Jag har den eminenta meriten att jag jobbat med aktieandel (dock ej som trader) på bl.a. Lehman Brothers och vi gjorde då världen största konkurs på 691 miljarder USD. Jag är inte längre aktiv inom den branschen, men det finns några grundläggande tips till oinsatta som vill spara i aktier som jag brukar nämna. Tror de flesta redan sagts i olika former men det skadar inte att upprepa dem.
1. Aktiehandel är ett nollsummespel (bortsett från alla avgifter), det någon vinner förlorar någon annan.
2. Nollsummespel är hasardspel så satsa aldrig mer än du har råd att förlora.
3. Vadslagningen på aktiemarknaden är baserad på förväntningar på framtiden. Ju mer/bättre information du har (om branscher, företag, etc.), desto bättre sannolikhet har du att förespå framtiden. Något du inte förstår dig på är alltid en jättestor risk.
4. Det finns väldigt många olika sätt att göra vadslagningar på aktiemarknaden. Om du inte förstår hur ett derivat (vadslagningsform) fungerar (t.ex. Optioner, Futures, Forwards, Swaps, CFD, etc. ) så köp dem inte.
5. Tidshorisonten för när du planerar att sluta spara i aktier påverkar hur du ska lägga upp ditt sparande. Ska du spara på lång sikt är det rimligt att ta högre risker, eftersom att tidigt få mycket kapital är en stor vinst och det finns mycket tid att återhämta sig från en tidig förlust. Ska du bara spara på kort sikt så borde du ta mycket mindre risker. Dessutom har det en stor påverkan på hur tex. förvaltningsavgifter kommer att påverka ditt sparande.
6. Diversifiera, men se till att det fortfarande är hanterbart. Det är som med allt annat dumt att lägga alla sina ägg i samma korg. Att t.ex. bara investera i små ryska IT-bolag är väldigt ensidigt och ensidigt innebär större risk. Försök investera i olika sektorer, länder och i företag av olika storlekar. Minst tolv olika aktier eller sex olika fonder i olika sektorer finns det en gammal regel som säger. Se dock till att de fortfarande är hanterbart, om du äger aktier i tusen företag, är det tusen företag att hålla koll på. Ett sätt att göra detta på utan att lägga ned mycket tid är att köpa breda indexfonder.
7. Om du köper fonder, titta på inte bara på tidigare resultat utan även förvaltningsavgifterna. Vissa fonder har väldigt bra resultat, eftersom de har förvaltats väldigt aktivt. Aktivt förvaltande kostar pengar och återspeglar sig i kostnaden för fonden. Det gäller att göra en avvägning mellan förväntad avkastning och förväntade kostnader. Någon nämnde LYSA här ovan och nu har jag inte läst det whitepaper som ligger bakom men jag har för mig att tanken är där att bland annat försöka hålla nere förvaltningkostnaderna. Roboten fördelar automatiskt dina pengar diversifierat i främst indexfonder med väldigt låga förvaltningsavgifter. Genom att slå samman alla kunders sparande kan de också förhandla till sig lite lägre förvaltningsavgifter. Det gör sparandet väldigt enkelt och med liten risk, men hur bra vinstmarginalen blir törs jag inte uttala mig i.