Föreläsning om raster ...
Traffaut said:
Blir vanliga tryck skarpare även om upplösningen är bra även med bitmap?
Tryckets kvalitet är beroende av rastertätheten (dvs. hur många rasterpunkter som ryms på en given sträcka, oftast angiven i lpi – lines per inch [kvarleva från den tid då linjeraster var allt som fanns att tillgå – den grafiska industrin kan vara rätt konservativ med såna saker]): dagspress 65–85 lpi, bättre tidningar runt 100 lpi, glassiga magasin 133–177 lpi, konst- eller fotoböcker upp till 200–250 lpi. Ju högre rastertäthet, desto mindre rasterpunkter, vilket gör det svårare att urskilja dem med blotta ögat.
För att enskilda pixlar inte ska gå att urskilja i en rastertryckt bild bör bildens upplösning (anges i ppi – pixels per inch) vara minst 2 × rastertätheten. Trycker du med ett 150-linjersraster ska bilden alltså vara i 300 ppi vid 100 % storlek.
Men grejen är att rastertätheten även sätter ett
övre tak för kvaliteten. Lämnar du en bild i 450 ppi eller 600 ppi till tryck i 150 lpi blir kvaliteten inte nämnvärt bättre än om bilden var i 300 ppi.
Detta gäller även för objektgrafik (ja, ja, »vektorgrafik« då) som helt saknar pixelangivelser – den räknas om till rasterpunkter innan det är dags för tryck (kallas rippning – från Raster Image Processor) och kvaliteten är som sagt beroende av den valda rastertätheten.
(Undantaget är om man använder sig av stokastiskt raster som saknar regelbundna rasterpunkter – men det är överkurs och kommer att tas upp i en annan föreläsning.)