Asiatisk pyttipanna. Otroligt gott och relativt enkelt att steka upp. Den här videon lärde mig hur man tillagade det. Som du säger, man kan slänga i lite vad som helst.Stekt ris
Stekt ris är också snabbt och enkelt på ett liknande tema: stek kallt överblivet ris från gårdagens middag på hög värme så det får lite färg. Har du lite överblivet kött/grönsaker från gårdagen slänger man ner dem efter att riset fått färg. Rör runt lite, och skjut allt åt sidan i stekpannan och knäck ner några ägg. När äggen börjar bli färdigstekta hackar man upp dem med stekspaden och blandar ihop allt med riset. Addera kryddar beroende på smak, man måste inte ha "asiatiska smaker", utan anpassa beroende på vad du hade för rester. Svartpeppar och kanske lite örter är gott. Tacokryddning funkar det med! Lite matlagning är det ju, men i praktiken är det bara att dumpa saker i en het panna och röra runt lite. Det behöver inte vara avancerat; bara ris, lite frysta ärtor, ägg och svartpeppar tycker jag är rena kalasmaten.
Har testat en del, inget för vår familj. Bra tips dock.Växtbaserade proteinkällor kanske?
Bra tankar. Varma mackor i mackjärn är det som går under namnet "klämmackor" hos oss. Fläskytterfilé är det mer fancy namnet på kotlett. Flankstek är strålande, det skall jag kolla efter!Kanske en variant men varma mackor i ugn eller i mack-järn.
Med lite mer ansträngning kan man göra egna chicken-nuggets (skära upp kyckling i bitar, panera och steka), god sallad till och kan köpa dipp.
Fläskytterfile (finns ofta svensk och på extrapris) kan marineras och ugnsstekas på massa olika sätt. Sen kan man ha massa saker till. Pommes och bea. Potatissallad (både majonäsbaserad eller fransk). Hasselback och rödvinssås. Smashed potatis och tzatziki.
Flap- eller flankstek är grymt god att grilla. Med en nudelsallad och asiatiska smaker (chili, ingefära, lime, osv) är det sjukt gott.
Cog.
Mycket bra, dessa skall vi testa. Tack!Ägg i alla sina former är också en bra och (jämfört med kött) billig källa till protein.
Omelett, Shakshuka, Quiche, Frittata (t.ex. en med potatis och svamp), fried rice, äggröra (klassisk, eller varför inte en ägg bhurji vilket är en indisk variant), pyttipanna osv.
Vi gillar Soldatens variant för detta. Riktigt riktigt god, speciellt om man tar lite för lite vatten i den.Ok! Min upplevelse är det motsatta. Gillar man den färdiga lika bra eller bättre är det ju toppen, då är det verkligen snabbt lagad mat.
Jättebra tips dessa! Stort tack, skall kolla på dem alla. Grytor, pulled pork etc kör vi ofta på helgerna under den svalare delen av året, men brukar tappa/välja bort under sommaren för vårt hus hanterar inte värme så bra (både själva byggnaden och de som bor i den...).Som variation till middagarna har vi arbetat in palak paneer i rotationen. Det är enkelt, smidigt och jättegott. https://zeinaskitchen.se/palak-paneer/ kanske behöver modda receptet där lite, men det funkar väl typ så. Sen äter vi skinkstek, ugnsbakade i lergryta en del. Gryta, kolaps eller chop suey på högrev on special occasions (för det har blivit svindyrt att äta nu för tiden). Mycket fläskytterfilé på olika sätt (bryn kanterna, sprätta den på mitten så att den "går upp" men inte delas helt, fyll med soltorkade tomater kantareller och riven ost och kör i ugnen en stund). Pastasallad med fetaost, mozarella, ägg och/eller räkor.
Kolla gärna charken i affären med, där brukar det oftast finnas grejer som är enklare att variera sig med, men det blir väl kanske lite för dyrt i längden.
Heh, ja det är säkert sant. Det jag är mest på jakt efter är variationer på kött. Vegetaiskt landar inte så bra i vår familj. Vissa Quorn-grejor har vi gillat och viss svamp, men det mesta annat GoGreen-artade... Asså, smaken är det egentligen inget fel på, men texturen faller oss inte på läppen.För att borra lite i ursprungliga frågan: önskas tips på rätter som innehåller protein i största allmänhet? Eller vegetariska alternativ? Eller rätter som ger samma välbefinnande som ”kött potatis och sås” utan att nödvändigtvis innehålla protein?
Jag är inte en dietist, men får känslan att om du käkar rejält med kött 25 dagar i månaden behöver du kanske inte ersätta in rätter med protein - du får i dig fullt tillräckligt ändå.
Ja, det är galet gott. Finns det någon god och lite billigare fisk? Vi lägger oftast 250-300 riksdaler på att käka fisk och det går väl an, men för många i familjen äter inte av det så då blir det lite sådär...Fisk är en härlig proteinkälla, framförallt på sommaren! Finns mycket kul att göra. Lax i ugn, fisksoppa, smörstekt tork, tonfiskröra etc.
Kött: oxssvans. Låt koka sönder länge i krossade/passerade tomater, lite vita stora bönor på det. Ljuvligt långlok!Heh, ja det är säkert sant. Det jag är mest på jakt efter är variationer på kött. Vegetaiskt landar inte så bra i vår familj. Vissa Quorn-grejor har vi gillat och viss svamp, men det mesta annat GoGreen-artade... Asså, smaken är det egentligen inget fel på, men texturen faller oss inte på läppen.
Så olika tips på lite mer "ovanligare" kött utan att det helt bryter banken skulle uppskattas mycket. Vi är sju i familjen och vi slog till med oxfilé i går när vi firade 19-årig bröllopsdag och... vi kan säga att även om vi inte har det på något sätt fattigt så kan vi nog inte heller vänja oss vid sådana målitder.
"Samma välbefinnande som kött, potatis och sås" låter intressant dock. Har du något som du kan rekommendera?
Jag brukar kolla fyndlådor med varor som går ut snart.Ja, det är galet gott. Finns det någon god och lite billigare fisk? Vi lägger oftast 250-300 riksdaler på att käka fisk och det går väl an, men för många i familjen äter inte av det så då blir det lite sådär...
Fisksoppor funkar ofta bra med enklare vitfisk (fryst är inga problem).Ja, det är galet gott. Finns det någon god och lite billigare fisk? Vi lägger oftast 250-300 riksdaler på att käka fisk och det går väl an, men för många i familjen äter inte av det så då blir det lite sådär...
Håller helt med - kombinationen av besvär med hur pass bra köpeärtsoppa är gör det mindre meningsfullt.Varje gång jag gör ärtsoppa så känner jag att det inte var värt det jämför med att bara köpa en färdigförpackad motsvarighet för 10 spänn.
Det finns en del riktigt bra tofu-rätter, särskilt Mapo Tofu.Har testat en del, inget för vår familj. Bra tips dock.