Re: Arizona och Utah...svaret (långt!)
Mycket riktigt är det här bara mina åsikter, särskilt i nuläget då de knappt är nedskrivna och helt klart inte har kommit ut som officiellt material ännu. Jag kommer dock försöka ge en "preview" på det som kommer att gälla i Neotech America.
Om vi först tar vad som står i Ultra. Det är ett olyckligt faktum att siffrorna talar något emot hur landet verkligen är. Jag vet inte hur siffrorna togs fram, men det är troligt att undantagstillståndet och annat som nämnts om Arizona inte tänktes på när uppgifterna till Ultra skrevs. Samma problem finns i viss mån i övriga amerikanska länder i Ultra. Vad göra? Tja, dels ska man inte ta det som står under "levnadsstandard" alltför allvarligt. Det är beräknat utifrån ett medel, men i många fall kommer långt i från alla med i beräkningarna ändå. De laglösa i Arizona lär knappast ha varit med i folkräkningarna. Å andra sidan så kommer Arizona och många andra amerikanska stater ha säreget kontrastrika samhällen. Att se ett medel- eller snittvärde om ett amerikanskt land säger mycket mindre än samma siffra om ett europeiskt land. Det finns gott om folk med hög levnadsstandard i Arizona; främst ett resultat av den forna statens stora inflyttning av höginkomsttagare.
Arizona
Det råder undantagstillstånd i Arizona sedan ett par år (har inte grejerna framför mig nu tyvärr och kan inte ge exakta uppgifter). Sedan drygt ett år har Uniones styrkor gripit in och i praktiken tagit kontrollen över staten. Unionens generaler, som är mer eller mindre oinbjudna, samarbetar dock i hög grad med Arizonas guvernör och andra inom Arizonas maktelit som vill se ett säkrare land. Dessutom finns det "fredsbevarande" styrkor från California Free State, och det händer att Utahs militär inkräktar i norr. Utöver detta finns det ett flertal stora gruv- och elektronikföretag som håller sig med betydande styrkor, ofta rent militära, som de hyr in från bland annat ParaMil. Detta är de "legitima" styrkorna i landet.
Utöver detta finns det en mängd beväpnade, para-militära fraktioner. I norra Arizona opererar en mängd kristna fundamentalistiska gerillor eller paramilitära rörelser. I praktiken har de kontrollen över hela norra Arizona. Dessa är troligen sponsrade av Utah, eller åtminstone av medborgare från Utah. I samma områden, men även i andra delar av Arizona, bor det gott om folk som tidigare var landsbygdsbor och som tvingats ta till vapen för att försvara sig. De är mycket missnöjda med styret av Arizona, och skjuter på de flesta utom sina egna. De är samlade i små enklaver, mellan ett hundratal och ett tiotal individer. Vissa av dessa är mer eller mindre tvingade att leva ett nomadliv i jakt på främst vatten (då de vägrar flytta in till städerna). Inte nog med detta, minst en halv miljon indianer bor i Arizona, och på senare tid har dessa också tagit upp vapen, för att försvara sig mot de kristna och för att deras tilldelade reservat är i stort sett helt döda på grund av de senaste seklernas globala uppvärmning. Det är inte ovanligt att indianstammar faktiskt drar omkring och med våld skaffar sig mat och vatten.
Till detta finns det ytterligare orosmoment. I södra Arizona finns det mängder av illegala mexikanska invandrare. Dessa flyr av olika skäl från Mexico, men många har börjat smuggla varor, handla med knark och vapen eller helt enkelt blivit stråtrövare i det instabila landet. Dessa är förmodligen stödda av brottsorganisationer i Mexico, som mer än gärna ser att gränsen mellan Mexiko och de amerikanska staterna är öppen, något som inte har gällt på länge. Faktum är att många mexikanska "rövarband" drar omkring längs med gränsen och med våld, om så krävs, ser till att det går att passera den (mot en viss tull förstås, om man inte tillhör deras "syndikat"). Det skall dock sägas att de flesta mexikanska invandrarna istället har tagit sig till städerna, där de sällar sig till en alltmer svårkontrollerad gängkultur, där gängen ofta för regelrätta strider med militär och varandra i städernas utkanter.
Var är då de med "hög" levnadsstandard? Faktum är att alla de jag räknat upp tillsammans utgör en minoritet. Det är ett faktum att landsbygden är otroligt glesbefolkad jämfört med storstäder som Phoenix och Tucson (duh!). Då de stora städerna och flera halvstora städer sedan länge skyddats noggrannt av polis och sedemera militär har dessa människors liv kunnat fortsätta i stort sett som vanligt. De bor kvar i sina villaområden, men ser på TV:n hur strider rasar på landsbygden bara tio mil därifrån.
Varför har det blivit så här? Det finns inget enkelt svar, ingen katastrof eller annat att skylla på. Snarare har de arizoniska politikerna sedan länge fullständigt slagit dövörat till gällande landsbygden. Majoriteten av befolkningen är en stadslevande medelklass, och dessa har röstat fram politiker från de egna leden som fortsätter att främja städerna. Samtidigt har miljön för landsbygdsbefolkningen försämrats drastiskt, på grund av global uppvärmning, överutnyttjning av grundvattnet och kraftigt miljöförstörande industrier. Och när landsbygdsbefolkningen och minoriteterna uttryckt sitt missnöje har den styrande medelklassen reagerat helt fel; de har antingen erbjudit folk att flytta till städerna och bli som dem, eller så har de visat knytnävarna och hotat med att lagstifta bort minoriteterna. Och då landsbygdsbefolkningen av hävd och religion alltmer hårdnackat stått fast vid sina krav blev stabiliteten allt större. Att det kunde gå så långt som det gått har berott på att medelklassen reagerat med ignorans. Plötsligt en dag så såg man bara på nyheterna hur landsbygdsbefolkningen samlar vapen och attackerar staten och företagen, och då var det för sent att medla. Då Arizona inte lyckats bygga upp något nationalgarde att tala om sedan sin självständighet (de har förlitat sig på Unionens militära resurser) så förlorades landsbygden snabbt till minoriteterna. Men skadan var inte så stor; inte mycket fanns att hämta där, hävdade folk. Först när situationen blev så kritisk att städerna hotades kallades militären in. Alla dessa oroligheter har dessutom lett till sekundära oroligheter i form av galopperande brottslighet, gängaktivitet och illegal invandring och handel.
Men Unionens armé har varit i Arizona relativt länge. Varför har det inte hänt något? Det som gjordes allra först var att säkra städerna, samt förbindelser mellan dessa och ut mot gränserna till New Mexico och CFS (en stor maglevbana och motorväg går här, tvärs genom Arizona). Men sedan slutade framgångarna. Sporadiska strider skedde, men i allmänhet så avvaktade Unionens militär. Så har det fortgått, och frustrationen inom medelklassen blir allt större. Folk pratar om att Unionen har Arizona som träningsläger och det ligger något i det; armén får den billigaste möjliga krigserfarenheten, alldeles nära hemmaplan, men utan risk för stora förluster i manskap eller materiel. Samtidigt räds de kanske för de gerillataktiker som utvecklats på landsbygden.
Hur är det då att befinna sig i Arizona? Faktiskt inte så dramatisk som man kan tro, men det finns uppenbara likheter med livet i "vilda västern". I de kontrollerade delarna är livet som vanligt. Visst, vissa produkter är lite dyrare, man måste utstå flera militärkontroller varje dag och undantagstillståndet innebär att flera demokratiska principer är satta ur spel, men annars är det rätt okej. Media har tröttnat på att beskriva varje drabbning i detalj och lägger mer energi på väderreportage. Reser man ut i de farliga områdena i staden, så är situationen en helt annan. För det första måste man ta sig genom en järnring av militärer, och sedan blir man en outsider i stadsdelar som till fullo kontrolleras av gängen. Gängen är ovanligt militäriska och har även dem vägkontroller och patruller som rör sig i områdena. Utbölingar löper stor risk att rånas på allt de äger.
För att ta sig ut på landsbygden behöver man skaffa sig en bil. Kollektivtrafiken har nästan helt avstannad från stadsområdena ut till landsbygden, och det råder flygförbud över praktiskt taget hela Arizona. Man lär stöta på ett par militärpatruller i början, men sedan blir det ödsligt. Tar man sig norrut når man förr eller senare de områden som kontrolleras av de kristna falangerna. Här verkar livet ganska normalt. Den egna kollektivtrafiken fungerar, med bussar som går runt i norra Arizona, och folk lever sina liv, även om de bor i betydligt mindre samhällen. Misstänksamheten mot främlingar är dock mycket stor, och många går beväpnade med automatvapen ständigt, bara utifallatt något skulle hända. De kristna budskapen är överväldigande, överallt finns det skyltar, skärmar och predikanter som vittnar om religionens närvaro.
Under all resa i landsbygden löper man förstås stor risk att stoppas av olika styrkor som kräver allt mellan identifikation och avrättning på plats. Vanligast är dock att man tillfångatas, blir bestulen på alla ägodelar och släpps vid närmsta bebyggelse. Man kan även råka ut för minor, flygbombräder, bensinstopp och vattenbrist.
Så...på en särskild begäran beskriver jag även lite om Utah, grannlandet i norr. Det skall dock sägas att det blir färre detaljer:
Utah
Utah är till skillnad från Arizona stabilt. De som inte gillar religionsreformerna har flyttat ut för länge sedan. Det som är förbluffande med Utah, och unikt, är hur man lyckats ena en mängd trosuppfattningar under en fana. Katoliker, mormoner, baptister och antitechare har ingen anledning att komma överens i vanliga fall, men på något sätt har man gyttrat samman alla i en slags "religiös oas" där själva tron är det viktigaste. Så började det iaf, och vid det här laget har trosriktningarna i stort flytit samman. De som inte kommer överens håller sig på sin kant helt enkelt.
Landet styrs officiellt av påven. Inofficiellt styrs det av ett råd av viktiga personer inom de olika religiösa riktningarna, personer som inte är präster på heltid egentligen, utan har vanliga typiska politikerroller. Landet har ett parlament, som dock inte innehar så mycket reell makt. Man röstar, och utfallet visar vilka falanger inom religionen som har folklikgt stöd, och även dessa falanger kommer att ha mer att säga till om i "rådet". (Rådet liknar det amerikanska kabinettet, eller möjligtvis en mindre senat).
Staten styr mycket av det dagliga livet, oftast i symbios med de enorma religiösa organisationerna (som fortfarande egentligen är fria från staten). Man isolerar sig väldigt mycket i Utah. Antingen är man med i landet, eller så är man en fiende. En hedning, i praktiken. Detta har gjort att Utahs försvar får gott om pengar. Man måste bygga upp en stark krigsmakt för att försvara religionen, och, vilket inte är lika uttalat, kunna sprida religionen med våld om så krävs. Utah lägger sig dock mycket i utrikespolitiken, trots sin litenhet och sin isolering. Bakom kulisserna försöker man kontrollera hela regionen till sin fördel. Man sponsrar en mängd kristna aktivister i grannländerna, och stödet är stort. Det finns förmodligen lika många som sympatiserar starkt med Utah som de som bor i själva landet. Grannländerna är faktiskt oroliga för Utah. Deras krigsmakt skall inte underskattas, särskilt inte deras troligen mycket stora kärnvapenarsenal. Vad än värre är så har Utah stort stöd bland grannländernas egna befolkning, vilket gör en attack eller aktion mot Utah ett politiskt självmord.
Vardagen i Utah? Det första som möter en besökare är den enorma mängd religiösa budskap som finns. Reklamtavlor är en ovanlig syn (de är ofta förbjudna), om de inte ger ett tydligt kristet budskap. Man kan alltså längs med motorvägen läsa enorma skyltar som proklamerar att "Vår tandkräm är välsignad av påven. Gud är med dig om du köper vår tandkräm!". På typiskt amerikanskt manér går man dessutom till enorma överdrifter. Enorma blinkade neonpelare markerar kanske ut små lokala kyrkor. Man har byggt ett nytt Vatikanstaten i Salt Lake City, med överdådiga katedraler, något moderniserade dock. Man har huggit ut påvars ansikten i bergsklipporna, á la Mount Rushmore. Man döper sina kärnvapensilos efter apostlar.
Annars är Utah ett ganska lugnt och fredligt ställe. Är man van vid städer som BAMA, Miami eller L.A. så är Utah och Salt Lake City rena rama barnsagan. Brottsligheten är låg, de flesta människor är mycket vänliga och öppna, även om de tydligt visar sin avsky för hedningar och andra utbölingar som inte verkar intresserade av kristendomen. Salt Lake City med omnejd står för absolut största delen av Utahs befolkning, men staden har en ganska låg profil utan mörka glasfasader och istället med många kyrkor och villaområden. Ute på landsbygden är det lite bistrare dock, de flesta går synligt beväpnade, men är annars hårt arbetande, troende människor. Det finns även vissa nomadliknande falangar även på Utahs marker.
Så...frågor, åsikter, idéer, påpekanden?
/RipperDoc - phew...