Nekromanti Allegorier i "Världarnas krig"

Saxifrage

Hero
Joined
7 May 2003
Messages
1,561
Location
Stockholm
Jag diskuterade HG Wells "Världarnas Krig" med en kompis, och fick för mig att original-romanen har sagts vara en allegori över någon av dåtidens företeelser. Men vilken företeelse då? Jag hade för mig att HG Wells varnade för industrialismen, men jag kanske blandar ihop det med Tolkien? En snabb googling pekar åt kolonialismen, men den källan var tämligen politiskt färgad, så jag vet inte hur säker den tolkningen är. Om det nu fanns ett allegoriskt tänkande i grunden borde det ju vara ganska känt, så kan någon upplysa mig?

Alternativt så är fältet öppet för era alldeles egna tolkningar...
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Jag är rätt säker på att det är just det brittiska imperiet med tillhörande kolonialism som är måltavlan.

Så här skriver Ola Larsmo (som oftast kännetecknas av att han har åt helvete fel på sätt som korkade människor tycker låter skarpsinniga, men här gillar jag honom ändå) i DN:

Här finns också en starkt antikolonial tendens. Wells hade, som andra viktorianska vänstermänniskor, upprörts av brittiska imperiets regelrätta utrotande av urinvånarna på Tasmanien, vars siste medlem dött 1876. I samtiden fanns den belgiske kung Leopold II:s bestialiska plundrande av "Belgiska Kongo", där stympningar och tortyr var vardagsmat. En av Wells idéer med boken är att bokstavligen vända på perspektiven: imperiet koloniseras av teknologiskt överlägsna varelser.

En annan, allegorisk vridning i romanen är de två män som berättaren stöter på under sin flykt från marsianerna: först den galne präst han sitter inlåst med, som är en omogen känslomänniska; han kan inte ta ansvar, vädjar till och skyller på Gud, tänker bara på sitt eget bästa. Den andra ytterligheten representeras av artilleristen, som drömmer om en fascistisk stat som kan bjuda marsianerna motstånd; bara de "bästa" skall släppas in i hans underjordiska rike, de "svaga" skall offras. Han befinner sig på andra sidan moralen; det "högre" syftet gör honom kall för sina medmänni­skor.
Hela skiten finns här, där man kan läsa mer om Well's politiska hållning och om hur den visade sig redan i Tidsmaskinen.
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
Jag hade för mig att HG Wells varnade för industrialismen, men jag kanske blandar ihop det med Tolkien? En snabb googling pekar åt kolonialismen, men den källan var tämligen politiskt färgad, så jag vet inte hur säker den tolkningen är.

Kolonialismen, ja - den var tänkt som en smalbensspark åt hur England bar sig åt i andra länder, genom att låta någon annan komma till The Kingdom och göra samma saker där.

Wells var inte emot industrialismen AFAIK; i unga dagar hade han en del rätt utopiska idéer om hur maskiner och automatisering skulle befria mänskligheten, så att folk i framtiden kunde läsa böcker och gå på teater hela dagarna istället för att behöva arbeta.

--
Åke
 

Dewil

Skrivbordsgeneral
Joined
30 Jun 2000
Messages
1,769
Location
Nett-ruh-bi
DN Kultur publicerade en essä den 5 juli om detta. Den pekar ut kolonialismen och människans sätt att placera sig själv som skapelsens krona som det som Wells i huvudsak sparkar på.

Dewil
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Smurf! [OT]

DN Kultur publicerade en essä den 5 juli
Smurf!

Äh, jag befriar dig från smurfen.

/Rising
Vadå, har ni inte lekt smurf! någon gång? Jo, men det funkar ju som så att... äh, ni som förstår, ni förstår...
 

Nightowl

Champion
Joined
17 May 2000
Messages
8,341
Location
Avliden, Tristerbotten
En snabb googling pekar åt kolonialismen, men den källan var tämligen politiskt färgad, så jag vet inte hur säker den tolkningen är.
En koll i bland annat Den fantastiska romanen 2 , en gammal antologiserie med klassiker inom fantastisk litteratur (SF, fantasy, skräck etc) bekräftar mina minnen; den kallar Wells "socialistisk debattör" (utan något värdeomdöme - det stämmer överens med mina minnen av karlns verk), jämför marsianerna med kolonister (så din googlade källa hade antagligen rätt) och påpekar hur han började som en som trodde på en ny skön värld men blev allt mer pessimistisk med åren.

I samlingen (finns nog kvar på en del bibliotek) finns novellen Myrornas rike . Det finns varelser som är värre än marsianerna... rekommenderas.

Erik
 

avatarex

Helmgast
Joined
18 Dec 2000
Messages
4,233
Location
Göteborg
Re: Allegorier i "Världarnas krig" [OT]

Wells var inte emot industrialismen AFAIK; i unga dagar hade han en del rätt utopiska idéer om hur maskiner och automatisering skulle befria mänskligheten, så att folk i framtiden kunde läsa böcker och gå på teater hela dagarna istället för att behöva arbeta.

Eller hänga på rollspelsforum... =)
 
Top