En sak som borde kunna göra religioner intressanta är fluff. Genomtänkt, kreativt fluff grundat i kunskaper om riktiga religioner, levande och döda. Men jag tycker att det i praktiken ofta inte tillför så mycket där det spelar roll, vid bordet. Folk orkar inte lära sig en massa saker. Och spelare av idag är ju ofta ateister präglade av de stora monoteistiska religionernas take på religion, vilket lätt skapar en verfremdungseffekt, där fantasyreligionen istället för att skapa stämning upplevs som fjantig, komisk eller konstig.
En sak som jag tycker funkar för att i alla fall göra religion relevant vid bordet är när religionerna finns i spelmekaniken och skapar en samstämmighet mellan spelarnas och rollfigurernas mål.
I Pendragon har alla rollfigurer en religion, och varje religion har fem Traits, och har man 16+ i alla Traits så får gubben en spelteknisk bonus plus mer Glory. Spelaren kan alltså i ett ögonkast se vilka beteenden hens religion uppmuntrar på karaktärsbladet och agera efter det. Rollfiguren har samma kunskap och kan ha samma mål som spelaren, att agera efter sin religion och vinna Glory (som finns diegetiskt). Det gör att ett religiöst beteende på ett naturligt sätt kommer in i spelet. Utan att spelarna måste plugga en massa fluff.
I Stormbringer (äldre upplagor) fanns något som hette Elan. Rollfigurer kunde få Elan för att handla enligt Kaos, Lag eller Mellanmjölk. Man kunde få fördelar genom att använda sin Elan, Kaosgudarna kunde komma och hjälpa en eller Laggudarna kunde ge en utrustning som var bra (ett bredsvärd som alltid går 8 i skada). Det fanns rätt korta listor på vad som gav poäng och lösa riktlinjer för SL, det var inget som var svårt att komma ihåg. En spelare kunde alltså lätt se hur den skulle handla för att följa de tre livsåskådningarna och se vinsterna med det. Och en rollfigur mer eller mindre tvingades att förhålla sig till de här tre livsåskådningarna och hade (liksom spelaren) starka incitament att satsa på en av dem. Detta gör att Lag och Kaos på ett mycket naturlig tar plats vid spelbordet.