"Vad jag upptäckte var att jag har väldigt dålig koll på hur saker och ting påverkas av tidens gång. Hur ser ett underjordiskt komplex ut efter att ha varit övergivet 3000 år? Hur mycket finns kvar av en stad efter 1000? En borg? Hur påverkas trä (möbler etc), böcker, kroppar, klädnad mm av tidens gång?"
Det beror helt och hållet på omständigheterna. En viktig princip är att om något ska överleva så ska det vara tillverkat av beständiga material (sten), placerat i en miljö där naturen inte har särskilt stor åverkan (öken eller högt upp i bergen, eller möjligen nersjunket i marken), och det får inte bo folk där.
Pyramiderna i Giza har hållit sig i rätt bra skick i fem tusen år, men det beror ju på att det är svårt att påverka hundrafyrtio meter stenhög.
Machu Pichu övergavs för kanske femhundra år sedan, och förutom att det blev överväxt så har staden överlevt relativt väl. Allt trä har förruttnat, men stadens arkitektur är fortfarande kvar. Miljön har varit sådan att staden har kunnat bevaras.
Å andra sidan, Angkor i Kambodja var hårt åtgånget när det upptäcktes efter att ha varit övergivet i flera hundra år, och ett restaurationsprojekt sattes igång. Sedan tog Röda Khmererna över i Kambodja, och under de tio år som gick tog djungeln över Angkor så till den grad att man räknar med att en staty om dagen försvann, oåterkalleligt. Här är det miljön som har sabbat.
Å tredje sidan, titta på Skara, som firade tusenårsjubileum häromåret. Det finns knappt något kvar av ur-Skara kvar alls. Allt har återanvänts, byggts om, byggts över eller rivits för att ge plats åt något nytt. Staden lever och utvecklas, helt enkelt.