Vad kallas Ringen arkitektoniskt?

Poromaa

Veteran
Joined
3 Jul 2016
Messages
100
Jag pysslar med ett äventyr där jag med förhoppning om gravitationsinriktad dramatik tänkte låta en struktur som Ringen på Stockholms central löpa genom ett par våningsplan. Men vad kallas detta arkitektoniskt? Nog måste det finnas tjusigare termer än ”den runda öppningen i golvet” att ta till? Känner ingen arkitekt och har ingen lycka med mina sökningar, någon som vet?
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,997
Location
Rissne
Jag tänker att det helt enkelt, med risk för att använda en kanske något akademisk term, är ett s.k. hôl.
 

damogn

Veteran
Joined
4 Feb 2018
Messages
192

Hägerstrand

Tror fortfarande på 7WA
Joined
2 Dec 2022
Messages
1,308
Cirkulära fönster i tak eller väggar kallas för Oculus.
Det är ju egentligen något annat, men om det är till ett äventyr kan man kanske komma undan med oculus-schakt (eller typ ”cirkulärt våningsschakt” om det är förklarande text)
 

Froste

Veteran
Joined
17 Oct 2019
Messages
161
Apertur? Eller om vi kan hitta på nya termer, så tycker jag att det är självklart att man går upp och ner i annuladen.
 

Zire

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
3,111
Location
Umeå
Ja, det var svårgooglat. Men även om man hittar något så är väl risken ganska stor att spelarna ändå inte känner till begreppet. Dessutom är det väl ändå inte så dumt att beskriva vad de ser med flera ord istället?
 

Tarsus

Warrior
Joined
24 Jan 2022
Messages
298
Släpper öppningen in dagsljus, till exempel genom ett takfönster högst upp i schaktet?
 

vije

Warrior
Joined
21 Jan 2017
Messages
258
Schakt (som i ljusschakt) är bra men kan ge fel associationer. Ljusgård är en arkitektonisk (av mig godkänd :) ) term. Det förutsätter ju dock i princip att det finns fönster högst upp, men behöver inte i min mening. Innergård funkar också men är kanske inte lika rätt som ljusgård.
Galleri brukar jag använda flitigt, men oftast i fantasy-settingar då med pelare osv. ”Galleri runt en öppning” typ.
 

Poromaa

Veteran
Joined
3 Jul 2016
Messages
100
Wow, tack för alla svar och förslag. Ett takfönster passar inte riktigt i sammanhanget Tarsus men å andra sidan verkar ju ljusgård enligt vije vara gångbart även utan sådant. Själva strukturen jag har i åtanke är väldigt lik den på bilden damogn postade och som gammal Massive Attack fan hade mezzanin gärna fått vara lösningen. Funderade likt Cybot kring atrium och då golvytan kring hålet i detta fall är betydligt mindre än på Stockholms central kunde vid närmare eftertanke något i stil med ”ett atrium i X våningsplan” vara tänkbart. Å andra sidan:
Men även om man hittar något så är väl risken ganska stor att spelarna ändå inte känner till begreppet. Dessutom är det väl ändå inte så dumt att beskriva vad de ser med flera ord istället?
Det ligger förmodligen mer än lovligt i detta. ”Cirkulärt våningsschackt” leder tankarna åt rätt håll Hägerstrand, även om Krank förstås har rätt i att ”Hôl i gôlva” eller likande har en viss klang.

Stort tack, alla.
 

Tarsus

Warrior
Joined
24 Jan 2022
Messages
298
Vad är det förresten för byggnad och vad är syftet med öppningen mellan våningarna? Är det meningen att mörkeralvernas furstar ska kunna stå och titta ner på sina slavar medan de slåss till döden för deras nöjes skull, eller är det ett sätt att snabbt ta sig mellan olika våningar på en rymdstation om den artificiella tyngdkraften slutar fungera?
 
Top