mmmmmmm mat, finns det något mer fantastiskt? Alla har vi säkert Vår Kokbok eller någon Ica variant liggandes hemma där vi luskar och läser om köttfärslimpor, pannkakor, tomatröror och grekiska spett, lasange! Mumma!
Men all den där maten som vi höftar fram men aldrig plitar ner på ett papper då? Då menar jag antingen 1) Billigt o gott eller 2) MMMM VA GOTT!
Jag lagar ofta höft mat, det blir änna att man kilar ner till ica och plockar i lite grejer i korgen som man *hoppas* funkar tillsammans. Ibland så går det.. ibland inte!
Men jag tänkte att jag öppnar med ett recept på en redi go rätt jag gjorde för en vecka sedan.
Till 2/3 personer behöver du
Ett lämpligt antal potatisar
En fläskfilé (sån avlång grej)
Olivolja
Chilipulver
Salt (havssalt helst)
Peppar
och en skvätt koriander
Sås:
3 dl köttbuljong
2 msk smör
2 msk vetemjöl
+ köttspad och grädde
Börja med att skala potatisarna och dela dom på mitten, lägg dom på en ugnssäker form eller dyl med lite olja i botten, spritsa olivolja på potatishalvorna och strö över havssalt (funkar nog lika bra med vanligt salt men jag tycker havssaltet smakar godare).
Sätt ugnen på 200-225 grader, räkna med att det tar *typ* en timme.. Jag är inte helt hundra, kolla in dom lite då och då och stick med en kniv för att kolla. Dom skall vara gyllenbruna ovanpå och mjuka inuti!
Ta fram fläskfilén och lägg den i en annan ugnssäker form, häll på olja och kryddor så att det täcker, börja sedan att massera in olja och kryddor över hela filén.
Sedan skjuts in i ugnen, jag använde mig av en stektermometer och tog ut den på 69-70 grader som kärntemperatur (var man och kvinna borde ha en stektermometer).
Till såsen gör du helt enkelt en vanlig brunsås med köttbuljong som grund. Du kokar upp 3 dl buljong, häller över det i någon behållare av valfritt slag. Släng i 2 msk (vanliga matskedar, inte mått) smör och smält, rör sedan i 2 msk vetemjöl när du har fått en deg börjar du vispa i buljongen i omgångar så att du får en fin gyllenbrun smet. Häll i grädde tills du har fått önskad konsistens sen, helst av allt skall detta timeas så att såsen är klar precis när du tar ut köttet och häller sedan i skyn i såsen och rör om.
Smaka av med salt och peppar.
Servera! Asgott!
Men all den där maten som vi höftar fram men aldrig plitar ner på ett papper då? Då menar jag antingen 1) Billigt o gott eller 2) MMMM VA GOTT!
Jag lagar ofta höft mat, det blir änna att man kilar ner till ica och plockar i lite grejer i korgen som man *hoppas* funkar tillsammans. Ibland så går det.. ibland inte!
Men jag tänkte att jag öppnar med ett recept på en redi go rätt jag gjorde för en vecka sedan.
Till 2/3 personer behöver du
Ett lämpligt antal potatisar
En fläskfilé (sån avlång grej)
Olivolja
Chilipulver
Salt (havssalt helst)
Peppar
och en skvätt koriander
Sås:
3 dl köttbuljong
2 msk smör
2 msk vetemjöl
+ köttspad och grädde
Börja med att skala potatisarna och dela dom på mitten, lägg dom på en ugnssäker form eller dyl med lite olja i botten, spritsa olivolja på potatishalvorna och strö över havssalt (funkar nog lika bra med vanligt salt men jag tycker havssaltet smakar godare).
Sätt ugnen på 200-225 grader, räkna med att det tar *typ* en timme.. Jag är inte helt hundra, kolla in dom lite då och då och stick med en kniv för att kolla. Dom skall vara gyllenbruna ovanpå och mjuka inuti!
Ta fram fläskfilén och lägg den i en annan ugnssäker form, häll på olja och kryddor så att det täcker, börja sedan att massera in olja och kryddor över hela filén.
Sedan skjuts in i ugnen, jag använde mig av en stektermometer och tog ut den på 69-70 grader som kärntemperatur (var man och kvinna borde ha en stektermometer).
Till såsen gör du helt enkelt en vanlig brunsås med köttbuljong som grund. Du kokar upp 3 dl buljong, häller över det i någon behållare av valfritt slag. Släng i 2 msk (vanliga matskedar, inte mått) smör och smält, rör sedan i 2 msk vetemjöl när du har fått en deg börjar du vispa i buljongen i omgångar så att du får en fin gyllenbrun smet. Häll i grädde tills du har fått önskad konsistens sen, helst av allt skall detta timeas så att såsen är klar precis när du tar ut köttet och häller sedan i skyn i såsen och rör om.
Smaka av med salt och peppar.
Servera! Asgott!