Nekromanti Vad ger böckerna för stämning?

Rickard

Urverk speldesign
Joined
15 Oct 2000
Messages
18,322
Location
Helsingborg
I denna bedömning tänkte jag läsa baksidan och sedan kolla igenom alla bilder. Gör gärna likadant med valfri DoD-version.

1. Rollpersonen
Grundboken till 91:an. Jag får vibbarna av ett framgånget, ordnat kulturellt samhälle (bilderna på sidan 3 och 8), men där allting ändå inte är upptäckt (s.21 och 34). Vi har skogsbilder, folk som smyger, duellerar och är allmänt fantasyaktiga.
Jag undrar dock vad Elric på framsidan har med saken att göra, då han är vääldigt high-fantasy. Till och med när jag var liten och inte visste vem det var så såg han framträdande ut. Främmande. Utomvärldslig.

Tjuvar och Lönnmördare
Inga av hustakbilderna faller mig i smaken.
Frisyrerna känns lite vagt såhär 80-tals fantasyaktiga (vilket är den känsla jag vill ha i DoD :gremlaugh:).
Svårt att skriva något, för jag får egentligen ingen stämning från bilderna. De är alla för olika varandra och för generetiska för att beskriva någon som helst känsla.

Magikerns Handbok
Jäkligt high. Fast det som finns på framsidan i kombination med texten på baksidan är något som jag nog aldrig kommer att få in i DoD.
Personbilderna ger rätt utmejslade extremdrag som magiker. Kvinnan på sidan 32 har dock ett modernt utseende över sig. Hade lika gärna kunnat vara från ett nutida 80-talsrollspel.
Hela världen känns förvriden. Vi har en succubusliknande varelse (sidan 4), en zombiearmé (s.83) och något förvridet träd (s.72). Lägg till nekromantikerns bild (s.16) till detta och den här dvärgpirat(demonolog?)en med ett träben och krok (s.2) . Och sedan kantas det med lite vardagliga bilder utav standardmagikern.

Krigarens Handbok
MiGs bilder dominerar boken och den svarta, grova stilen sätter sina spår. Jag vet inte vad jag ska tycka om bilden på sidan 27 men den ser mer ut att höra hemma i något tidigt Final Fantasylir.
Brutalt, barbariskt (trots riddarna) och övernaturlighet. Det sista får jag av alla bilder med demoner på. Även lärlingen och mästaren som tränar bågskytte ger mig (sidan 37) ger mig lite sådana vibbar, för jag tänker mig lärlingens kapacitet när denne "hjältat" sig efter ett tag. :gremsmile:

Kopparhavets Kapare
Alltså. Den här modulen tycker jag sammanfattar allt som man kan hitta i DoD och den stämning som jag eftersöker. Det är ankor, insektioder (ok, kanske inte överanvänt när jag kör DoD :gremtongue:), krogslagsmål, slavar, swashbuckling, lagom med varelser där några är humonoida och det finns till och med anknytning till Ereb Altor på några bilder (flaggorna). Vi har till och med en barbar!

Kaos Väktare
Svårt att säga något om bilderna, men "mörker" är känslan jag får. "Väderbiten" och "hårdhudad" är tankarna när jag ser bilden på sidan 33.

Drakar
Metalliskt. Vinddraken och jorddraken bidrar till mycket av den känslan, men även metallbruttan i slutet av boken.
Framtid. Klädseln tycker jag känns futurisktisk. Framförallt på drakhumonoiden. Ser mer ut som rymdklädsel. Även redan nämnda metallkänslan ger känsla av futurism.


Sammanför man detta så får man... hmm.... en smältdegel? Om jag drar mig till minnes de äventyr jag spelat, läst och spellett så har alla haft något som handlat om magi. Så Krigarens och Magikerns Handbok skjuter inte så långt ifrån målet. Bilderna i Kaos Väktare och Drakar känns så främmande att jag inte kan relatera till det. Bilderna tillhör inget som hör hemma i mitt DoD i alla fall. Krigarens och Magikerns rör sig på gränsen, där Krigarens tycker jag är på rätt sida och Magikerns på fel sida om gränsen.

/Han som inte orkar ta sig igenom de andra böckerna
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
Frisyrerna känns lite vagt såhär 80-tals fantasyaktiga

Klart att tjuvar ska ha hockeyfrilla! (-:
Det är något väldigt tidstypiskt med frisyrer; långt mer än när det gäller kläder. Jag läste nån gång en kolumn av någon vid TV som pekade på att historiska filmer och TV-serier kan vara hur historiskt korrekta kostymdramer de vill - ser man om dem ett eller flera decennier senare så framstår personernas frisyrer direkt som karakteristiska för när det hela spelades in. (Viktorianskt hår á la 1960-tal, viktorianskt hår á la 1980-tal...)

Svårt att skriva något, för jag får egentligen ingen stämning från bilderna. De är alla för olika varandra och för generetiska för att beskriva någon som helst känsla.

Ett ständigt problem när man har flera illustratörer. Har man tid och resurser kan man hålla sig med någon form av art director som får hålla dem i koppel, men det brukar vara ett rätt bångstyrigt drev som strävar åt varsitt håll.
Ska man å andra sidan bara ha en illustratör så får den personen slita häcken av sig. (-:

--
Åke
 

Magnus Seter

Ansvarig utgivare
Staff member
Joined
24 Nov 2000
Messages
12,769
Location
Stockholm
Jaha

Ska man å andra sidan bara ha en illustratör så får den personen slita häcken av sig. (-:
Och vad vet du om det då? Jag menar, du snackar som om du illustrerat en massa rollspelsböcker, och artiklar och ritat serier och allt sånt.

Knappast! Du överdriver!

:gremlaugh:

M. (som älskar Western-illustrationerna)
 

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
I denna bedömning tänkte jag läsa baksidan och sedan kolla igenom alla bilder. Gör gärna likadant med valfri DoD-version.
Då välljer jag Jorges Bestarium.
Därför att det är mycket bra & stämmningsgivande bilder. De är ruggit bra gjorta, inspirerande & helt enkelt jäkligt bra gjorda.

Sedan så måste jag ju nämna random gammal DoD-bok.
Just därför att de har ett ruggit nostalgivärde för mig. De kansek inte är i klass med DoD6 alla gånger. Men likt förbaskat, man är ju uppväxkt med det spelet ju. & det måste ju bara lämna några spår i enns rollspelsminnen.

/ Johan K, som snart skall göra vofflor
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Elric

Om jag förstod Nisse rätt så valde de Elric på lådan för det är en cool bild som ska SÄLJA. Vilket var Targets strategi när det gällde omslagsbilder... inlagan hade i första hand svenska illustratörer och bilderna var kopplade till innehållet men omslagsbilden var inköpt av en bildbyrå med funktionen SÄLJ. ...och det funkade ju.
 

Dewil

Skrivbordsgeneral
Joined
30 Jun 2000
Messages
1,769
Location
Nett-ruh-bi
Ivanhoe och Krilloan

Drakar och Demoner Ivanhoe

Baksidestexten beskriver slutet på riddar Vargkloos långa jakt på baron Silvermåne som för länge sedan lät ödelägga riddarens hem och döda hans familj.

Omslagsbilden av Ken Kelley föreställer en krigare med draget svärd framför en häst. Varken bra eller dåligt.

Medeltidshäftets illustrationer består till största delen av något som förmodligen ska se ut som 1800-talsträsnitt porträtterande medeltida scener. Det framgår inte klart vem som är upphovsman. Utöver detta finns några typiska Håkan Ackegårdare, grova med manga-influenser. (Jag har aldrig gillat Ackegård. Faktum är att jag nog ogillar alla DoD-illustratörer förutom Nils Gulliksson, som tack och lov har en illustration med. :gremlaugh:) Över lag ger medeltidshäftet medeltidsstämning (och är dessutom en rätt bra introduktion till medeltiden som populärkulturell företeelse).

Aidne-häftet innehåller ungefär lika delar Håkan Ackegård, Tony Darwiche och de tidigare nämnda träsnitten. Detta häfte innehåller färre illustrationer men medeltidsstämningen upprätthålls. Ackegårds illustrationer ger stänk av fantasy.

(Ivanhoe-boxen är en gedigen produkt som faller på en enda men tyvärr ganska viktig detalj: den torftiga beskrivningen av länderna Kardien och Zorakin. IDD är en hyfsad kampanjmodul för medeltidsfantasy men en dålig kampanjmodul för spel i Erebs sydvästra hörn...)

Krilloan

Baksidestexten förmedlar samma vansinniga, nyfikna längtan som de sjömän som texten handlar om drivs av. ("Vi hade hört namnet nämnas på tavernor i Entika, skrålas på Nohstrils smutsiga bakgator, viskas i Cerevals djupa skogar. Vi hade hört sagor, sägner och skrönor [...]")

Omslagsbilden (av "Sanjulian") ger ett träffande senmedeltida/ungrenässansintryck och förefaller hämtad från en äventyrsroman eller film. Den föreställer ett antal personer (en präst, en adelsdam, en krigare i full plåtrustning, två bågskyttar och ett halvnaket kyssande par) mot en borgsiluett.

Illustrationerna är ganska få och av Michael Gullbrandsson. De är konsekvent "underexponerade" (grova, gryniga och mörka) och förmedlar inte något intryck av den exotiska renässansstorstad som den största staden på västra Altor är utan mer "liten, skitig och fattig medeltidsstad". Kartorna av Jerker Sojdelius är däremot bra.

(Krilloan och Trakorien är de enda EA-kampanjmoduler som faktiskt innehåller utförliga beskrivningar av de länder de utger sig för att beskriva.)

Dewil
 
Top