Nekromanti Ärvda Titlar

Musashi

Veteran
Joined
7 May 2003
Messages
59
Location
Göteborg
Hur ärvs de adliga titlarna??

t. ex En greve som får barn, detta barn blir då en ädling såvida han inte tilldelas någon titel. Men om ädlingen utan titel får barn med en ädling utan titel blir då barnet en ädling eller blir det en vanlig invånare.
 

Yvian

Warrior
Joined
22 Dec 2002
Messages
252
Location
Min borg i Consaber, på Uriens högland nära Narekh
En faders titel ärvs av den förstfödda sonen. Hur det är med eventuella nästkommande söner ver jag faktiskt inte... man kan väl tänka sig att man får en adelstitel som är steget längre ner då... Samma sak gäller döttrar. Fast fadern kan välja att vem som ska få ärva hans titel, liksom han kan bestämma över allt annat som han "äger".
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
"Hur ärvs de adliga titlarna??"

I första hand enligt primogeniturprincipen inom äktenskapet. Det vill säga, äldsta levande sonen född inom lagligt äktenskap får titeln. Äktenskap är egentligen inte till för att två personer älskar varandra, eller för att de ska kunna ha sex utan synd. Äktenskapet är i första hand till för att säkra arvsrätten.

Det innebär att om greven gifter sig med en bondtös (åkej, vi antar att det händer, även om det är totalt knas) och får kottar så anses kottarna vara fullvärdiga arvingar. Oftast så blir tösen grevinna också genom äktenskapet. Om en grevinna gifter sig med en bonddräng (vilket är ännu löjligare) så gäller samma sak där, med undantag av att drängen inte får någon grevetitel. Han förblir ofrälse och kan möjligen tituleras "grevinnegemål".

Sedan blir det luddigt och beror på land och lag. Tar vi Consaber som exempel så händer ungefär följande: om en greve gökar runt med en bondtös utanför äktenskapet och de får kottar därav, så anses kottarna vara ofrälse och oäktingar. Tösen kommer att bli mobbad som få så länge som pappa greven håller sig borta, och kottarna kommer att bli ännu mer mobbade, varande oäkta ungar till en löpsk hynda. I princip så kommer tösen att anses vara föga bättre än en prostituerad och ungarna är ungar till en hora. Detta beror helt och hållet på att lagen i Consaber inte ger utomäktenskapliga ungar några som helst arvrätter, och för att utomäktenskapligt sex är jefligt fel enligt Daaks lära. Pappa greven kommer dock att anses som viril och manlig.

En grevinna i motsvarande situation kommer att hamna i en helt annan situation. Förutom att det är hon som sitter med utomäktenskapliga ungar så anses hon vara en skam för adeln i Consaber. Hon kommer inte att fråntas sina titlar, men hon kommer å andra sidan bli stenhårt utfrusen. Bonddrängen kommer återigen att anses som viril och manlig.

Det finns en möjlighet till bättring: om pappa greven erkänner sin utomäktenskapliga avkomma och utnämner denne till sin arvinge så blir denne legalt sett en potentiell arvtagare. Sådana utomäktenskapliga men erkända kottars arvsrätt hamnar dock efter alla barn som avlats inom äktenskapet, även om de inom äktenskapet råkar vara yngre eller till och med av fel kön. De erkänns dock som adliga.

Detta är normalt inte retroaktivt: en greve som spänner på en bondtös och får en son med henne, och sedan gifter sig med tösen och skaffar fler kottar, kommer att upptäcka att sonen som föddes före äktenskapet körs förbi i arvsrätten och hamnar efter alla kottar som skapas inom äktenskapet, även om mor och far är desamma.

Har man väl erkänts som adel så är det ingenting som kan tas ifrån en. Den kommer att föras vidare till nästa generation helt automagiskt. Det innebär att om en ädling utan titel gör barn (legalt sett, dvs inom äktenskapet) med en annan ädling så blir även barnet en ädling. Det innebär också att en adelstös ungar blir adliga, även om pappa är ofrälse. Och det innebär att om en ädlings oäkting erkänns så blir även oäktingen adlig.
 

Ceram

Hero
Joined
2 Aug 2003
Messages
883
Location
Göteborg
Följdfråga {[OT]}

Vad kallar man alla dessa adelsmän som inte har någon titel? I mina kampanjer brukar de mest knata runt och kallas Adelsmannen/Adelsdamen finns det andra bra benämingar?
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Re: Följdfråga {[OT]}

"Vad kallar man alla dessa adelsmän som inte har någon titel?"

"Herr" eller "Fru" följt av namn. "Sir" funkar fint, liksom "min herre/min fru/min dam". Unga adliga kan kallas "junker" eller "unga fröken". "Ers nåd" är lagom smörigt, och "ädle herre/ädla fru" är snudd på för smörigt. Det finns en massa mer tilltal på sidan 61 i Consaber.

Och nej, de har ingen formell titel. De är helt enkelt bara adliga.
 

hraufnir

Swordsman
Joined
25 Sep 2003
Messages
772
Location
Luleå
I ett försök att pressa krilles tankeförmåga ytterligare (pah) så kommer nu givetvis följdfrågan.
Om en adelsman av valfri rang saknar hustru och barn, utomäktenskapliga som inomäktenskapliga... och inser att han snart kommer att dö. Kan han då skriva ett testamente där hans titel samt bla. bla. bla. (inklusive grisar och höns) går över till hans barndomsväns duglige son Riddar Ansgar? Självklart tillkallar han en någorlunda duglig magiker som förseglar detta testamente så att det endast kan öppnas efter hans död och då visas upp som giltigt... Är det överhuvudtaget en möjlighet på någon plats i Mundana?
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
"Kan han då skriva ett testamente där hans titel samt bla. bla. bla. (inklusive grisar och höns) går över till hans barndomsväns duglige son Riddar Ansgar? Självklart tillkallar han en någorlunda duglig magiker som förseglar detta testamente så att det endast kan öppnas efter hans död och då visas upp som giltigt..."

Titlar kan endast ärvas av bröstarvingar (dvs kottar eller ens kottars kottar). Däremot kan allt annat testamenteras bort, men om inte eventuella bröstarvingar får sin lagliga del så kan dessa bestrida testamentet. Det vanligaste är dock inte att folk får ärva, utan att kyrkan får ärva. Det är ju en schysst donation till kyrkan när man dör, så det räknas på pluskontot för biljetten till himmelriket.
 

Pendragon

Swashbuckler
Joined
5 Aug 2000
Messages
3,030
Location
Malmö, SKÅNE
Går titeln över till kyrkan då?

Jag trodde att titeln skulle gå över till en eventuell yngre bror om den framlidne adelsmannen saknar gemål och avkomma.

/Joel
 

Mouja

Hero
Joined
1 Dec 2001
Messages
1,011
Location
Sundsvall
Krille sade:
"Titlar kan endast ärvas av bröstarvingar (dvs kottar eller ens kottars kottar). "


Så jag antar att titeln inte går till kyrkan, men den kan nog mycket väl gå till en broder..
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
"Går titeln över till kyrkan då?"

Nej. Finns ingen legitim arvinge inom ätten så är det upp till kronan att dela ut den till någon eller dra in den.
 

Silvervarg

Warrior
Joined
20 Jul 2003
Messages
346
Så jag antar att titeln inte går till kyrkan, men den kan nog mycket väl gå till en broder..

Klart titeln går till kyrkan´...

" Och här står Turinas domkyrka, även greve över Uriens....." :gremwink:
 

Silvervarg

Warrior
Joined
20 Jul 2003
Messages
346
Finns det inget land där förstfödda barnet oavsett kön ärver??
Och det är vaäl inte lika illa om två adliga får utomäktenskapliga barn eller??
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
"Finns det inget land där förstfödda barnet oavsett kön ärver??"

Fullt möjligt att det gör. De är dock undantag.

"Och det är vaäl inte lika illa om två adliga får utomäktenskapliga barn eller??"

Det är till och med värre. Om två ofrälse får utomäktenskapliga barn så är det illa. Om två adliga får utomäktenskapliga barn så är det skandal. Krig har brutit ut för mindre, typ.
 

Musashi

Veteran
Joined
7 May 2003
Messages
59
Location
Göteborg
Det skulle finnas väldigt många baroner om alla grevars söner blev baroner, men att en får ett baroni möjligtvis....
men min fråga var vad som händer med de andra yngre sönerna
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Arvsklurigheter

Om vi ska krångla till det här ytterligare, eller snarare få noggrannt klargjort vad som gäller, nu när du ändå ger så direkta svar :gremlaugh:

1) Enligt Consaber, sidan 14, stycket "Adel", står det att "som 'adel' räknas varje man eller kvinna som är född av adliga föräldrar eller som erkänns av en adlig fader". Det sägs inget om erkännande av en moder. Alltså tolkar jag det som att om modern är adlig men inte fadern blir inte barnen det, tvärtemot vad du skrev tidigare i tråden. Vad gäller?
2) Allt kan testamenteras bort, utom titlarna. Jag förutsätter att den greveägda marken följer med titeln och inte kan testamenteras bort? Eller kan en greve testamentera bort all sin grevemark till en annan person medan själva titeln (och regentförsamlingsrösten) går förlorad eller till en bröstarvinge?
3) Historiskt sett i vår värld var det väl ändå vanligt att titlar gick till andra än bröstarvingar? Om en greve inte har några barn, men däremot en yngre och i högsta grad ambitiös bror så kan väl inte titeln bara dras in? Borde inte brodern få den? Eller en annan nära släkting? Kanske är det så att kungen rent formellt drar in titeln men som praxis delar ut den till närmsta släkting, d.v.s. inte bara bröstarvinge?
4) En kontrollfråga bara. Ärvs en titel (och mark) endast vid personen död? Om en greve är 70 år gammal så kan hans 40-åriga son fortfarande inte få bli greve, även om fadern är sjuklig och vek?
5) Ytterligare kontrollfråga. Du skrev att titlar inte kan testamenteras bort, men kan de testamenteras till en annan bröstarvinge än den äldste sonen? Om fadern hellre väljer andra sonen som nästa greve?
6) Sista kontrollfrågan: Bröstarvingarna grupperas väl efter kön när man bestämmer vem som skall ärva först? D.v.s äldsta bror -> ... -> yngsta bror -> äldsta syster -> ... -> yngsta syster? (sedan samma ordning på utomäktenskapliga barn, sedan samma ordning på respektive bröstarvinges egna barn).

/RipperDoc
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Re: Arvsklurigheter

"Alltså tolkar jag det som att om modern är adlig men inte fadern blir inte barnen det, tvärtemot vad du skrev tidigare i tråden."

Du har rätt, jag har fel.

"Eller kan en greve testamentera bort all sin grevemark till en annan person medan själva titeln (och regentförsamlingsrösten) går förlorad eller till en bröstarvinge?"

Jupp. Borttestamenterandet är inte mer konstigt än bortförlänandet, en annan sak som en greve har rätt att göra. Så det är inte omöjligt att en greve kommer att stå utan land om han klantar sig - för sjutton, prins John kallas inte John Utan Land för intet! Han lyckades bli av med alla sina förläningar i Normandie, men behöll ändå prinstitel och övriga titlar.

"Historiskt sett i vår värld var det väl ändå vanligt att titlar gick till andra än bröstarvingar?"

Bröstarvingar har (så gott som) alltid företräde. Resten beror på lokala lagar. För det mesta finns en noga reglerad arvsföljd i lagen, som skickar vidare det hela till andra släktingar, men den kan variera. Kom ihåg: den stora och egentliga orsaken till att det finns ett äktenskap över huvud taget är för att reglera arvsrätten.

"En kontrollfråga bara. Ärvs en titel (och mark) endast vid personen död?"

Man kan aldrig ärva en levande person. Du får vänta tills gubben dör. Som mest kan han kliva åt sidan och låta dig ta över rollen som verkställande... uhrm... verkställande greve, eller nåt. Men pappa är fortfarande greve, även om han är senil.

"Du skrev att titlar inte kan testamenteras bort, men kan de testamenteras till en annan bröstarvinge än den äldste sonen?"

Återigen så beror det på landets lag. Titeln tillfaller den som står först i arvsordningen enligt lagen. Skulle pappa vilja att andra sonen blir greve så kommer förste sonen garanterat att bestrida det och eventuellt till och med dra i krig om saken.

Återigen får vi ta ätten Plantagenet som exempel: prins Arthur var den legitime arvingen till kung Henrik II, och när denne dog så ville kung Henrik II att prins John skulle ärva tronen. Det ville inte prins Rikard, som krigade jävel och snodde åt sig den. Lite inflytande från mamma Eleanor hjälpte förstås.

"Bröstarvingarna grupperas väl efter kön när man bestämmer vem som skall ärva först?"

Det beror återigen på lokal lag. För det mesta gäller primogeniturprincipen (pojkar först och äldsta pojkar först), men det är inte säkert att det blir flickorna som tar över sedan. I Consaber vill jag minnas att det är så, men det kan lika gärna behållas på den manliga sidan av släkten.
 

Pendragon

Swashbuckler
Joined
5 Aug 2000
Messages
3,030
Location
Malmö, SKÅNE
Re: Arvsklurigheter

Återigen får vi ta ätten Plantagenet som exempel: prins Arthur var den legitime arvingen till kung Henrik II, och när denne dog så ville kung Henrik II att prins John skulle ärva tronen. Det ville inte prins Rikard, som krigade jävel och snodde åt sig den. Lite inflytande från mamma Eleanor hjälpte förstås.
Men Arthur då? Felskrivning eller tog han bara inte någon aktiv del i tronföljdsfejden?

/Joel
 
Top