Ah, ett favoritämne.
Det finns massor av tabun kring mat som man kan utnyttja. I Sverige äts underligheter som surströmming, inlagd sill, häst, kräftor, ål, underlig inälvsmat, pölsa och så vidare. Utanför Skåne har dessutom barbariet nått en sådan grad att man har potatis på julbordet! Samtidigt tycker vi det är konstigt med rå fisk i Japan, hundar i Kina, hjärna, testiklar och andra bitar som inte är avsedda att ätas i andra områden. Muslimer äter inte fläsk eller dricker alkohol, hinduer äter inte nötkött. Fransmän äter grodor, sniglar och riktigt skum inälvsmat. England har haggis. Amerika har jello. I de flesta länder så är godis sött, inte salt eller surt. I Jordanien finns inga fishermans friend.
Sådana saker är utmärkta för att skapa lite karaktär på olika kulturer. Man kan sedan bre på med olika bordsvanor och bordsskick. Man kanske äter med händerna, eller med kniv och sked. Det kan vara fint att prutta och rapa. Det kan vara som i Italien där man bombas med förrätter tills man är mätt och sedan kommer huvudrätten in. Kvinnor och barn kanske äter separat. Man kan ha olika ritualer kring maten (Den traditionella arabiska kaffedrickningen går till så att man får en liten kopp kaffe. Man serverar inte nästa person förrän den är uppdrucken. På detta sätt går man varvet runt minst tre gånger, och det anses mycket oartigt att tacka nej till någon av de tre första kopparna, framför allt den tredje. Gästen serveras alltid först. Idag dricker man kaffe som vi gör, men i en fantasyvärld eller historisk setting så kan det vara användbart). Snapsvisor kan vara ofint i vissa kulturer och självklart i andra.
En kulturkrock jag råkade ut för i Jordanien var att i Sverige förväntas man äta upp maten. Där lastas det på mer och mer på tallriken och man förväntas inte äta upp. Lyckas man äta upp har de gjort för lite mat och därmed varit en dålig värd. Ni kan ju tänka er hur mätta svenskarna var innan vi klurat ut det...
Det är sådana här detaljer som gör kulturer levande. Tveka inte att använda dem!