Den minns jag. Nu får den mig att inse hur meningslöst det är att skriva symboliska berättelser för barn. En vuxen inser att draken är en symbol för civilisationen. Ett barn tänker: "så ballt med en drake med många huvuden!"Den här gillade jag när jag var liten:
View attachment 10838
Jag vill minnas att tv-versionen gjorde det hyfsat tydligt, men så var jag nog 10 eller så när jag såg den.Den minns jag. Nu får den mig att inse hur meningslöst det är att skriva symboliska berättelser för barn. En vuxen inser att draken är en symbol för civilisationen. Ett barn tänker: "så ballt med en drake med många huvuden!"
Den fick vi högläst för oss i skolan. Först långt senare begrep jag att det är renodlad kommunistapologetik.Den här gillade jag när jag var liten:
View attachment 10838
Får man slira med reglerna och slänga in svenska tolkningar så måste jag varmt rekommendera Evan Storms radioteater av Bilbo från 1970. Mysigaste velour-fantasy-sagan någonsin! Tyvärr är den nästan omöjlig att få tag i, annat än med kriminella metoder.Tekniskt sett en svensk tolkning av ett utländskt verk men jag skulle vilja nämna
som svensk fantasy jag inte ses nämnas, i alla fall inte som fantasy
Kan ses på SVT play
Jag har läst, och tipsat andra om den här. Tydligen blev CJ och Edenborg osams under utgivinignen, så det blev hans enda bok på Vertigo.View attachment 10698
Inte sf/f men skräck, en bok som jag uppskattade och som jag bara hört mig själv och en vän peppa kring, är Fjärilen från Tibet av CJ Håkansson.
Lindbohm skrev även utopisk SF, som t.ex. Bevingaren.Dénis Lindbohm var litet av ett namn på åttiotalet, men ingen det pratas mycket om nu. Nihilistisk katastrof-SF som Domens stjärnor och Frostens barn kan gå att uppbåda på bibliotek eller antikvariskt.
Min far läste Resa på okänd planet högt för mig som liten. Sedan fortsatte han med Eduardo Galeanos Latinamerikas öppna ådror. Är fortfarande marxistiskt hjärnskadadSture Lönnerstrands Rymdhunden. En av få SF-böcker på det lokala folkbiblioteket när jag var barn, jag läste den flera gånger.
View attachment 10699
Sven Wernström skrev några sf-romaner för tonåringar på 1960-talet. Jag hade samtliga i min bokhylla anno dazumal. De har inte åldrats väl med sina underliggande marxistiska och antiamerikanska budskap.
1967 – Resa på en okänd planet
1968 – Rymdskeppets gåta (Pojkarnas julbok)
1969 – Destination Mars (Pojkarnas julbok)