Om du säljer tjänster ja. Om du säljer varor behöver du aldrig F-skatt men många företag har det ändå som en slags kvalitetsstämpel.Om du behöver f-skatt eller ej handlar allra mest om antalet pesetas. Under en viss gräns kan det räknas som bisyssla.
Fast det du länkat till handlar om moms, och F-skatt har ingenting med moms att göra. Den som har F-skatt är skyldig att själv betala inkomstskatt, och egenavgifter ifall det är en fysisk person. Moms är en skatt på försäljning, inte överskott, och den följer en separat lagstiftning.Nej det verkar inte så. Det är mer när du ska börja redovisa vad du gör av pengarna, i alla fall utifrån vad jag förstår av denna sidan:
Turligt nog löper jag ingen risk överhuvudtaget att gå med vinst med min hobbyverksamhet någon gång snart… =DEn hobby karakteriseras av att den görs på fritiden, den är inte din huvudsakliga försörjning och du gör det inte på uppdrag av någon annan.
Av det du skriver ser det inte ut som om du har något vinstsyfte (det är inte din huvudsakliga försörjning) och du gör det inte på uppdrag av någon annan. Alltså bör rollspelsskapandet vara en hobby och inte en näringsverksamhet. Du ska då inte ha F-skatt.
Så länge du går med förlust behöver du inte redovisa till Skatteverket men den dagen du börjar gå med vinst (om den kommer), då ska du betala skatt på överskottet. Däremot ska du spara alla handlingar som hör till din hobby, framförallt därför att du kan "rulla" ditt underskott ett antal år framåt och göra avdrag för detta ifall du skulle gå med vinst.
När det gäller crowdfunding blir detta en intäkt i din hobbyverksamhet. Du gör avdrag med dina kostnader, blir det något över deklarerar du detta på en T2-blankett och betalar skatt på överskottet. Allt överskott är skattepliktigt så om du får "för mycket" så ska allt, oavsett summa, deklareras som överskott.
Toppen, väldigt bra info!Jag hörde av mig till Skatteverket innan jag drog igång min crowdfunder för Rotsystem, och då var kontentan ungefär: Så länge jag inte går plus på min hobbyverksamhet så är det lugnt, de bryr sig inte. Men från första kronan vinst (typ) så blir det krångel.
Enligt den här sidan gör de en utbetalning till kontot man anger när man skapar projektet. Jag har dock inte testat själv; jag använde Indiegogo och minns inte ens hur det funkade där…Men hur fungerar det rent praktiskt med pengar från kickstarter. Fakturerar man dom eller gör de bara en utbetalning?
Det är ett krav från kickstarter då?Jag tror, men är inte säker, att du behöver ett företag för att som svensk driva en kickstarter.
Det var så när jag startade första MB-kickern om jag inte minns fel, men det kan ha ändrats sedan dess.Det är ett krav från kickstarter då?
"Alla avgifter" här betyder ju dock inte eventuell moms, vinstskatt och allt såntJag tror, men är inte säker, att du behöver ett företag för att som svensk driva en kickstarter. Och ja, det trillar helt sonika in pengar på kontot du ställer in, med alla avgifter dragna och klara.
Vinsten = dina intäkter - dina kostnaderVad räknar man på för att avgöra utgifter/ inkomster? Om man jobbar 200 timmar med något och drar in 20 000, går man med vinst då?
Vad räknar man på för att avgöra utgifter/ inkomster? Om man jobbar 200 timmar med något och drar in 20 000, går man med vinst då?
Såvida du inte sätter upp någon slags företag där du ger dig själv lön för att skriva saker, gissar jag. Då utgår jag från att du kan dra av lönen du betalade dig själv. Men i gengäld måste du ju betala allt det där andra som har med företag och lön att göra så som arbetsgivaravgifter, sjukförsäkring, och skatt vad det nu är för andra saker man behöver ha koll på...Vinsten = dina intäkter - dina kostnader
Så svaret i ditt fall är: ja, om dina kostnader understiger 20 000
Om företaget är ett aktiebolag, ja, då kan bolaget betala ut lön till dig och lönen samt arbetsgivaravgifterna blir en avdragsgill kostnad. Om företaget däremot är ett handelsbolag, kommanditbolag eller enskild firma får du som ägare/delägare betala skatt på ett eventuellt överskott från verksamheten, men det är inte en lön eller en kostnad i verksamheten.Såvida du inte sätter upp någon slags företag där du ger dig själv lön för att skriva saker, gissar jag.
Well, utom att det vad jag förstått blir rätt drygt om man blir arbetslös och behöver stämpla. Enligt vad jag förstått måste den egna firman i princip ställas helt åt sidan om man ska få tillgång till den fulla arsenalen av hjälpmedel normala arbetslösa får.Bortsett från arbetet med att deklarera, så finns det ju ingen nackdel med att ha egen firma, F-skattsedel och MOMS.