Slunga kokta penne eller rigatoni (eller liknande pasta) i lite olivolja och salt. Sprid ut dem på en plåt (du vill ha dem utspridda, som pommes), strö över finriven parmesan och grattinera i en riktigt het ugn. Du vill få dem lite knappriga på ytan utan att de blir stenhårda.
"Klyftpotatis", men istället för potatis kör du på palsternacka, jordärtsskocka, kålrot, morötter, rödbetor. Lite olja/smör, rejällt med salt. Dessa tenderar att bli klara och bränna lite snabbare än potatis.
Vitlöksbröd på grillen. Pensla med olivolja, grilla, gnugga med krossad vitlök och ge dem en liten stund till (har du på vitlöken på en gång tycker jag den bränner innan brödet blivit tillräckligt frasigt).
Bönor: fräs hackad lök, hackad chili (och/eller hackad paprika om ni vill hålla nere hettan), vitlök och riven morot i olivolja eller smör. Rör ner dina favoritbönor (bered dem till "ätbara" om du använder torkade, själv kör jag från burk eller kartong). Krydda på med dina favoritkryddor (jag gillar chilipulver, rökt paprikapuler, spiskummin, svartpeppar, etc). Häll över lite krossade tomater och ditt val av ketchup, BBQ-sås, HP-sås, Worcestershiresås, fisksås. Jag brukar ta lite ketchup och BBQ-sås. Mängd beror på hur söt du vill ha det. Koka ihop till önskad konsistens (både på såsen, och på grönskarna. Späd med vatten vid behov).
Coleslaw: grunden är finstrimmlad kål (vit/röd/annan), strimmlad rödlök, riven morot. Om du kramar kålen med handen några gånger så mjuknar den, om du tycker "rå kål" är lite för knaprigt. Rör ner majonäs/yogurt/grädfil/creme fraiche. Smaksätt med dijonsneap, pressad lime/citron, vinäger (äppelcider), eller olika kryddor så som currypulver. Föredrar du lite sötare sallader (eller bara vill ha omväxling) tillsätt rivet äpple, rivet päron, krossad ananas, russin. Jag gör ofta en stor bytta "grundslaw" som jag sen tar ifrån och smaksätter allt eftersom under veckan för minimal prepp.
Ajvar relish är gott som sås till grillat. Jag köper färdig på burk, och brukar blanda ner lite extra riven vitlök och lite gräddfil.