Grunderna i kryddning:
Salt - salta mycket, salta allt.
Socker - socker passar i nästan all mat. "Ska jag sockra köttfärssåsen!?" undrar du. Ja. Sockra ditt bacon.
Något surt - ofta kan det behövas något surt. Vinäger (balsamvinäger är bra eftersom det också är ganska sött) eller citrusjuice t.ex.
Citruszest - det är gott! Om du tänker "Det här är ganska gott, men det hade varit godare om det var lite mer fräscht?" Zesta i en citron eller lime. Det funkar i allt. Sallader, såser, grytor, etc. Sen står du där med en citron utan skal som du måste göra en drink av. Win-win.
En bra grunduppsättning kryddor i kryddhyllan (viktigast först?):
Oregano. Det är den bästa kryddan. Det skulle kunna vara så att det passar till allt (som är en sås).
Buljongtärningar är väldigt ocoolt (eftersom det är en kryddblandning, se nedan), men jag har det i nästan allt ändå. Koka ris, bulgur, couscous i buljong, det är inte dumt. Det finns de som säger att man kan göra sin egen buljong, och de har rätt! De säger också att det är enkelt och roligt, men där har de fel. Dessutom tar det supermycket plats i kyl/frys.
Spiskummin. Tex-mex? Indiskt? Nordafrikanskt? Bra krydda! Passar bra till kött (t.ex. en köttfärsbiff) men också vegetariskt och grytor.
Paprika. Du kan alltid byta ut "chili" mot paprika. Då kan du ha mer krydda och få mer smak utan att det blir för starkt. (sen kan du hotta till det med starka saker)
Andra örtkryddor. Basilika, timjan, rosmarin. Undvik dragon, det passar bra till vissa saker men väldigt dåligt till allt annat. Du kan stoppa alla i vilken sås som helst. Du kan definitivt stoppa i alla samtidigt i många fall.
Kanel, ingefära (och gurkmeja). Det är bra att ha, t.ex. för att göra "indisk mat", men också annat.
Lökpulver är ganska gott, det har ni andra rätt i.
Saker du kan undvika:
Cayennepeppar, chilipulver. Se paprika. Chili-flakes är ett undantag, det är något annat. Strö över chili-flakes vid servering.
Kryddblandningar. Det finns bra kryddblandningar och det finns dåliga kryddblandningar. De flesta är dåliga. Om den kommer i en burk som ser ut som en kryddburk är det inte OK, t.ex. "grillkrydda", det kan du göra bättre själv, här är ett recept (Santa Maria): Salt (46%), lök (19%), paprika (19%), svartpeppar, vitlök (5,0%), cayennepeppar (2,0%), ingefära. Hemligheten är alltså att det är ganska mycket salt i. Detsamma gäller t.ex. salladskrydda. Ja, det är ju salt i. Salta din sallad.
När jag ser tillbaks på listan ovanför så ser jag att alla kryddorna (möjligen utom ingefära och gurkmeja, och kanel bara ibland. Ett tag hade jag alltid kanel i...) passar utmärkt i t.ex. en köttfärssås.
Tips: Köp små förpackningar. Kryddor blir gamla och smakar då varken gott eller mycket. Det enda jag köper i större förpackningar är nog oregano.