I EDD var det iaf explicit att magiska vapen och rustningar måste vara av andra metaller.
Meh! Nu måste jag ju tillbringa helgen med att läsa igenom alla gamla regelböcker och se vad som egentligen gäller!
Kort svar: ja, så var det. Från EDD och framåt. Typ.
Jag rotade fram min gamla mapp med allting jag laddade ner från "Tiden innan Trudvang" och började kolla regelböcker. Jag har inte benkoll på alla olika utgåvor, så ber om ursäkt om jag inte följer etablerad namngivningskutym:
DoD 1982?
Först och främst vill jag bara lyfta fram att korrekt term för att det här är "Fantasi-rollspel" och skall förkortas FRS.
Det står ingenting alls om att magiska vapen inte kan vara av järn, eller att besvärjelsen "Vässa" inte skulle påverka järnvapen.
Det finns en paragraf som säger att magiker inte kan använda järnvapen eller rustningar (Annat än läder). Men en intressant detalj är att det finns en erata med längs bak som säger att det stycket skall strykas helt och hållet, och ersättas med att magiker kan använda vilken rustning de vill, men måste köpa den själv.
Det finns inga regler för vapen i olika material.
DoD 1985? ("tredje utgåvan")
Vi hoppar tydligen över andra utgåvan och går direkt på tredje. En intressant notering är att det finns halvhårda begränsningar på hur magiker kan förbättra sina färdigheter under spel. De finns ett tak, även om det går att knuffa lite på taket. Intressant angående diskussioner nu om att en viktig del av BRP är att det inte ska finnas sånna begränsningar =) Inte för att jag är för sånna begränsningar på något sätt!
Det fastslåss också att korrekt term för "dungeons" på svenska är labyrinter!
Det finns en paragraf som säger att en magiker inte kan använda magi om de har fysisk kontakt med järn.! Några få gram räcker! Pilar måste ha stenspets. Men utöver stenpilar som nämns i det stycket finns inget i reglerna om vapen av andra material.
Besvärjelsen "förtrolla vapen" säger inget om att det inte skulle fungera på järn
DoD Expert + Magibok
Det finns regler för olika material för vapen, och under "tillverka magiska föremål" nämns att alla magiker kan skapa magiska föremål, men det föremål som ska bli magiskt får inte innhålla några spår av järn (och måste vara helt perfekt).
Det finns även stycket om "Ingen fysisk kontakt med järn, några gram räcker." Även rost sägs här hindrar magi. Upp till SL vad "kontakt" innbär, men att bära rustning eller hålla i ett vapen av järn anges som exempel.
Besvärjelsen "Förtrolla vapen" nämner fortfarande inget om att den inte skulle påverka järn. Notisen om att tillverka magiska föremål är ett kapitel långt senare.
DoD 1987?
Mycket känner vi igen:
- Ingen fysisk kontakt. Några gram räcker.
- Förtrolla vapen - inga begränsningar angående material
- Inga regler för vapen och rustningar av andra material.
Dock en notis som säger "Ett magiskt föremål påverkas inte av järn i dess närhet men får själv inte innehålla något järn."
Jag noterar roat att boken raljerar lite om vad som är okej angående magiska föremål och skatter:
"Om varje rollperson har fem magiska föremål som vart och ett innehåller fem kraftiga besvärjelser har det gått för långt."
DoD Gigant (andratryckningen)
------------------------
Besvärjelsen Rost säger specifikt att den funkar på järn.
I övrigt ingen omnämning
DoD Samuraj
----------------------------
Ingen fysisk kontakt med järn. Några gram räcker.
Det står inget om magiska vapen i järn.
Förtrolla vapen finns och ska "fungera enligt grundboken", så säger i sig inget om järn.
Magiregelboken (1990?)
Mycket av formuleringarna känns igen, fast känns mer specifika och har fler exmepel:
Man kan inte kasta magi om man är i fysisk kontakt, eller innesluten i ett rum med järnväggar och tak.
Inga besvärjelser kan läggas i föremål som består av järn (fast vissa besvärjelser kan omforma eller påverka saker som innehåller järn).
Magikern är begränsad i hur många järnföremål (max ett halvt kilo) hen kan bära med sig även om det inte sker någon fysisk kontakt.
Därefter orkade jag inte titta i fler urgamla PDF:er =D Men det var en kul liten upptäcksfärd och den har gjort mig än mer övertygad om att Ligan är på helt rätt spår med sin utgåva (på det stora hela, i vart fall
!