Googlar man på Настольная ролевая игра får man en sån här träff.Googlar man på "Soviet RPG" får man den här sortens träffar:
Fast det påminner mer om klangen från ett eggvapen än dånet från en raketdriven granat?
//EvilSpook
Googlar man på Настольная ролевая игра får man en sån här träff.Googlar man på "Soviet RPG" får man den här sortens träffar:
Ska dock sägas att trådstartens fråga handlar om Sverige. De flesta tycks överens om att de aktiva spelarna globalt är fler idag.En viktig faktor att tänka på vad gäller det globala rollspelandet är östeuropa. Jag har genom åren träffat både polska, rumänska, tjeckiska och ryska rollspelsnördar, men jag har en extremt stark känsla av att D&D inte spelades i någon större grad bakom järnridån - så spelandet i öst lär ha varit något som tog sin början först efter 1991.
Det jag syftar till är mest det intressanta när man tittar på antal sålda exemplar och vad de innebär rörande antal aktiva spelare. Ibland talas det om 5e som någon slags mirakelprodukt och även om man inte räknas en phb per aktiv spelare (även om det är väl vad man försöker promota) så blir jämförelsen med hur det fungerade med antal spelare förr per såld box rätt intressant. Läser man gamla rapporter är det ju inte ovanligt att typ en spelledare med 30+ spelare underhölls i månader med en piratkopierad regelbok från de små häftena från od&d.Pratar man internationellt är det inte ens en diskussion, rollspel är betydligt större idag än det någonsin har varit.
Det tror jag är rejält i underkant. 1 spelgrupp/årskurs är nog mer rimligt. Iaf från Åk 5 och uppåt. Minst en spelförening/skola var det nog däremot (man fick ju pengar för att spela rollspel på den här tiden).Om vi talar om då (84-86) så var det nog minst en till två spelgrupp per skola oavsett vilket högstadium man kom till. Antagligen minst en per linje på gymnasiet ... bara det skulle vara lågt gissat. Idag är det nog inte så. Förvisso större spridning i åldrar över och under.
Siffran 1,5 miljoner sålda ex är väl (så vitt jag vet) från specifikt Barnes & Noble butiker i USA. Det exkluderar alltså all övrig global försäljning, allt som sålts via webbutiker och Amazon, alls som sålts via FLGS etc.Ibland talas det om 5e som någon slags mirakelprodukt och även om man inte räknas en phb per aktiv spelare (även om det är väl vad man försöker promota) så blir jämförelsen med hur det fungerade med antal spelare förr per såld box rätt intressant. Läser man gamla rapporter är det ju inte ovanligt att typ en spelledare med 30+ spelare underhölls i månader med en piratkopierad regelbok från de små häftena från od&d.
Ja, om jag bara skulle gå efter de skolor jag har erfarenhet av så var det så där. Försökt leta om Sverok har något liggande ute på nätet, men upplever att det är svårgooglat ...men som sagt, där borde det finnas nåt.Det tror jag är rejält i underkant. 1 spelgrupp/årskurs är nog mer rimligt.
Från officiellt håll sägs det att det under pandemiåret 2022 såldes flest D&D-böcker någonsin. Men man kan såklart räkna kreativt Men någon form av indikation torde det vara.Siffran 1,5 miljoner sålda ex är väl (så vitt jag vet) från specifikt Barnes & Noble butiker i USA. Det exkluderar alltså all övrig global försäljning, allt som sålts via webbutiker och Amazon, alls som sålts via FLGS etc.
Dessutom är det ju inte på något sätt så att det är norm bland DnD 5e spelare att alla spelarna köper varsitt ex a PHB, utan tvärt om är det fortfarande absolut så att de som främst köper rollspelsböcker, till DnD 5e eller något annat spel, är de som spelleder. Ser ingen orsak överhuvudtaget till att situationen nu skulle vara annorlunda än förr vad gäller något av det.
Siffror är svårt i internationell kontext, bolag behöver inte redovisa på samma sätt och att göra övergripande undersökningar är svårt, men jag ser heller ingen orsak att försöka trolla med mörkertal. Säljs det fler fotbollar betyder det oftast att fler spelar fotboll, säljs det fler motorcyklar tenderar det att betyda att fler människor kör motorcykel. Inom rollspel så säljs det på en internationell skapa fler rollspelsböcker än någonsin, det arrangeras fler konvent än någonsin med större antal besökare, det kommer ut fler spel, det är lättare att hitta folk att spela med etc.
Det kan ju såklart vara så att inga av dessa siffror betyder någonting och att det egentligen var fler som spelade förr (internationellt), men då handlar det ju verkligen bara om rätt så substanslöst gissande.
Nu har jag som sagt inte hävdat att fler spelade då än nu internationellt, det har jag ingen som helst aning om. Vad jag säger är att blint tro på försäljningssiffror som en indikation utan att ha en förståelse för hur det sålda används är ju typ att spå i teblad.Säljs det fler fotbollar betyder det oftast att fler spelar fotboll, säljs det fler motorcyklar tenderar det att betyda att fler människor kör motorcykel. Inom rollspel så säljs det på en internationell skapa fler rollspelsböcker än någonsin, det arrangeras fler konvent än någonsin med större antal besökare, det kommer ut fler spel, det är lättare att hitta folk att spela med etc.
Det kan ju såklart vara så att inga av dessa siffror betyder någonting och att det egentligen var fler som spelade förr (internationellt), men då handlar det ju verkligen bara om rätt så substanslöst gissande.
Var det inte ganska stora skillnader mellan olika delar av landet? I 80-talets Småland var det länge svårt att få tag på något mer än Drakar och Demoner. Köpte därför delar av min rollspelssamling i Halmstad och Varberg. Sortimentet i åtminstone Halmstad var större. Mest fanns det förstås på Tradition (eller hette det något annat först?) i Stockholm och Malmö. Besökte de butikerna vid något enstaka tillfälle.Det tror jag är rejält i underkant. 1 spelgrupp/årskurs är nog mer rimligt. Iaf från Åk 5 och uppåt. Minst en spelförening/skola var det nog däremot (man fick ju pengar för att spela rollspel på den här tiden).
Apropå det borde Sverok ha statistik.
Lekcenter i Halmstad? De tog (i alla fall i mitt minne) in allt svenskt på 80-talet. Själv ägde jag ett ex av Horror on the Hill och min klasskampart Bobbabn ägde ett ex av Castle Amber, och jag har svårt att tro att vi kan ha köpt dem någon annanstans. I min grupp köpte folk även Paranoia och svenska översättningen av Mentzer, och jag tror att allt detta köptes där? Minns inte så mycket. De hade i alla fall Prince Augusts fantasyfigurgjutformar.Köpte därför delar av min rollspelssamling i Halmstad
Som far till en tioåring kan jag lägga till detta pussel av anekdotiska bitar, att så vitt jag vet är min dotter den enda i sin klass som spelar rollspel. Av 21 barn. Men typ 18 av de stackars barnen har mugglare till föräldrar ...Som denna mytomspunna "dagens ungdom" kan jag säga att inte många på min högstadieskola spelar rollspel. I min årskurs på cirka 160 pers är det bara jag och en kompis som jag vet har spelat längre, och några till som har testat. Dock finns många med utlänsk bakgrund på min skola, och eftersom vi är barn till de 70-talister som spelade så mycket rollspel när de växte upp i Sverige, kansle det inte är särskillt relevant.
Den tidsperiod vi pratar om var för tidig för Sverok.Apropå det borde Sverok ha statistik.
Jag tänkte nog egentligen på alla rollspelsstudiecirklar och att Sverok kanske byggt sin verksamhet på att nå ut till dessa?Den tidsperiod vi pratar om var för tidig för Sverok.
Förbundet bildades först 88-89 och under de första åren var det inte alla som ens visste att det fanns. Det första försöket att bilda en Sverokförening som jag själv var delaktig i var -94 om jag minns rätt.
Även idag är det högst osäkert att luta sig mot Sveroks medlemsstatistik eftersom förbundet har en tydlig ungdomsprägel, många äldre spelare är inte anslutna. Av de jag spelade med på 80- och 90-talet och som fortfarande är aktiva idag (ca ett halvdussin personer) är det bara jag som är medlem i en Sverokansluten förening.
Sådana siffror har viss användbarhet men det finns en stark selektering genom kopplingen antingen till Sveroks bidragsapparat - du får pengar om du arrangerar för ungdomar och det måste ju i så fall redovisas på något sätt - eller så behöver du göra en studiecirkel av aktiviteten för att få tillgång till en viss lokal, exempelvis på Studiefrämjandet som Sverok tillhör.Jag tänkte nog egentligen på alla rollspelsstudiecirklar och att Sverok kanske byggt sin verksamhet på att nå ut till dessa?
Ja, såklart. Men det kan vara ytterligare en siffra. Vi har ju bara fragment som vi pusslar ihop.Sådana siffror har viss användbarhet men det finns en stark selektering genom kopplingen antingen till Sveroks bidragsapparat - du får pengar om du arrangerar för ungdomar och det måste ju i så fall redovisas på något sätt - eller så behöver du göra en studiecirkel av aktiviteten för att få tillgång till en viss lokal, exempelvis på Studiefrämjandet som Sverok tillhör.
För de som inte är tillräckligt unga för att generera bidragspengar eller inte behöver tillgång till en lokal är det mest bara onödigt jobb att planera och redovisa en studiecirkel.
Det skulle väl gå att föra någon sorts resonemang om en toppen av isberget-effekt. Att antalet studiecirklar i någon mån är proportionerligt till antalet utövare som sitter och lirar hemma i vardagsrum och källare utan att berätta för världen vad de håller på med. Men det förutsätter en del ganska osäkra antaganden.
1984 | 1994 | 2004 | 2014 | 2023 | |
---|---|---|---|---|---|
10-19 år | |||||
Män | 589 262 | 518 685 | 612 059 | 543 473 | 640 276 |
Kvinnor | 561 084 | 492 521 | 580 742 | 510 025 | 603 048 |