framför The Ninth Gate, men just i det här fallet har vi mer att hämta ur den sistnämnda filmen, IMHO (åsså gillar jag ju Johnny... /images/icons/wink.gif). Evil Dead vore ju förståss en twist (om du menar den humoristisk/skräckiga sidan till filmen), men jag föredrar något "seriöst" i det här fallet. Omen? Visst, det kan vara intressant, men de kvaliteér vi har att hämta där kan vi hitta igen i de andra nämnda filmerna. Kommer i skrivande stund på att det vore läckert med en aptitretare (haha) i form av Ravenous. /images/icons/devil.gif

"Finns det ingen bra Kultaktig skräckfilm"

- IMHO så är "Hellraiser: Inferno" ett Kultäventyr, punkt slut. Filmen i sig är inte särskilt bra (budget), men den är värd att se just för sin surrealistiska, drömska känsla, krokar och spikar och (kanske bäst) sitt "purgatoriska slut". /images/icons/devil.gif

"Den enda skräckliteratur jag känner till i nuläget är från Edgar Allan Poe och några lökiga vampyrnoveller från WW som en gammal flickvän bad mig ögna igenom. Ja, å så ett par Stephen King förstås och "Everville" av han, hellraiserförfattaren, vad han nu heter. Jag tycker allt har sugit förutom gamle E.A.Poe)"

- Du är verkligen inte bevandrad i skräcklitteraturen... Att ens tänka sig läsa vampyrnoveller är ju skamligt (eh, i alla fall om man inte läst annan bra skräcklitteratur först, som "motvikt". Då får man faktiskt läsa oerhört låga "Buffy-böcker" också /images/icons/blush.gif).
Nåväl; Poe är ju en klassiker bland skräckromantikens författare. Andra är Mary Shelly (Frankenstein) och Bram Stoker (Dracula), båda författare som "vridits" i efterkommande "mythos" kringspunnet deras böcker.
Stephen King verkar av någon anledning vara opopulär bland rollspelare på forumet, vilket jag inte förstår. Visst, han är hypad, som alla andra som blivit mainstreampoppis, men han är fortfarande bra. Särskilt hans tidiga verk (den tid han var som mest deprimerad, alkoholiserad och "mörk", ni vet) är bra och de short-story-samlingar som finns bör inte heller missas (de är särskilt bra, då man kan ogilla vissa delar och gilla andra).
Clive Barker är lite för homoerotiskt obalanserad i sitt skrivande. Jag vet inte riktigt varför, men det mesta är på något sätt "klibbigt" och otrevligt, på ett sätt som inte är direkt skräckinjagande. Ljuspunkter finns bland hans short-story-samlingar, framförallt Books of Blood (vol. 1-6, tror jag).
Joyce Carol Oates är ytterligare en modern "mästare av det makabra". Hon är allmänt välkänd i skräckkretsar och populär. Personligen vet jag inte riktigt vad jag ska tycka. So-so för det mesta, men jag måste erkänna att jag just börjat läsa hennes böcker (samma sak här; tackla short-story-samlingarna först).
Neil Gaiman har ju skrivit en del läsvärt (mycket), fast inte så mycket böcker. Neverwhere är, för mig, väldigt bra och stämningsfull. Good Omens, som han skrev tillsammans med Old-Timer Pratchett är helt enkelt ett mästerverk (tja, jag har många sådana på min boklista). Smoke and Mirrors är en bra short-story-samling. American Gods lovar mycket, men jag har inte hunnit tackla den än (läs: läsa klart den).
Tim Powers är...

Ojdå, kom av mig lite... /images/icons/crazy.gif

"Om du får rekommendera EN bok till mig, vilken skulle du välja då?"
+
"Vad du än väljer så lovar jag dyrt och heligt att jag skall läsa den och inte döma ut skräckliteraturen som inspirationsmedium förrän jag vet vad jag pratar om."


- Bleah! EN bok!? Gosse lilla, nu misstar du dig stort. Du har att göra med en dual-class cineast/bibliofil, utan experience point cap (beware!) - och att be om "en" bok som tips är helt enkelt... inte möjligt. Att du dessutom formulerar det som att du ska läsa den (en) bok för att bilda dig en uppfattning om skräcklitteraturen... läser du alls!? /images/icons/wink.gif
Nä, nu ska jag inte vara sån. Det jag menar är att det är jävligt svårt att ge tips på en bra bok för en genre. Visst, jag har dussintals tips du skulle kunna plocka bland, men det är ju fortfarande böcker jag gillar, så att du skulle se dem lika intressanta och inspirerande som jag är tvivelaktigt. Vi har ju till och med skiljda åsikter om The Shining (!) /images/icons/shocked.gif
Generellt (överanvänt i rollspelsdebatter, eller hur? /images/icons/smile.gif) kan jag rekommendera just antologier, då de ger en bred bild av skräcken som medium och har en hel del att bjuda på under kort tid. Perfekt för den som inte orkar läsa 300-sidors böcker efter varandra i ett år för att få en uppfattning om hur "skräcklitteraturen är". Några bra antologier (som jag antar att du kan få tag i) är 999: New Stories of [horror?], med William Peter Blatty och Neil Gaiman bland andra. Borderlands-serien är också intressant (publicerad av Borealis, undergrupp till WW[!]) och annourlunda i skräcksammanhang, då den ofta tar upp okonventionella approcher till skräck. Hmm.. Börja med dem och allt annat som verkar skräckartat och i antologiform, så kan du "gå vidare" från det. Kom ihåg bara; skräckförfattare kan suga i en enskild novell i en enskild antologi, för att briljera i nästa.

Titel: 999: Twenty-Nine Original Tales of Horror and Suspense
Författare: Al Sarrantonio
Förlag: Perennial (HarperCollins)
ISBN: 0380805189 (Trade Paper edition)

Och när du har gjort detta kan du tackla Pestens Tid: Den oavkortade versionen (tjockare än en bibel) av King. Den läste jag när jag hade tråkigt på en tågresa från Piteå till Stockholm (okej, jag tjuvstartade dagen innan och läste klart först i sängen där jag bodde, men det är ändå rätt starkt jobbat!). /images/icons/wink.gif

[color:red]- §eraphim.</font color=red> Läser böcker. En hel del faktiskt. Alla spelledare borde väl ha studerat Sun Tzu?
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Tack, hovmästar'n! Massor med flugor i soppan![ot]

Jag tycker iofs inte att Hellraiser är något vidare surrealistisk, men vi verkar mycket riktigt ha rätt olika åsikter om lite ditt och datt angående filmer. När det gäller böcker håller jag nog däremot med dig, så långt min okunskap om skräckliteratur sträcker sig i vart fall; King håller jag också som en klart underskattad författare och Gaiman gillar jag ju också mycket.

Jag läser nog inte så mycket som är användbart i rollspel överhuvudtaget. Att göra om Bulgakov, Auster eller Zadie Smith till fungerande rollspelsäventyr ligger bortom min förmåga, så jag kan inte bidra med något relevant i utbyte den här gången. Tackar för boktipset (eller -tipsen, jag snappar upp all info jag kommer över) och ser framför mig en strålande framtid som hängiven skräckliteraturskonsument.

Ciao!
/Rising
 

Jocke

Man med skägg
Joined
19 May 2000
Messages
4,122
Location
Sthlm
Re: Ju fler kockar... [OT]

<blockquote><font size=1>Svar till:</font><hr>

IMHO så är "Hellraiser: Inferno" ett Kultäventyr, punkt slut. Filmen i sig är inte särskilt bra (budget), men den är värd att se just för sin surrealistiska, drömska känsla, krokar och spikar och (kanske bäst) sitt "purgatoriska slut".

<hr></blockquote>



Jag ser hällre Den Andalusiska Hunden som grund till ett kultäventyr. Den skräcken skulle jag vilja spela, kanske ett stänk av Sånger från andra våningen för att spä på desperationen..

fast när jag tånker efter så blir det en europeisk Twin Peaks av alltihopa.
Kanske är det jag vill spela..
 

Seraphim

Warrior
Joined
1 Sep 2001
Messages
271
Location
Norrut.
Insekter är spröda och nyttiga! [½OT]

"Jag tycker iofs inte att Hellraiser är något vidare surrealistisk, men vi verkar mycket riktigt ha rätt olika åsikter om lite ditt och datt angående filmer."

- Jag tror inte det är så mycket en fråga om åsikt, som om perception. Vi ser helt enkelt samma film på olika sätt, och snappar därför upp olika "åsikter" om filmen. Vill jag, så kan jag se Hellraiser som något slags Freudianskt "jag-hatar-min-far-och-vill-ha-sex-med-min-mor"-scenario. Jag skulle också kunna säga att Hellraiser är ett exempel på den bubblande BDSM-kulturen gestaltat i ett skräckdrama, eller att det helt enkelt är en gammal rulle med jävlgt b-iga specialeffekter.
I sammanhanget valde jag att kalla den för "surrealistisk", då den - i mina ögon - har just de kvaliteérna att hämta till den här situationen.

Samma sak med The Shining; där jag blev mest besviken, då 'hypen' kring filmen var tre nummer större än filmupplevelsen i sig.

"Jag läser nog inte så mycket som är användbart i rollspel överhuvudtaget."

- Det gäller bara att veta vilka intryck man kan föra över till rollspel. Vet man det - och är perceptiv/emotionell nog att snappa upp det - så kan man få rollspelsinspiration av "Den Unge Werthers Lidanden". Att sedan mycket litteratur inte har element som direkt lämpar sig i den typ av rollspel man föredrar är en annan femma.

"ser framför mig en strålande framtid som hängiven skräckliteraturskonsument."

- Ah! Ytterligare en intet ont anande indragen i marknadsekonomins fröjdefulla frihandelslycka! Prisad vare Bill Gates, för denne man kan lura till sig kulor och hålla fast i dem. Föraktad vare George Soros, ty han lyckas tjäna pengar på systemet och samtidigt förakta det!
(öhm.. vad flög i mig där...? /images/icons/crazy.gif)

[color:red]- §era.</font color=red>
 
Top