Jag tror att man ska akta sig för att använda termer som "extremt positivt" när man pratar om folkmord. Det ger en lite dålig smak i munnen. Historiska förlopp är komplexa, och konsekvenserna, som i det här fallet, fortsätter långt in i våra dagar. Långt ifrån alla av dessa är positiva, och kanske är många av dem värre än aztekernas övergrepp? En nyktrare syn på aztekernas välde är att det mycket riktigt, som i princip alla imperier i alla tider, byggde på att underlydande genom hot och våld, hölls i schack. Inklusive spanjorernas egna imperium.Det var extremt positivt att aztekerna förlorade - låt oss inte gå vilse i antikolonialism här, aztekerna var värre än det mesta som går att föreställa sig (och var själva de lokala imperialisterna). Och de förlorade för att de hade terroriserat, mördat, torterat och massakrerat sina grannar så länge de kunde, och de grannarna hjärtans gärna hoppade på möjligheten att störta dem
Wikipedia: ’In 2018, medieval scholar Michael McCormick nominated 536 as "the worst year to be alive"’Vulkanutbrotten på 530-talen som förmörkade solen i åratal har jag alltid tänkt vore en fin fond för spel. Vi snackar liksom Mörk Borg IRL. Jorden går under, människans sista tid är nu. Fanatism, svält, krig, sjukdomar och Guds vrede. Lägg dessutom till Bysantiska rikets maktapparat och förfall, Konstantinopel och hotet från barbarer och du har den bästa settingen du kan tänka dig!
Tja, jag skulle även säga att det var extremt positivt att nazisterna förlorade, trots att tyskarna utsattes för vad som är som minimum i gränslandet för folkmord som en konsekvens av det och trots att stora delar av Europa hamnade under kommunistiskt förtryck i årtionden efteråt. Det betyder inte att jag är för de konsekvenserna heller.Jag tror att man ska akta sig för att använda termer som "extremt positivt" när man pratar om folkmord.
Ca 80% av Sydamerikas ursprungsbefolkning strök med iom européernas intåg. Men jag tycker att det är osmakligt att ställa folkmord mot folkmord. Som sagt, jag ville mest utvidga perspektivet. Att färga historien ideologiskt är vanskligt. Jag föredrar fakta.Tja, jag skulle även säga att det var extremt positivt att nazisterna förlorade, trots att tyskarna utsattes för vad som är som minimum i gränslandet för folkmord som en konsekvens av det och trots att stora delar av Europa hamnade under kommunistiskt förtryck i årtionden efteråt. Det betyder inte att jag är för de konsekvenserna heller.
Aztekerna var rätt exceptionella även med historiska grymheter som måttstock. Under en lång period ritualmördade man tiotusentals människor av en befolkning på kanske sex miljoner i Mexiko årligen - siffran kan lätt bli en procent eller två av befolkningen varje år. I årtionden i följd - demografiskt måste det ha varit en av de vanligaste dödsorsakerna i Mexiko.
Har läst någon spekulation om att myten om Fimbulvintern byggde på nordbornas upplevelser åren efter de där vulkanutbrotten.Vulkanutbrotten på 530-talen som förmörkade solen i åratal har jag alltid tänkt vore en fin fond för spel. Vi snackar liksom Mörk Borg IRL. Jorden går under, människans sista tid är nu. Fanatism, svält, krig, sjukdomar och Guds vrede. Lägg dessutom till Bysantiska rikets maktapparat och förfall, Konstantinopel och hotet från barbarer och du har den bästa settingen du kan tänka dig!
Fullständigt överväldigande sjukdomar som ingen faktiskt hade någon kontroll över. Det var oundvikligt så fort kontakten med européerna uppstod.Ca 80% av Sydamerikas ursprungsbefolkning strök med iom européernas intåg
Ja, det sägs det och är ju en tilltalande tanke men vill minnas att den är debunked. Oavsett så är det ju mumma för rollspel med apokalypser, uppenbarligen. Lägger man till religiös fanatism så är det en bubblande häxkittel.Har läst någon spekulation om att myten om Fimbulvintern byggde på nordbornas upplevelser åren efter de där vulkanutbrotten.
Om jag inte missminner mig är det här en av de många sakerna som Mikael Ludenfot avhandlar?En väldigt intressant händelse hittar vi i Munster, 1534. Ideologiskt kan man dessutom göra rätt mycket kul av det. Proto-kommunism och fanatism:
Münster rebellion - Wikipedia
en.m.wikipedia.org
Upproret i Münster är ett av mina favoritrollspel. Jag har dock tyvärr aldrig lyckats bli profet. Titta förbi i Indierummet på nästa GothCon så lirar vi!En väldigt intressant händelse hittar vi i Munster, 1534. Ideologiskt kan man dessutom göra rätt mycket kul av det. Proto-kommunism och fanatism:
Münster rebellion - Wikipedia
en.m.wikipedia.org
Alltså, det var ju inte en moralisk straffexpedition som orsakade detta. Det var helt vanlig girighet.Fullständigt överväldigande sjukdomar som ingen faktiskt hade någon kontroll över. Det var oundvikligt så fort kontakten med européerna uppstod.
What!?!? Finns detta?Upproret i Münster är ett av mina favoritrollspel. Jag har dock tyvärr aldrig lyckats bli profet. Titta förbi i Indierummet på nästa GothCon så lirar vi!