Rollspelet Skodon

Quadrante

Grisbonde
Joined
14 Mar 2003
Messages
4,932
Location
Skellefteå,öjebyn,umeå
… sammanfattande slogan?


” Magin i det vardagliga och småskaliga äventyren”.

Och/eller

”Ditt liv är ditt äventyr, du själv avgör hur du möter det …”.
 
Joined
12 Aug 2013
Messages
159
Location
Stockholm
Dyker in här utan att ha läst tråden helt noggrant. Skummat bara. Tycker det är superintressant att följa framgent. Hur långt har du kvar, på ett ungefär?

"Ditt liv är ditt äventyr..." lägger jag min röst på.
 

Quadrante

Grisbonde
Joined
14 Mar 2003
Messages
4,932
Location
Skellefteå,öjebyn,umeå
Det är i stadium ”borde vara klart, men lägger till småsaker”. Man kan ta det som det är nu och använda som system. Det jag lägger till är små spår av värld och kultur. Du bör kunna hitta en länk till googledokumentet i tråden.
 

Quadrante

Grisbonde
Joined
14 Mar 2003
Messages
4,932
Location
Skellefteå,öjebyn,umeå
IMG_7735.jpegIMG_7734.jpegIMG_7736.jpeg

Det här med att illustrera kan vara lite knivigt. Man vill inte snäva av för mycket, eller skriva på näsan hur det ska upplevas. Hur just ert spel ser ut. Vara öppen för vem som är där och vilka som är representerade.

Funderade först att bara ha djur, tror jag nämnt det redan. Just för att illustrationer inte skulle diktera för mycket om vilken värld som detta är till för. Men, eftersom jag redan har en i åtanke så kan jag likaväl låta det skymta fram.
 

Quadrante

Grisbonde
Joined
14 Mar 2003
Messages
4,932
Location
Skellefteå,öjebyn,umeå
Anydice statistik för tärningspölen

[ output d{0, 0, 0, 1, 1, 2} ]

Tärningsrullare
 
Last edited:

Quadrante

Grisbonde
Joined
14 Mar 2003
Messages
4,932
Location
Skellefteå,öjebyn,umeå
Med hjälp av Googles NotebookLM har dessa exempelpersoner skapats.

Namn: Alvar Ljungsång

Bakgrund: Alvar föddes i en liten by på landet, som son till en bonde och en väverska. Redan som barn visade Alvar en fallenhet för musik och berättelser. Han lärde sig spela luta av en kringvandrande skald och tillbringade timmar med att lyssna till byns äldste berätta sagor och legender.

Börd: Fri12

Lärlingskap: Alvar gick i lära hos en Skald i en närliggande stad.3 Där lärde han sig grunderna i Skalda och Kväda, inklusive att komponera musik, dikta, samt framföra sånger och berättelser inför publik.2 Han fick även kunskap om Hävda och Kunna, vilket hjälpte honom att navigera i de sociala miljöer han mötte på sina resor.2 Hans läromästare lärde honom också vikten av Rita, för att dokumentera sina upplevelser och de historier han samlade på sig.2

Gesälltid: Efter sin lärlingstid reste Alvar som gesäll runtom i landet för att finslipa sina färdigheter och skapa sig ett namn.4 Under sina resor lärde han sig mer om olika dialekter inom Tala.4 Han utvecklade även sin skicklighet inom Rida, för att lättare kunna färdas mellan olika platser.2

Erfarenheter: Alvars resor har gett honom en bred Livserfarenhet och han har samlat på sig många historier att berätta.56 Han har upplevt både glädje och sorg, framgång och motgångar, vilket återspeglas i hans musik och texter. Alvar har en förkärlek för berättelser om hjältar, kärlek, svek och övernaturliga väsen.

Färdigheter:

Skalda (3): Alvars främsta färdighet. Han är en duktig sångare och musiker och kan trollbinda sin publik med sina berättelser och sånger. Han specialiserar sig på att Sjunga (krogvisor och kärlekssånger) och Musicera (luta).78

Kväda (2): Alvar är även en duktig berättare och kan fängsla sina lyssnare med sina berättelser. Han specialiserar sig på Legend och Myt (saga, historia) och Talekonst (retorik).9

Hävda (2): Alvar har lärt sig konsten att Köp slå, vilket är användbart när han reser från plats till plats och behöver förhandla om priser för mat, husrum och andra förnödenheter.10

Kunna (1): Alvars kunskap om Legend och Myt ger honom en bredare förståelse för de historier han berättar och de människor han möter.11

Rita (1): Alvar kan föra enkla Skisser, vilket är användbart för att dokumentera platser han besöker och personer han möter.12

Rida (2): Alvar är en duktig ryttare och kan hantera de flesta Hästar med lätthet.1314

Tala (1): Alvar talar sin Hembygdsdialekt flygsamt och har även grundläggande kunskaper i några andra dialekter som talas i de områden han har rest igenom.1516

Leka (1): Alvar är en duktig dansare och kan lära ut enkla danser till andra. Han har valt Dans som sin specialisering.17

Utmärkande Drag: Alvar har en *Karismatisk Ausra, vilket gör att människor dras till honom och gärna lyssnar till hans berättelser.18 Han har även *Vackert Sjungande Röst, vilket är en tillgång i hans yrke.18

Utrustning: Alvar bär med sig sin trogna Luta, en Väska med extra strängar och plektrum, en Dolk för att skydda sig mot rövare, en Resmantel för kalla nätter, en Skrivböcker för att skriva ner sånger och historier, och en Pung med några silvermynt. [Notera: Utrustningen är inte specificerad i källorna, så detta är förslag baserat på typiska föremål för en trubadur.]

Alvar Ljungsång är en typisk trubadur, men det finns oändliga variationsmöjligheter. Använd denna beskrivning som inspiration för att skapa din egen unika karaktär.


Alvars Kväde
Han är Alvar Ljungsång,
med luta i hand,
en skald från bygden,
i hjärtat av vårt land.

Med röst klar och ren,
han sagor bär,
om hjältar och kärlek,
och öden som lär.

Från bygd till bygd,
han rider sin stig,
med sånger om glädje,
och sorg som ger tig.

Hans luta den klingar,
i skymning och gryning,
Alvar Ljungsång,
en skald i sin blomning.

Bakgrund för Estrid
Namn: Estrid Sunndotter
Börd: Fria

Uppväxt: Estrid är född och uppvuxen i en liten kustby i Thusar, ett område där börd och hävd väger tungt. Hennes far var fiskare och hennes mor drev ett litet värdshus vilket innebar att Estrid tidigt fick lära sig vikten av att arbeta hårt och att vara till lags. Hon lärde sig fiske av sin far och gästfrihetens regler av sin mor.

Släkthistoria: Enligt berättelserna om Estrids släkt drabbades hennes farfars familj av en svår farsot när han var ung. Endast han och hans syster överlevde. Systern blev senare anklagad för att ha stulit ett värdefullt smycke och tvingades fly byn för att undvika straff. Hon lämnade efter sig ett vackert broderi som hon själv sytt, ett arv som Estrids familj vårdar ömt.

Gille: Estrid är inte medlem i något formellt gille, men hon ser bygemenskapen som sitt gille och är lojal mot dess seder och traditioner.

Skuld: Estrid är i skuld till den gamle skeppsbyggaren i byn efter att han hjälpte hennes familj att reparera deras fiskebåt efter en storm. Skulden är inte formellt uttalad, men Estrid känner en stark plikt att återgälda tjänsten när tillfälle ges.

Gäld: Estrids familj får sin försörjning från havet och från de gäster som besöker deras värdshus. De har även rätt att fiska i vissa vatten tack vare en gammal överenskommelse med en lokal hövding.

Värn: Estrids familj och bygemenskapen är hennes främsta värn. Hon är också skicklig med kniv, en färdighet hon lärt sig av sin far för att försvara sig mot både rovgiriga sjömän och nyckfulla väsen.

Hävd: Estrid är fast besluten att hävda sin rätt till sin familjs goda namn och rykte, något som sattes på prov när hennes faster blev falskeligen anklagad. Hon är också en stark förespråkare för bygemenskapens traditionella rättigheter, särskilt när det gäller fiske och markanvändning.

Skaldestycke:
Om Estrid Sunndotter är nedtecknat…
Född vid havet, under måsens skri.Hennes hjärta är starkt, hennes vilja fri.
…bygden säger…
Hon är en dotter av Thusar, stolt och klok. Hennes lojalitet är stark, hennes hjärta rött som blod.

Mål: Estrids främsta mål är att skapa ett gott liv för sig själv och sin familj i den by hon alltid kallat sitt hem. Hon drömmer om att en dag kanske ta över sin mors värdshus och göra det till en plats där både lokalbefolkning och resande känner sig välkomna.

Skolning: Estrid har inga formella studier bakom sig, men hon har praktisk erfarenhet av fiske, hantverk och gästfrihet tack vare sin uppväxt. Hon är en snabb och uppmärksam elev och lär sig nya färdigheter med lätthet.

Utmärkande drag: Estrid är känd för sin vänlighet, sin arbetsamhet och sin förmåga att berätta fängslande historier. Hon har ärvt sin fars envishet och sin mors skarpa affärssinne, egenskaper som både kan vara till hjälp och till besvär.

Broder Ansgar
Skaldestycke
Om Broder Ansgar i grå kåpa, sägs det... Född i det jordnära, dragen till det heliga. Söker stillhet i klostermurar, men finner oro i världens brus. En viskning i vinden säger, han är Guds redskap i mänsklig dräkt. Bygden ser hans sanna jag, dold bakom fromhetens slöja.
Bakgrund

Börd: Broder Ansgar är född fri, i en småbrukarfamilj nära ett kloster.

Uppväxt: Uppväxten var präglad av enkla förhållanden och stark religiös tro123.

Lärlingskap: Redan som barn drogs han till klostrets stillhet och lugn, och han började sin utbildning till munk i ung ålder4. Han visade tidigt fallenhet för studier och bön5.

Yrkesår: Efter avlagd munklöfte har Broder Ansgar tjänstgjort som skrivare och lärare i klostret67. Han har rest med andra munkar för att sprida kunskap och tro8.
Färdigheter

Kunna (Lärdom): Nivå 3. Specialisering: Teologi (Nivå 3), Skrift (Nivå 2). Erfarenhetsnotis: Munk5910.

Tala: Nivå 2. Specialisering: Latin (Nivå 2), Lokala dialekter (Nivå 2)1112.

Rita (Skriva): Nivå 2. Specialisering: Kalligrafi (Nivå 2)13.

Tro: Nivå 2. Specialisering: Bön och sång (Nivå 2)5.

Läka: Nivå 1. Specialisering: Örtkunskap (Nivå 1) [113, informationen om att munkar kan ha läkekonst är inte från källorna].
Observera: Färdighetsnivåerna är bara ett förslag och kan justeras beroende på hur länge Broder Ansgar har varit munk och vilka erfarenheter han har samlat på sig.
Övrigt
Utöver ovanstående kan det vara relevant att fundera över Broder Ansgars:

Anseende: Är han respekterad i sin omgivning?

Gäld och skuld: Har han några ekonomiska förpliktelser eller har han tjänster han är skyldig andra?

Lojalitet: Var ligger hans lojalitet - hos klostret, folket eller något annat?

Mål: Vad driver honom i livet?
Kom ihåg att källorna ger dig verktyg och inspiration, men det är du som spelare som formar Broder Ansgars öde och personlighet.

Torsten Skogsfara
Skaldestycke
(Kom ihåg att källorna inte ger specifika instruktioner om hur man skriver ett "kväde". Här är ett försök baserat på vad vi vet om jägare från källorna):
Torsten, med båge i hand och blick så stadig, Vandrar genom skogen, varken skygg eller bradig. Han känner vindens suckar, ser spårens minsta tecken. Jaktens lagar han följer, visar respekt för naturens väsen.
Bakgrund

Börd: Torsten är född fri, i en liten stuga djupt inne i skogen.

Uppväxt: Hans barndom var präglad av skogens villkor och faror, men också av dess skönhet och rikedom. Han lärde sig jaga och överleva i naturen från tidig ålder.

Lärlingsår: Som ung blev han lärling till en erfaren jägare i trakten och lärde sig allt om att spåra, gillra fällor och hantera vapen.

Yrkesår: Nu försörjer sig Torsten som jägare, och hans kunskaper om skogen och dess invånare är vida kända.
Färdigheter

Jaga: Nivå 3. Specialiseringar: Spåra djur (Nivå 3), Gillra fällor (Nivå 2)1. Erfarenhetsnotis: Jägare.

Sikta: Nivå 2. Specialisering: Båge (Nivå 2)2.

Finna: Nivå 2. Specialisering: Orientera i skogen (Nivå 2)3.

Leka: Nivå 1. Specialisering: Klättra (Nivå 1)4.

Tala: Nivå 1. Specialisering: Lokala dialekter (Nivå 1)5.
Övrigt

Utmärkande drag: Uthållig (Nivå 1), Skarpsinnig (Nivå 1)6.

Anseende: Torsten är respekterad för sin kunskap, men en del tycker han är lite för tystlåten och hemlighetsfull.

Gäld och skuld: Han är skyldig den gamle jägaren som lärde upp honom en gentjänst.

Lojalitet: Torstens lojalitet ligger hos skogen och dess invånare, snarare än hos något rike eller härskare.

Mål: Han vill leva i harmoni med naturen och försvara den mot de som vill skada den.


Astrid är en fri kvinna som lever i en avlägsen skogstrakt. Hon är känd för sin skicklighet i jakt och sin kunskap om skogens hemligheter. Astrid är en ensamvarg men respekterad bland de få bosättningar som finns i området.
Färdigheter:

Jaga (4): Astrid är en mycket duktig jägare och har nivå fyra i basfärdigheten Jaga, vilket innebär att hon kan slå fyra tärningar när hon utför jaktrelaterade aktiviteter.

Specialiseringar: Inom Jaga har Astrid specialiserat sig på "Fällor (3)" och "Läsa spår (2)". Hon är en mästare på att gillra fällor och kan med lätthet följa även de mest svårtydda spår.

Erfarenhetsnotis: Astrid har erfarenhetsnotisen "Skogsbo (3)". Hon är född och uppvuxen i skogen och känner till dess hemliga stigar, gömställen och faror.

Släktklenoden:
Astrid bär en pilspets av järn i en tunn kedja runt halsen.Pilspetsen sägs ha tillhört en anfader som räddade sin by från en attack av rövare. Enligt legenden slogs anfadern med okuvligt mod och dödade den siste rövaren med just denna pilspets. Pilspetsen är mer än ett smycke för Astrid, den är en symbol för mod, styrka och beslutsamhet, egenskaper hon värderar högt.

Bakgrundshistoria:
Astrids far var jägare och lärde henne allt han kunde om skogen. Tragiskt nog dog han i en jaktolycka när Astrid var ung, och hon tvingades klara sig själv.Hon ärvde pilspetsen efter sin far, som i sin tur ärvt den i generationer.Astrid är stolt över sitt arv och bär pilspetsen med sig vart hon än går. Hon tror att den bringar henne lycka och skyddar henne från fara.

Kväde:
(Ett kort kväde som beskriver Astrid och hennes släktklenod)

I skogens djup, där skuggorna falla,
Går Astrid, jägarinnan, ståtlig och ralla.
Med båge i hand och pilspets av järn,
Hon ärvde modet, en brinnande härd.
Från fader till dotter, en historia att berätta,
Om styrka och mod, som ingen kan sätta.
I skogens hjärta, hon vandrar sin stig,
Astrid, jägarinnan, med pilspetsens stig.


Användning i spel:
Astrids bakgrund och släktklenod kan ge upphov till spännande äventyr och utmaningar.

Kanske hotas hennes skog av en mystisk ondska, och hon måste använda allt sitt kunnande för att skydda den?

Kanske leder pilspetsen henne till en bortglömd skatt eller ett farligt mysterium?
Möjligheterna är oändliga!
 
Last edited:
Top