Re: [Ordningsfråga] Tyst acklamation?
Vi går inte till beslut i punkt
6. Beslut om arbetsordning ikväll. Det är tydligt att det finns frågetecken att reda ut givet mötesformen, inte minst för presidiets egen skull. Beslutspunkterna kommer att öppnas ikväll, men inga beslut kommer givetvis att kunna fattas i de frågorna innan vi har tagit beslut i den här frågan. Presidiet återkommer med ny beslutstid gällande punkt
6. Beslut om arbetsordning.
Simon said:
Presidiets förslag är en förbättring (förutom att det fortfarande står ett dygn i texten om arbetsordning), men jag vill se ett förtydligande om vad som händer när en majoritet av de avlagda rösterna ligger på ett alternativ, men det antalet inte utgör en majoritet av röstlängden, vid rösttidens utgång. Jag tror nämligen den situationen kommer att uppstå flera gånger.
Diskussionen är satt till två dygn därför att varken mötesordföranden eller -sekreteraren har möjlighet att administrera mötet imorgon kväll. Därtill tycks stycket i övrigt inte gå riktigt i linje med presidiets nu föredragna tillvägagångssätt. Förslagsvis ändras därför den aktuella formuleringen i arbetsordningen därför från:
Har inga motioner inkommit kommer fastställd mötesordförande sätta en deadline för den öppna diskussionen på ett dygn - därefter går mötet till beslut.
till:
Presidiet kommer fastställa en deadline för den öppna diskussionen på ett dygn eller mer - därefter går mötet till beslut.
Är det presidiets förslag att man räknar uteblivna röster som aktiva blankröster i sådana fall? Det ställer jag mig i så fall tveksam till.
Är en mötesdeltagare inkapabel att ge en röst inom 24 timmar förväntas denne meddela detta på något vis och be om förlängd rösttid, om inte annat så i förväg. Den graden av närvaro anser jag personligen man kan förvänta sig.
Jag anser dock att beslutspunkterna kan öppnas för diskussion även innan arbetsordningen har klubbats.
Det anser jag också.
----
I den fortsatta diskussionen anser jag att vi ska arbeta med texten i den arbetsordning som finns formulerad. Vill du yrka på en förändring så ska det framgå tydligt vilket avsnitt och stycke som berörs i det förslaget samt vilken text som ska läggas till, ändras, tas bort eller ersättas. Detta för att vi tillsammans ska kunna komma fram till en godtagbar arbetsordning.
Jag ser att det tillkommit svar under tiden jag författat detta inlägg. Det är inte kutym att presidiet står för förslag på omformulering, och jag vill undvika att ta den arbetsbördan på mig.
Mindre önskemål och förslag och mer konkreta yrkanden, tack.
Rådande förslag ser ut som följer:
Motioner
Motioner lämnas innan mötets start. En motion är utmärkt med [Motion] samt vilken dagordningspunkt som berörs i ämnesraden, i en motion framgår tydligt vad som berörs under utsatt dagordningspunkt samt vilken text som ska läggas till, ändras, tas bort eller ersättas. Att dra tillbaka sin egen motion kan göras när som helst innan mötet går till beslut.
Exempel: [Motion] 8. Antagande av stadgar för sektionen samt antagande av föreningens namn
Under §1 ersättes texten "Föreningens namn är "Föreningen WRNU"" med "Föreningens namn är "Föreningen BEARNIE""
Dagordning
Rent tekniskt kommer varje dagordningspunkt motsvaras av en separat tråd på föreningsforumet. Dessa kommer vara låsta fram till att de öppnas av redaktionen eller fastställd mötesordförande.
Dagordningen kan delas upp i formaliapunkter och beslutspunkter. Om det saknas motioner kommer formaliapunkterna (1-8 samt 16) att fastställas i snabb takt.
Under beslutspunkterna (9-15) lämnas ordet fritt. Samtliga beslutspunkter öppnas för diskussion så snart formaliapunkterna avverkats. Presidiet kommer fastställa en deadline för den öppna diskussionen på ett dygn eller mer - därefter går mötet till beslut. Det är upp till mötesdeltagarna att begära förlängd diskussion genom att åberopa ordningssak, det ska framgå i ämnesraden.
Exempel: [Ordningssak] Förlängd diskussion
Frågan är inte utagerad än
Yrkanden
Under beslutspunkterna kan yrkanden göras. Skillnaden mellan en motion och ett yrkande är att ett yrkande lämnas när mötet redan är öppnat. Det kan bland annat lämnas av två motionärer som vill jämka sig med varandra, eller för att föreslå ändringar som blivit aktuella i och med diskussionen. Samma krav på tydlighet gäller för såväl yrkanden som motioner.
Exempel: [Yrkande] §1 Föreningens namn
Ersätt texten "Föreningens namn är "Föreningen WRNU"" med "Föreningens namn är "Föreningen BEARNIE&DANTE""
Punkt 9 på dagordningen är speciell på så vis att mötesdeltagarna då kan nominera sig själva till föreningens styrelse. Detta ska framgå av ämnesraden och en kort motivation ska bifogas. Valberedningen tar då ställning till om de vill inkludera namnet i sitt förslag. Om inte kommer nomineringen hanteras som ett yrkande under punkt 10 "Val av styrelse".
Beslut
Beslut fattas genom röstning och enkel majoritet (se stadgar). Forumets funktion för omröstning kommer användas. Har inga motioner eller yrkanden inkommit ställs redaktionens förslag mot avslag. Har motioner eller yrkanden inkommit ställs de var och en mot redaktionens förslag. Därefter ställs det stående eller det framvaskade förslaget mot avslag. För att så stor andel mötesdeltagare som möjligt ska kunna delta sker röstning på vardagskvällar mellan klockan 17:00 och 22:00. Är mötet redo att gå till beslut vid annan tid ajourneras röstningen till en sådan tidpunkt.
Exempel på beslutsorning: 8. Antagande av stadgar för sektionen samt antagande av föreningens namn
1. Bearnie och Dantes yrkande ställs mot redaktionens förslag
2. Stående eller framvaskat förslag ställs mot avslag