Nekromanti Vad forskas det om?

seinet

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,834
Location
Göteborg
I dagens läge forskas det om att göra fusionskraft ekonomiskt, dom har tillochmed nått Breakeven-punkten enligt vissa källor. Stamcellsforskning håller man säkert också på med väldigt omfattande fast dock inte så öppet på grund av vissa starka kritiker (exempelvis George W. Bush). Hur har det gått med den här forskningen år 2059, vad är det hetaste forksningsområdet det årtalet, vilka forskningsområden har helt övergivits till följd av exempelvis internationella lagar och överenskommelser?

/Seinet Wintermute - Man tänker som bäst när man inte har något att skriva ner tankarna på :gremtongue:
 

Bastardo

Swordsman
Joined
30 Dec 2002
Messages
492
Location
Stockholm
Militär forskning/utveckling ?

Den militära forskningen och utvecklingen kan sannolikt ha avstannat något, relativt iallafall den snabba utvecklingen under 1900talet. Detta skulle kunna bero på frånvaron av större krig och kapprustningar. De krig som har utspelats fram till 2059 antas istället i stor utsträckning ha förts med i princip redan befintlig teknologi och vapenstock?

Enligt detta synsätt kanske militär utveckling som under kapprustningstider skulle ta 20 år att ta fram, nu istället utvecklas och når förbanden i större utsträckning inom en 40års period.

Å andra sidan skulle man kunna helt förkasta den här tesen, med motiveringen att civilsamhällets forskning och framställning av [Ny teknologi] gör att de ansträngningar som krävs för att utveckla militär utrustning minskar avsevärt.

Exempelvis skulle civil utveckling av AI, robotar och androider med enkelhet kunna ställas om för att nå militära ändamål. Se tidigare diskussioner kring laservapen, robotar och mechs
 

Joker

Veteran
Joined
30 Dec 2002
Messages
79
Location
Malmö
Säkerligen måste man ha hittat ett alternativ, med tanke på att oljeförråden måste vara i princip tömda. Drift för fordon, liksom energi för industri och hushåll måste således kunna huvudsakligen komma från andra källor än fossila bränslen.

Genetik misstänker jag kommer handla mer om moraliska och legala aspekter än forskning, liksom det finns en risk att fusion kommer hamna i. Rymden är möjligen undantaget här. Legala åtstrypningar kanske inte är lika hårda i rymden, vilket gör att man kan utveckla nya teknologier som kanske inte hade varit tillåtna på jorden.

Befolkningsexplosionen kommer framtvinga nya koncept inom födoämnen, exempelvis soja-utveckling och alger.

Datorer kommer säkerligen att springa iväg ännu mer, med kvantumprocessorer och terapi för personlighetsproblem hos AI.

Troligen kommer man, ju mer teknologiskt samhället blir, att inse att forskningen om oss själva inte hänger med. Forskning inom detta område kan gå i riktning mot att studera vad människan använder sina outnyttjade potentialer till (eller borde använda). Forskning har länge sagt att en människa utnyttjar mellan 4-10% av sin hjärna under sin livstid och man har spekulerat kraftigt i vad övriga delar kan tänkas vara till för. Personligen gillar jag lite sci-fi teman i mitt lirande, så övernaturligt, eller ESP är oftast välkommen i VÄLDIGT liten del. Varför inte titta på statisk beteendevetenskap á la Asimov (studera hur folkmassor beter sig över långa tidsperioder för att förutsäga politiska skiften).

Forskning kan säkerligen också ske för att försöka utnyttja potentialen i den obrukade delen av vår jord - haven! Varför inte kommunicera med havslevande varelser, etablera kolonier på botten, producera dricksvatten ur havsvatten i större utsträckning, odla mat i havet och så vidare.

Nöjesbranschen stiger också i omfång år för år... Ju mer vi jobbar och alienerar oss från övriga i vårt samhälle, desto mer kräver vi underhållning för att få vardagen att bli acceptabel... Man kommer säkerligen lägga ner enorma summor pengar på att få nöjen att bli mer exotiska och annorlunda. Jämför med Jurassic Park och liknande inspirationskällor.

Brott och straff är också ett problem man kommer behöva ta tag i, som liksom genetiken har moraliska aspekter. Nya typer av fängelsen, eller nya behandlingsmetoder, nya socialpolitiska tankar kommer säkerligen att utvecklas, eller behöva utvecklas.

Tja, det var bara lite tankar som kan vara värda att utvecklas... Hoppas det var till någon inspiration...

//Joker
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Re: Militär forskning/utveckling ?

Du har både rätt och fel när du påstår "frånvaron av större krig och kapprustningar". Vi har haft tredje världskriget i Mellanöstern, det förödande Ural-kriget, två japanska invasioner av Korea och den allra största kapprustningen och krigen - världen mot Madagaskar. Det är dessa krig som utvecklat rymdförsvaren och de taktiska kärnvapnen till sina bästa förmågor, men det har producerat förvånansvärt lite framsteg om man jämför med vad de sista sextio av 1900-talet åren gjort för militär teknologi (nu har vi iofs inte sett Militech än, som kan servera lite nyheter).

Vad jag saknar är krigföring med UAV:er, robotar, nätverksförsvar och allt. Inget har nämnts, men det tycks som om folk för krig likadant 2059 som idag - återigen kan dock Militech överbevisa mig.

/RD
 

Nordmannen

Veteran
Joined
27 Mar 2005
Messages
118
Location
Trondheim
Re: Militär forskning/utveckling ?

Jeg er ikke sikker på at det militære henger etter det sivile, på noe som helst område. Da det militære og politiet er omtrent det eneste statene sysler med i Neotech (og de bruker mer penger på det enn tidligere, ifølge en av bøkene).
Men de store igjennombruddene i konvensjonell krigføring har nok allerede kommet. Men så kommer Cybertech, stridsroboter (Både de med våpen, og de med kamera), semi-ballistiske kampfly (slå til hvor du vil, i løpet av timer) og slike innretninger.

Men du har fremdeles den kontinuerlige jaget mot bedre sporing-, kamuflasje- og styringsmaskiner.

Militæret driver nok på med menneskekloning og slikt også, for hvis de kan finne en måte å serieprodusere mennesker, med de riktige evnene kan de jo ha en hær av "supersoldater".

Militæret driver nok også mye på med data, AIer som generaler f eks, AIer vil nok være mye bedre til å ta inn store mengder informasjon og vurdere den raskt og riktig, enn mennesker. Hacking og slikt er jo interessant: Tar du ned datasystemene til fienden er det jo bare å kjøre over ham, eller bryter seg inn på systemet for å se hva han gjør, eller dirigere enheter inn i den sikre død, eller mot hverandre...

Internetts omfang begynner å nå et slikt nivå at du kan drive rene "Hackerkriger", slik at du kan hacke hele land i kne, hvis du har nok dyktige hackere, übert utstyr (De beste programmene og cyberdeckene er jo militære), og god fysisk beskyttelse.

Veldig mange ting har blitt til som spin-off fra militærindustrien, og det militære er nok fremdeles i teten, spesielt i Unionen, EF, SFS, Japan og Kina.
 

Nordmannen

Veteran
Joined
27 Mar 2005
Messages
118
Location
Trondheim
Internasjonale lover og overenskomster....
Hmmm...hva driver UMB og Chemcorp med på Madagaskar da?, hvorfor har Gencorp forskningsanlegg i Kirgisistan?
Det finnes nok en god del ting som man ikke gjør i den "siviliserte" verden på grunn av etiske retningslinjer, men Megaforetakene finner bare en plass, hvor ingen kommer for å snuse.
i enkelte land slik som Storbrittannia og Madagaskar, drives det nok masse forskning som de "egentlig ikke gjør". Det er umulig å få innsyn i hva foretakene gjør osv.

Det finnes vel veldig få internasjonale regler for hva som kan forskes på, fordi alle land som ikke er store og mektige nok til å kunne kontrollere megaforetakene noenlunde, vil neppe skrive under på noe slikt, enten fordi de er kontrollert av de eller fordi de ikke vil skremme noen bort. FN har jo brutt sammen igjen, så det er ikke noen organisasjon som kan etablere slike regler heller.
 
Top