Jag tror någon här, kanske var det @Genesis , som drev tesen att man ska strunta i alla appar och gimmickar och bara läsa, läsa, läsa? Har den åsikten vetenskapligt stöd?
en.wikipedia.org
Jag är inte 100% input-hypotesen-fan, men jag tycker att den är väldigt viktig och att läsa och lyssna bör vara den solida grunden i all språkinlärning.
Vad är ett bra sätt att putsa upp ett språk man kan på en väldigt låg nivå? Hur gör ni när ni lär er nya språk?
Om du har en väldigt låg nivå så funkar det ju inte att bara läsa (och lyssna) en massa, för du kommer att ha svårt att hitta material som du kan förstå tillräckligt väl för att det ska hjälpa. För att du ska kunna använda input-baserade metoder behöver du ha gott om material där du kan förstå hyfsat vad du läser eller hör baserat på kontexten, men som fortfarande innehåller ord och uttryck du inte är bekant med. Då kommer din hjärna att snappa upp dessa uttryck och med tiden lära sig dem.
Börjar du på en nivå som är relativt låg så funkar som sagt inte detta. Jag har inte använt Duolingo själv, men jag skulle inte rekommendera det som grunden i en språkinlärning. Det funkar bra som ett komplement och en kul grej, men du kommer inte att lära dig tyska genom Duolingo. Undvik också Rosetta Stone, som har rätt bra rykte bland folk som inte lärt sig språk, och dåligt rykte bland polyglotter. Guldstandarden heter Assimil. Deras kurser har allt du behöver. Text, audio, översättning, lite kommentarer om grammatik och liknande. Det är allt. Assimil är helt klart min heta rekommendation till alla som vill lära sig språk. Teach Yourself och Colloquial är också bra val, men jag skulle som sagt säga att Assimil är guldstandarden, inte minst för att de har ganska kompletta kurser med 100 matiga lektioner som tar dig upp till en hyfsad nivå där du kan börja jobba med tyskt material.
Ett annat bra tips är GermanPod101. Jag har inte använt denna, men jag har använt deras andra poddar (till och från för japanskan, till exempel), och de funkar bra. Väldigt bra som komplement till Assimil.
Sist men inte minst vill du skaffa dig Anki. Det är en app för memorering av vad som helst, men används framförallt av språkentusiaster. Den använder en SRS-metod (Spaced repetition System), som innebär att den minimerar mängden repetition du behöver göra och tar hand om schemaläggningen åt dig. Den visar dig ett antal kort och du får säga hur väl du klarar av dem. Kort du klarar av dröjer längre innan de visas igen. Kort du missar börjar om från början. Det finns massor av forskning på detta (sök på SRS). Det går att ladda ned färdiga lekar och det går att göra egna. Jag gör både och, men att göra egna kort baserat på materialet du använder bör premieras. Var försiktig med att lägga till alltför många kort på samma gång, för de dagliga repetitionerna växer snabbt.
Det är väl typ mina huvudtips. Jag har hur mycket som helst att säga om detta, så fråga gärna! Det här är ju min stora passion!