Mutant År noll: Metaplott

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,185
Location
Ereb Altor
Jag försöker läsa in mig på metaplotten i Mutant: År noll. Jag är inte så intresserad av själva kampanjerna utan mer lore. Det tycks som att År noll hänger fint ihop med Undergångens arvtagare. Så det är mitt främsta perspektiv. I synnerhet är jag intresserad av de olika titanmakterna; Elysium, Mimer och Noatun.

Tråden är alltså en fet spoiler!
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,185
Location
Ereb Altor
Så, vad vet vi om Titanmakterna?

Elysium
Den här har vi bäst koll på, såklart tack vare kampanjen och i synnerhet Nordholmiamodulen. Det var i E4 som Eden låg, där djurmutanterna skapades. Hydran hade väl också sitt ursprung i E4? (den har det i min kampanj iaf, vilket gör dess...affärer...med Skarprättarna lite mer intressant.

Mimer
Jag har inte och har inte läst Ad Astra så vet inte så mycket om dessa.

Noatun
Jag har läst Maskinarium men det är rätt lite info ändå.

Frågor:
  • Hur/när/var/varför skapades psimutanterna?
  • Finns det fler aktiva eller pseudoaktiva enklaver? En hyfsat pigg AI räcker.
  • Finns det upptinade från andra enklaver?
 

Oscar Silferstjerna

Årets örebroare
Joined
28 Nov 2006
Messages
2,725
Location
Nirvana
Så, vad vet vi om Titanmakterna?

Elysium
Den här har vi bäst koll på, såklart tack vare kampanjen och i synnerhet Nordholmiamodulen. Det var i E4 som Eden låg, där djurmutanterna skapades. Hydran hade väl också sitt ursprung i E4? (den har det i min kampanj iaf, vilket gör dess...affärer...med Skarprättarna lite mer intressant.

Mimer
Jag har inte och har inte läst Ad Astra så vet inte så mycket om dessa.

Noatun
Jag har läst Maskinarium men det är rätt lite info ändå.

Frågor:
  • Hur/när/var/varför skapades psimutanterna?
  • Finns det fler aktiva eller pseudoaktiva enklaver? En hyfsat pigg AI räcker.
  • Finns det upptinade från andra enklaver?
Nu har jag inte alla detaljer i färskt minne, men eftersom jag skrev en del av infon om titanmakterna (ett ord som jag för övrigt bidrog med) borde jag kunna säga något.

Idén var alltså att titanmakterna fortfarande existerar och är i lågintensiv konflikt med varandra. Elysium (och en del allmänt om titanmakterna) beskrivs en del i Genlab Alfa medan en zonsektor (oljefältet) som Noatun kontrollerar finns med i zonkompendiet Det döda blå (en patrull klonsoldater sköter de delvis övergivna oljeriggarna). Man får i övrigt inte veta så mycket om Noatun, men en logo finns i alla fall med. Har denna titanmakt resurser nog att kontrollera ett oljefält borde de också finnas på fler platser på markytan. Rimligen har de åtminstone någon typ av bas (bunker?) med resurser och någon typ av ledning. Kanske på Svalbard, Island eller Färöarna?

Jag vill minnas att det finns någon systeranläggning till Genlab Alfa (Genlab Omega?). Alla typer av djurmutanter finns ju inte med i Genlab Alfa. Tror att detta nämns i något zonkompendium. Vill även minnas att jag i Genlab Alfa nämner att Elysium även byggde någon enklav på havsbotten (i Östersjön, tänkte jag mig). Hur detta hänger ihop med handelsrepubliken Gotlands senare upprättande är, antar jag, öppet för tolkning. Järnringen är en gruppering även i Mutant År Noll och beskrivs i zonkompendiet som väl heter Hotell Imperator.

Min tanke med titanmakterna var initialt att de alla hade någon typ av ideologi och hemlig agenda. De var ungefär som Weyland Yutani i Alien. Många av detaljerna ändrades sedan under arbetets gång, så jag minns inte exakt vad som tillkom. Men kopplingarna till MUA blev i alla fall fler. De var inte självklara från början. I en mer omfattande metaplott borde konflikten mellan titanmakterna finnas med på något sätt. Ett sätt att gestalta skillnaderna mellan dem är att ge dem olika typer av resurser i form av teknologi, experiment, baser och trupper.
 
Last edited:

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,185
Location
Ereb Altor
Idén var alltså att titanmakterna fortfarande existerar och är i lågintensiv konflikt med varandra. Elysium (och en del allmänt om titanmakterna) beskrivs en del i Genlab Alfa medan en zonsektor (oljefältet) som Noatun kontrollerar finns med i zonkompendiet Det döda blå (en patrull klonsoldater sköter de delvis övergivna oljeriggarna). Man får i övrigt inte veta så mycket om Noatun, men en logo finns i alla fall med. Har denna titanmakt resurser nog att kontrollera ett oljefält borde de också finnas på fler platser på markytan. Rimligen har de åtminstone någon typ av bas (bunker?) med resurser och någon typ av ledning.
Grymt! Det är precis så jag använder dem i min kampanj! Senaste spelmötet avslöjade AI:n Minerva för att RP att "kriget är inte över!" och de svarade förvirrat, "vilket krig?".

Noatun har en enklav på havets botten, Mechatron-7, som helt drivs av autonoma robotar. Men nu undrar jag om inte Vrååålet (från Pirit) är en av Noatuns oljeborrare. Det döda blå har jag någonstans! Får gräva i den.

Jag vill minnas att det finns någon systeranläggning till Genlab Alfa (Genlab Omega?). Alla typer djurmatanter finns ju inte med i Genlab Alfa. Tror att detta nämns i något zonkompendium. Vill även minnas att jag i Genlab Alfa nämner att Elysium även byggde någon enklav på havsbotten (i Östersjön, tänkte jag mig). Hur detta hänger ihop med handelsrepubliken Gotlands senare upprättande är, antar jag, öppet för tolkning.
Ja, jag har tänkt i de banorna. Elysium...3? nämns redan i MUA som en undervattensenklav, men det var väl aldrig mer än så. Fler genlab känns givet!

Min tanke med titanmakterna var initialt att de alla hade någon typ av ideologi och hemlig agenda. De var ungefär som Weyland Yutani. Många av detaljerna ändrades under arbetets gång, så jag minns inte exakt vad som tillkom. Men kopplingarna till MUA blev i alla fall fler. De var inte självklara från början.
Hotel Imperator nämner att MIMER verkar ha skapat PSI-mutanterna (som arvtagare), vilket då skulle förklara varför Elysium (och Skarprättarna) har en nedärvd misstänksamhet mot dem, bortsett från att det är rent allmänt är läskigt med psioniker. Annars tycks mest skillnaden mellan dem vara geografisk, vilket är lite tråkigt. Agenda/ideologi låter bättre. Att kolonisera rymden är iofs absolut ideologiskt. Eller kan vara iaf.
 

Oscar Silferstjerna

Årets örebroare
Joined
28 Nov 2006
Messages
2,725
Location
Nirvana
Ytterligare en detalj som jag bidrog med är att konceptuellt skilja mellan olika typer av bebodda zonsektorer. Förutom arkerna finns det även revir, robotbaser och (åtminstone initialt) samfund (som befolkas av flera olika klasser). Möjligen var samfund en union av flera bosättningar. Jag minns inte vad som till slut kom med i det utgivna materialet. Min tanke var att Pyri från början bara var ett av flera rivaliserande samfund. Grisrepubliken som jag postade om i en annan tråd var ytterligare en. Mer övergripande tänkte jag mig att det fanns en förhistoria (till MUA) där människan inte var så dominerande. Detta bör delvis (ganska mycket) ha med titanmakterna att göra.

Jag tänkte mig också att enklavfolket byggde en särskild typ av bosättningar på markytan. Basläger, tror jag att de kallades. Vet inte om de kom med i det tryckta materialet. Men baslägren bör vara direkt kopplade till titanmakterna (åtminstone Elysium men kanske även ytterligare någon?). Ett basläger är en sorts militärläger/flyktingläger med fordon och högteknologi, men säkert också olika problem (resursbrist, konflikter, tyranniska ledare etc). Baslägren skulle också kunna stå i förbindelse med underjordiska depåer (bunkrar?), som titanmakterna kontrollerade. Min tanke var att de underhölls med tungt beväpnade lastbilskonvojer (att köra eller stoppa dem var en typ av uppdrag). De hyfsat funktionsdugliga vägarna (förmodligen delvis underjordiska) tänker jag är centrala för titanmakternas hantering av de sinande resurserna.

Jag skissade på ett helt Mad Max-aktigt koncept kring just vägar, konvojer och fordon. Tanken var att Zonen skulle kompletteras med Vägen (en annan typ av sandbox) och att det skulle finnas ett system för vägsektorer (garage, depåer, tunnlar, motell etc.) och vägmöten (mc-gäng, bensinhandlare, karavaner, flyktingar, vägrövare etc). Vägen-konceptet klaffade inte riktigt med lösningen en låda för varje klass, men jag tror åndå att Vägen hade funkat lika bra som Zonen.
 
Last edited:

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,185
Location
Ereb Altor
Ytterligare en detalj som jag bidrog med är att konceptuellt skilja mellan olika typer av bebodda zonsektorer. Förutom arkerna finns det ju även revir, robotbaser och (åtminstone initialt) samfund (som befolkades av flera olika klasser). Möjligen var samfund en union av flera bosättningar. Jag minns inte vad som till slut kom med i det utgivna materialet. Min tanke var att Pyri från början bara var ett av flera rivaliserande samfund. Grisrepubliken som jag postade om i en annan tråd var ytterligare en. Mer övergripande tänkte jag mig att det fanns en förhistoria där människan inte var så dominerande. Det borde ju ha delvis med titanmakterna att göra.

Jag tänkte mig också att enklavfolket skulle bygga en särskild typ av bosättningar på markytan. Basläger, tror jag att de kallades. Vet inte om de kom med i det tryckta materialet. Men baslägren bör vara direkt kopplade till titanmakterna (åtminstone Elysium men kanske även ytterligare någon?). Alltså en sorts militärläger med fordon och högteknologi, men säkert också olika problem (resursbrist, konflikter). Baslägren skulle också kunna stå i förbindelse med underjordiska depåer (bunkrar?). Min tanke var att de underhölls med tungt beväpnade lastbilskonvojer (att köra dem var en typ av uppdrag).
Det ligger helt i linje med hur jag har tänkt mig tiden innan Pyri blev den dominerade makten. Jag har ju alltid tyckt att de varit för dominerande med lite för effektiv centralmakt.

Både Poirot och Nordholmia kan ju anses vara begynnande "samfund" som med tiden inlemmades i Pyri. Även flera av motormarodörernas klaner kan ha haft en liknande bakgrund. I min kampanj har Grevskapet bildats, vilket är grevinnan Biörnstiernas egna domäner.
 

Oscar Silferstjerna

Årets örebroare
Joined
28 Nov 2006
Messages
2,725
Location
Nirvana
Det ligger helt i linje med hur jag har tänkt mig tiden innan Pyri blev den dominerade makten. Jag har ju alltid tyckt att de varit för dominerande med lite för effektiv centralmakt.

Både Poirot och Nordholmia kan ju anses vara begynnande "samfund" som med tiden inlemmades i Pyri. Även flera av motormarodörernas klaner kan ha haft en liknande bakgrund. I min kampanj har Grevskapet bildats, vilket är grevinnan Biörnstiernas egna domäner.
Ja. Jag jämför med verklig historieskrivning där segrarna skriver historien. Det finns då ofta en annan, bortträngd bild av det förflutna. Förlorarnas historia. Tänker exempelvis på de (från Sudet och Polen) fördrivna tyskarna och deras öden efter kriget. De fördrivnas historia har åtminstone delvis dokumenterats, men hamnar ofta i skymundan, trots att det handlar om flera miljoner människor. (För de eventuellt bokstavligt inriktade: jag försvarar alltså inte Nazityskland, utan reflekterar mer över vad som dominerar beskrivningarna av andra världskriget och dess efterspel.) Motsvarande kan även gälla bilden av de olika titanmakterna - och av allt fokus på Skarprättarna och Pyri. Vad händer om man istället skriver exempelvis rubbitarnas eller motormarodörernas historia?

Jag är för övrigt fascinerad av sådant som inte nämns i historiska översikter. Det är mer än vad man kan tro! Ofta är orsakerna till förbiseendet banala - någon tongivande person skriver något som bara är halvsant eller ofullständigt och sedan traderas detta vidare av andra som ogärna vill stöta sig med en auktoritet. Till slut uppfattas traderandet av vissa uppgifter som en etablerad sanning. Att grundligt ifrågasätta något sådant kräver ofta många källor och ett grundligt detektivarbete.

Den här kritiska utgångspunkten kan man förstås också leka med i ett rollspel - låt annat ingå i kronologin! Det som var känt tidigare är bara delvis sant. Det fanns en gång någon annan, något annat och ett helt annat förlopp. Allt kunde ha utvecklat sig på ett annat sätt och då hade istället det vi idag uppfattar som det centrala hamnat i bakgrunden. Att skriva historia är att tolka det förflutna. Och en tolkning kan alltid ersättas av andra tolkningar, vilket åtminstone för mig är kreativt.
 
Last edited:
Top